StoryEditor

Cena ako v autobuse

29.01.2007, 23:00

Lietanie už dávno nie je luxus. Cena letenky je porovnateľná a často aj nižšia ako cena lístka na vlak či autobus. Preto už dávno nelietajú len najbohatší, ale ľudia všetkých príjmových kategórií.
Najväčší záujem o lietanie majú ľudia, ktorí pravidelne cestujú. Ušetria tak čas, ktorý by inak strávili v aute, vlaku či autobuse. Cesta lietadlom z Bratislavy do Košíc trvá 45 až 50 minút. Spolu so všetkými procedúrami na letisku trvá cesta hodinu a pol až dve hodiny. Kto použije na rovnakú cestu rýchlik alebo autobus, strávi v ňom šesť a štvrť hodiny, vlaku Intercity táto cestu trvá o hodinu kratšie. Okolo päť hodín trvá aj cesta autom.
Oveľa väčšiu časovú úsporu možno dosiahnuť pri dlhších letoch. Let z Bratislavy do Londýna trvá dve hodiny a 20 minút. Vlak rovnakú trasu prejde za 21 až 25 hodín. Autobus z Bratislavy do Londýna dorazí asi za 22 hodín.
Porovnanie cien leteckej dopravy s vlakovou a autobusovou nie je jednoznačné. Cena letenky totiž závisí od toho, kedy si ju cestujúci zakúpi. Ak vie o ceste aj niekoľko mesiacov dopredu, môže si letenku aj do vzdialených destinácií kúpiť za menej ako tisíc korún. Ak však kupuje letenku len niekoľko dní vopred, musí sa pripraviť, že bude pravdepodobne platiť viac ako 10-tisíc korún.
Rýchlik z Bratislavy do Košíc stojí 518 korún a autobus okolo 500 korún. Kto využije niektorú akciu a kúpi si v dostatočnom predstihu letenku za jednu korunu, tak spolu s poplatkami ho let vyjde na 620 korún. Mimo akcie ponúka Skyeurope najlacnejšie letenky do Košíc za 199 korún, s poplatkami tak cestujúci zaplatí 819 korún. Za túto cenu sú v súčasnosti v predaji letenky už od začiatku mája na celé leto. Kto by chcel letieť skôr, musí si priplatiť. Napríklad ak by si niekto kupoval v sobotu letenku na dnešný deň, zaplatil by za jednu cestu do Košíc 4 389 korún. Na niektoré menej vyťaženejšie dni sa však aj na marec alebo apríl ešte v sobotu predávali letenky za 199 korún.
Finančne sa viac oplatí lietať do vzdialenejších miest. V takom prípade je totiž cena letenky oveľa nižšia ako cena za lístok na vlak alebo autobus. Napríklad lístok na autobus z Bratislavy do Londýna vyjde na 2 750 korún, študenti zaň zaplatia 2 450 korún. Cesta lietadlom pri včasnom zakúpení letenky pritom môže stáť aj menej ako tisíc korún. V súčasnosti sa za menej ako tisíc korún predávajú letenky do Londýna v spoločnosti Ryanair na začiatok mája.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:07