StoryEditor

Krajina, v ktorej je aj státie v rade na prídel. Venezuele nepomáhajú ani zásoby ropy

02.02.2015, 18:00
Venezuelskej ekonomike nepomohlo ani predstieranie, že sa ekonomike darí.

Problém socializmu nie je v tom, že sa nakoniec minú peniaze, ktoré vláda berie ľuďom. Problém tkvie v tom, že dôjdu peniaze z predaja ropy. Teda aspoň v prípade Venezuely. Tá nemá ani tak vlastnú ekonomiku ako veľmi zle spravovanú ťažbu ropy na export. Tá dotuje všetko ostatné. V čase, keď boli ceny ropy nad 100 dolármi za barel, to fungovalo. Teraz leží pod 50 dolármi za barel a vláda slovami bývalého ministra Ricarda Hausmanna podviedla vlastných ľudí vysokou infláciou a nedostatkom tovaru. Teraz môže prísť aj nesplácanie dlhov veriteľom.

Venezuela má najväčšie ropné rezervy na svete a všetko by teda malo byť inak. Mala by byť bohatou krajinou, namiesto toho ale neustále chudobnie. Príčinou je mizerná správa krajiny, ktorá predstavuje z hľadiska svetovej histórie úplnú výnimku. Problém je jednoduchý: Vláda predstiera, že ekonomika bude fungovať len preto, že sa bude predstierať, že funguje. Myslí si, že môže tlačiť neobmedzené množstvo peňazí bez toho, aby zapálila infláciu. Verí, že nedostatok tovaru vyrieši tým, že ľuďom zabráni stáť v radoch. Ide o triumf ekonomického tmárstva.

Venezuela má síce najväčšie rezervy, ťažba ale najvyššia na svete nie je. Chavez a teraz Maduro odradili zahraničné investície a štátnu ropnú spoločnosť poškodili tak, že jej produkcia klesla od roku 1999 o 25%. A klesajú aj exporty. Režim sa síce snažil pomôcť chudobným, utratil pri tom ale oveľa viac, než si mohol dovoliť. Vláda dnes dosahuje deficity vo výške 14% HDP a túto dieru možno zaplniť len tlačením peňazí. Tie tak ale strácajú hodnotu a nie je divu, že inflácia oficiálne dosahuje 64%, v skutočnosti sa však môže pohybovať okolo 179%. Bank of America odhaduje, že ak sa systém nezmení, zvýši sa inflácia možno až na 1 000%.

Vláda sa snaží inflácii zabrániť tak, že predajcom hovorí, za aké ceny môžu predávať. Takéto ceny ale nepokrývajú náklady a vláda ich teda musí dotovať. Kvôli nedostatku dolárov musí krajina obmedzovať aj svoje dovozy. Všetko dospelo do fázy, kedy sa ani neobjavujú panické výbery peňazí z bánk, pretože v nich nikto peniaze nemá. Namiesto "runu na banky" existujú "runy na supermarkety". Vláda musí používať armádu na to, aby sa zachoval aspoň nejaký poriadok. A teraz prišla s inovatívnou stratégiou, ako sa s radami vysporiadať: Miesta v radoch sú na prídel.

Venezuela prechádza tragédiou, ktorú stvoril človek. Ten, ktorý za ňou stál, ju nevyrieši. Maduro dáva vinu "parazitom zo súkromného sektora". Minister zodpovedný za potraviny zase nechápe, v čom je problém, pretože on sám musí čakať v radoch na futbalové zápasy. Lenin tvrdil, že najlepším spôsobom, ako zničiť kapitalizmus, je zničiť menu. Ukazuje sa však, že to funguje aj v prípade socializmu.

Autorom je Matt O'Brien.

Zdroj: Washington Post, Wonkblog

01 - Modified: 2007-03-05 14:37:45 - Feat.: 0 - Title: Česká polícia chce obžalovať bývalých vysokých dôstojníkov z korupcie
01 - Modified: 2024-04-25 18:03:00 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, prispievajú k tomu obavy ohľadom dopytu v USA 02 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 03 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike 04 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára 05 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 21:29