StoryEditor

Vybrať si správny trezor nie je ľahké

08.03.2005, 23:00
Trezory, komplikované zámky a drahocenné šperky nie sú len kulisou hollywoodskych akčných filmov. Čoraz viac sa stávajú realitou slovenských domácností. "Ľudia si uvedomujú, že bezpečnosť nie je vysoká a treba sa chrániť," konštatuje manažér predaja spoločnosti Sherlock Martin Kuril. Výber vhodného trezora pre domácnosť či firmu nie je pritom ľahký, záleží na viacerých okolnostiach.
Trezory, komplikované zámky a drahocenné šperky nie sú len kulisou hollywoodskych akčných filmov. Čoraz viac sa stávajú realitou slovenských domácností. "Ľudia si uvedomujú, že bezpečnosť nie je vysoká a treba sa chrániť," konštatuje manažér predaja spoločnosti Sherlock Martin Kuril. Výber vhodného trezora pre domácnosť či firmu nie je pritom ľahký, záleží na viacerých okolnostiach.

Čo chrániť?
Základným problémom je to, čo chce klient v trezore chrániť. Od toho sa odvíjajú ostatné podmienky. "Treba si dobre premyslieť, čo budete uschovávať a myslite pri tom aj do budúcnosti," odporúča Roman Chovan zo spoločnosti Eurosafe. Ak má klient v byte iba väčšie sumy hotovosti, bude mu stačiť malý trezor. Inak sa bude rozhodovať, ak chce, aby sa doň zmestil aj laptop s cennými údajmi. Keď už je jasné kvôli čomu ho kupuje, treba vedieť kam trezor umiestni. Všetko v takom prípade závisí od vkusu majiteľa a veľkosti bytu. Ak má dostatočne veľký priestor, vhodným typom môže byť skriňový trezor. Inou alternatívou môžu byť stenové či podlahové typy. Špecializovanými druhmi sú trezory na zbrane, ochranu dát či protipožiarne skrine.

Stupeň bezpečnosti
Trezory sa vyrábajú v rôznych bezpečnostných triedach a stupňoch utajenia. Spolu ich je trinásť. "Pre bežného občana sú zaujímavé triedy od nula do dva," spresňuje Kuril. Na vyšších stupňoch sa nachádzajú trezory na vyššiu poistnú sumu až po modely pre banky. Do trezoru na najnižšom stupni by klient mal ukladať menšiu hotovosť, pretože proti vlamačovi nie je taký odolný. Ak si kúpi o triedu vyššie, trezor je už vhodný na úschovu rodinných šperkov a aj peňazí do 200-tisíc korún. Takisto aj firmy tam môžu ukladať svoje doklady. Práve tie sú na Slovensku najpopulárnejšie. Ako dodal Kuril, trezor druhej triedy je už vhodný na vyššiu hotovosť. Všetky certifikované trezory musia prejsť skúškami. Na nich sa pracovník skúšobne pokúša "vlámať" do neho rôznymi nástrojmi a v stanovenom čase. Ak sa mu to podarí, firma musí konštrukciu trezora spevniť. "Každý trezor sa dá prekonať, dôležité je, aby odolal dostatočne dlhý čas," vysvetľuje Kuril. Certifikované trezory majú z vnútornej strany štítok, kde sú uvedené všetky základné údaje.

Zámky
S výškou bezpečnosti súvisí aj zámok. Ten je zásadným prvkom pri ochrane trezoru. Platí pritom jednoduchá rovnica, že viac zámkov sa rovná viac bezpečnosti. Na trhu ich existuje viacero druhov, ktoré sa potom kombinujú. Najjednoduchší je klasický zámok. K nemu dostane klient kľúč, ktorý je však atypický a dá sa bez problémov rozoznať. Ďalšou alternatívou je mechanický otočný zámok. Predstavuje filmovú klasiku. Majiteľ si navolí číselnú kombináciu. Keď chce trezor otvoriť, otočením navolí kód. Jeho nevýhodou je, že je náročnejší na zaučenie. Poslednú možnosť predstavujú elektronické zámky. Je to elektronický číselník, kde klient má svoj PIN kód. Obsluha je najľahšia. Avšak nevýhodou je, že v ňom klient musí meniť batérie.

Na štítku umiestnenom v trezore sú uvedené tieto údaje:
- rok výroby
- bezpečnostná trieda
- model
- hmotnosť
- číslo certifikátu
- technická norma
- výrobca

Odporúčané limity uschovaných cenností (v Sk)
Stupeň bezpečnosti  Základný limit   Maximálny limit 
0. 50 000 300 000
I. 200 000 800 000
II. 500 000 3 000 000
III. 1 000 000 8 000 000
IV. 2 000 000 16 000 000
V. 4 000 000 24 000 000
Zdroj: Eurosafe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:56