StoryEditor

Kúp, predaj, podrž...(aktuálne prognózy trhov)

30.06.2010, 10:38
Autor:
Saxo BankSaxo Bank

Akcie sú v negatívnej nálade. Dopyt po rope sa postupne znižuje. Aký je dôvod tohto vývoja? Ktorý z drahých kovov (mimo zlata) je v týchto dňoch najvhodnejší na dlhodobé investovanie? Aký je dnešný výhľad pre finančné trhy a aké obchodné správanie sa odporúča?


  • Akcie majú skutočne negatívnu náladu po včerajšom neuspokojivom ukazovateli Dôvera spotrebiteľov (Consumer Confidence). S&P500 uzatváral pri priepasti, 1039 je hranica neckline obrovskej formácie head-and-shoulders. To je naozaj zlá správa, pretože naznačuje, že by sme mohli testovať úroveň približne 900 počas tohto roka. Počas dňa to vyzerá u akcií na odraz, ale uvedené oživenie by malo byť predávané.

  • EUR naďalej oslabuje voči iným európskym menám.

  • Snemovňa v USA hlasovala o predĺžení posledného termínu pre kupujúcich domov, ktorí sa kvalifikujú na daňový úver.

  • Dnes sú v Nemecku prezidentské voľby, ale výsledok nie je istý a kandidát Merkelovej môže byť porazený, čo by ďalej oslabilo jej vládu (a EUR).


  • Výhľad na dnešný deň pre DAX je mierne negatívny. Odporúčame predaje pri oživení ku 5980 s cieľom pri 5933. Stop loss nad 6005.

  • Výhľad na dnešný deň pre FTSE je mierne negatívny. Odporúčame predaje pri oživení ku 4970 s cieľom pri 4936. Stop loss nad 4989.

  • Výhľad na dnešný deň pre S&P500 je mierne negatívny. Odporúčame predaje pri oživení ku 1052 s cieľom pri 1042. Stop loss nad 1056.


  • Dnešný výhľad na zlato je mierne pozitívny. Odporúčame nákupy pri zlome 1246 s cieľom pri 1256 USD/uncu. Stop loss pod 1241.

  • Dnešný výhľad na striebro je mierne pozitívny. Odporúčame nákupy po poklesoch ku 18,60 s cieľom na 18,80. Stop loss pod 18,50.

  • Dnešný výhľad na ropu je mierne negatívny. Odporúčame predaje pri zlome 75,00 s cieľom na 73,30. Stop loss pod 75,60.


Komoditné správy:

Dopyt po rope sa postupne znižuje. Prečo sa to deje?

Spotreba ropy sa znižuje už druhý mesiac po sebe a to najmä v USA. Dôvodom je klesajúca spotreba veľkých priemyselných koncernov. Zníženie predajnosti v cestovnom ruchu taktiež vpláva na vývoj ceny ropy. Tá sa včera dostala už ku hranici 75 $/barell a dnes očakávame údaje o úrovni zásob USA, ktoré môžu mať ďalší vplyv na výpredaje ropy a ropných derivátov.

India pravdepodobne zníži v roku 2010 dovoz zlata o 40 percent. Mohlo by to ovplyvniť jeho trhovú cenu?

India je v posledných rokoch druhým najväčším nákupcom zlata a drahých kovov a celkovo drží zhruba tretinu produkcie. V prípade poklesu nákupov zo strany Indie, trh zlata vlastne stratí takmer tretinu svojej spotreby, čo by mohlo vyvolať tlak na jeho cenu. Vývoj na akciových trhoch ma však stále veľký vplyv na celkový vývoj drahých kovov.

Keď sa pozrieme na ostatné drahé kovy a porovnáme ich práve so zlatom. Ktorý z nich je v týchto dňoch najvhodnejší na dlhodobé investovanie?

Zlato je najobchodovanejší drahý kov a cenové trendy zlata teda výrazné vplývajú na ostatné drahé kovy. Z hľadiská svojej likvidity a využiteľnosť je striebro ako vhodný supplement/náhrada pre investorov, ktorých zaujímajú drahé kovy, no z dlhodobého hľadiská je vhodná diverzifikácia do drahých kovov obchodovaných v inej mene ako je USD, napr. EUR, či JPY, a to z dôvodov ochrany pred menovým rizikom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komodity, menuAlias = komodity, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:08