StoryEditor

Jakuza má nového nepriateľa. Japonské banky

21.10.2013, 10:43
Banky v Japonsku sa pustili do neľahkej úlohy. Z radov svojich klientov chcú vyradiť členov obávanej mafie.

Japonský organizovaný zločin čaká utiahnutie finančných kohútikov. Možno. Tamojšia banková asociácia ohlásila, že jej s členmi jakuzy, ktorí nesplácajú úvery, došla trpezlivosť a že sa ich bude s pomocou polície snažiť vytesniť z radov svojich zákazníkov.

Radikálny krok bánk je reakciou na škandál okolo obrovskej finančnej skupiny Mizuho, ktorá v septembri priznala, že zločineckým bandám poskytovala peniaze cez divíziu spotrebiteľských úverov Orient Corp.

Predseda bankovej asociácie Takeši Kunibe reportérom na včerajšej tlačovej konferencii oznámil, že viac ako 200 domácich a zahraničných bankových ústavov bude s policajtami zdieľať informácie o kriminálnych syndikátoch, ktoré by tak mali prísť o zdroje financovania.

Po vypuknutí aféry nariadil regulátor Mizuho vylepšiť interné procedúry a odhalené podozrivé transakcie ihneď hlásiť. Požičiavanie peňazí "asociálnym živlom", ako ich Kunibe nazval, trvalo viac ako dva roky, než si ho niekto všimol. Celkom gangstri získali 2 miliardy USD, väčšinou formou úverov na autá.

Vysporiadať sa s praktikami jakuzy bude pre japonské banky tvrdý oriešok. Záujemcovia o úver z radov kriminálnikov spravidla po získaní peňazí zaplatia jednu až dve splátky, aby sa vyhli trestnému stíhaniu, a potom už banke nič ďalšie nepošlú. V roku 2009 skrachovala banka založená starostom Tokia na podporu malých a stredných podnikov, pretože v pazúroch Jakuzy skončila veľká časť jej úverového portfólia.

Redakcia Patria Online ďalej odporúča:

 

MMF varuje pred stavom rakúskych bánk

Bolo by bez eura skutočne lepšie?

Inflácia v Nemeck stagnovala

O rok neskôr polícia ohlásila "zdvojnásobenie" úsilia o tvrdý postih mafie s tým, že sa jej členovia v snahe vylepšiť si príjmy čoraz viac zameriavajú na stavebníctvo, odpadové hospodárstvo a finančné trhy. Parlament schválil zákon, ktorý od všetkých záujemcov o úver vyžaduje podpísať čestné vyhlásenie, že nie sú súčasťou Jakuzy.

Začiatkom tohto roka sa brokeri spojili s políciou a potenciálni klienti musia prejsť filtrom cez databázu s desiatkami tisíc mien spojených s kriminálnym podsvetím. Podobný zámer teraz majú banky, ktoré sa tak snaží obnoviť dôveru ľudí vo svoje podnikanie.

Podľa Jakea Adelsteina, ktorý jakuzu dlhodobo sleduje a píše o nej, by opatrenia mohli priniesť čiastočný úspech. Gangstri by vraj ale mohli skúsiť úhybný manéver a prevádzať úvery na spoločníkov, ktorí ešte v databázach nefigurujú. "Pokiaľ si udržujete odstup a vaše fotky nie sú v tlači, ste v suchu," tvrdí autor, ktorého memoáre z roku 2009 budú sfilmované v snímke Tokyo Vice s Danielom Radcliffom v hlavnej úlohe.

(Zdroje: FT, Bloomberg)

 

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz

01 - Modified: 2005-08-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Reakcie ministerstiev
01 - Modified: 2022-02-18 10:03:35 - Feat.: - Title: Ako sa bavila mafia či politici v 90. rokoch? Najviac za pesničku som dostal od Kočnera, spomína DJ Flebo 02 - Modified: 2022-02-21 08:55:32 - Feat.: - Title: Milovala publicitu, vládla ako muž. Bábika bola prvou "krstnou matkou" neapolskej mafie 03 - Modified: 2022-02-05 13:48:47 - Feat.: - Title: Kultový Godfather oslavuje päťdesiatku: Zahrali si v ňom aj skutoční mafiáni, Sinatru rozčúlilo, že sa ním inšpirovali 04 - Modified: 2022-01-03 10:11:19 - Feat.: - Title: Volali ju Bábika. Zabila vraha svojho manžela, bola kráľovnou krásy aj prvou ženou, ktorá šéfovala mafii 05 - Modified: 2021-12-16 06:39:54 - Feat.: - Title: Japonsko zaznamenalo výrazný hospodársky rast. Dôvodom bol výrazný dovoz
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 19:29