StoryEditor

Nie vždy je zábezpekou úveru aj záložné právo na vozidlo

09.05.2006, 00:00
Aj keď bankovú pôžičku klient nevybaví priamo u predajcu, ako je to v prípade lízingu, výhodou bankových úverov stále zostáva, že klient je hneď od začiatku vlastníkom vozidla. A, najmä v prípade bezúčelových spotrebných úverov, aj bez nutnosti založenia auta v prospech banky či vinkulácie havarijného poistenia. Konkrétna ponuka pri úverovaní kúpy automobilu sa v jednotlivých bankách líši.

UniBanka
Na získanie úveru na nový automobil záujemca potrebuje doklad totožnosti a potvrdenie o príjme. Za pôžičku dlžník štandardne ručí jedným ručiteľom, ktorým môže byť manžel alebo manželka, záložným právom na kupovaný automobil a vinkuláciou havarijného poistenia v prospech banky. "Žiadne ďalšie zabezpečenie nevyžadujeme. Posúdenie a schválenie žiadosti po dodaní všetkých potrebných dokladov a potvrdení trvá do troch dní," informuje hovorkyňa UniBanky Katarína Ševčíková. Účelové použitie úveru klient podľa nej nemusí dokladovať, pretože UniBanka posiela peniaze priamo na účet predajcu.

Ľudová banka
Štandardným zabezpečením úveru na vozidlo v Ľudovej banke je záložné právo na kupovaný automobil a vinkulácia havarijnej poistky v prospech banky. Banka zároveň vždy vyžaduje spoludlžnícky záväzok zo strany manžela alebo manželky, ak je žiadateľ či žiadateľka o úver ženatý alebo vydatá. "Teda aj v prípade, keď príjem klienta bol dostatočný na požadovanú výšku úveru," hovorí riaditeľka marketingu Ľudovej banky Jana Lukáčová.
Ak príjem klienta nie je dostatočný na požadovanú výšku úveru, môže žiadateľ pôžičku zabezpečiť spoludlžníckym záväzkom spolužiadateľa a jeho bianko zmenkou. Iné zabezpečenia banka nepožaduje.
Pred podaním žiadosti o úver by si mal klient prichystať doklad totožnosti a potvrdenia o svojom príjme, resp. daňovej povinnosti. "Výpisy z bežného účtu, kde je poukazovaný príjem za tri posledné mesiace, a pracovnú zmluvu. Ak je príjem vyplácaný v hotovosti, žiadateľ predkladá tlačivo o zrazených preddavkoch za posledné ukončené zdaňovacie obdobie. Ak mu ho zamestnávateľ nevystavil, predloží posledné tri výplatné pásky," dodáva Lukáčová.
Účelové použitie prostriedkov klient musí zdokladovať faktúrou od predajcu, resp. kúpnou zmluvou. Ak žiadateľ o úver kupuje auto od fyzickej osoby alebo chce dodatočne úverom preplatiť náklady spojené s kúpou vozidla, bude potrebovať aj znalecký posudok.

Slovenská sporiteľňa
V Slovenskej sporiteľni si môže záujemca požičať na nové auto prostredníctvom bezúčelového spotrebného úveru alebo americkej hypotéky. "Ak klient financuje kúpu auta americkou hypotékou, požadujeme zabezpečenie nehnuteľnosťou. V prípade spotrebného úveru zabezpečenie štandardne nepožadujeme. Ak banka pri vyšších sumách úverov zabezpečenie vyžaduje, klient má možnosť okrem ručiteľa zabezpečiť úver aj kupovaným novým autom, prípadne finančnými prostriedkami," opisuje hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Miriam Fuňová.
Účel použitia peňazí dlžník nedokladuje, iba ho uvedie v žiadosti o pôžičku. "Pri americkej hypotéke klientom navyše preplácame náklady na zriadenie záložného práva a vyhotovenie znaleckého posudku," dodáva
Fuňová.

Istrobanka
K žiadosti o spotrebný úver na auto klient Istrobanky predkladá doklad totožnosti a potvrdenie o príjme. Pri účelových pôžičkách potrebuje aj doklady deklarujúce účel požitia financií. "To sa preukazuje kúpnou zmluvou alebo faktúrou a pokladničnými dokladmi v prípade refundácie. Na ich základe potom banka poukáže prostriedky buď na účet klienta, alebo priamo na konto dodávateľa," konštatuje Elena Penzes-Strobl, generálna tajomníčka Istrobanky.
Štandardné zabezpečenie úveru závisí od výšky a typu pôžičky. Istrobanka poskytuje aj úvery bez ručiteľa. V prípade potreby sú však akceptovanými formami ručiteľ, peňažné prostriedky, zmenka a pri americkej hypotéke nehnuteľnosť. Havarijné poistenie vinkulované v prospech banky alebo záložné právo na vozidlo Istrobanka nevyžaduje.

OTP Banka Slovensko
Spotrebné úvery na kúpu osobného motorového vozidla OTP Banka poskytuje výlučne na základe zriadeného záložného práva na kupovaný automobil v Notárskom centrálnom registri záložných práv a na základe vinkulácie havarijnej poistky v prospech banky do výšky kúpnej ceny vozidla. "Ak je žiadateľ samostatne žijúca osoba alebo výška úveru presiahne 70 percent kúpnej ceny automobilu, banka vyžaduje ako dodatočné zabezpečenie úveru ručiteľa," informuje Martina Zsírosová z odboru úverov pre obyvateľstvo OTP Banky Slovensko.
Záujemca o úver na vozidlo potrebuje dva doklady totožnosti, doklad na potvrdenie adresy (SIPO, faktúra za telefón a pod.) a potvrdenie o príjme. Účelové použitie financií klient dokladuje predfaktúrou s identifikačnými údajmi konkrétneho auta. "Úver sa čerpá bezhotovostne. Banka ho posiela priamo na účet dodávateľa. Klient preukazuje iba použitie vlastných prostriedkov, spravidla formou prevodného príkazu. No akceptujeme aj iný doklad, napríklad príjmový pokladničný doklad dodávateľa," dodáva Zsírosová.

HVB Bank Slovakia
Aj v HVB Bank Slovakia klient predkladá okrem dvoch dokladov totožnosti a dokladu o platbe za SIPO, faktúry za plyn či telefónneho účtu aj potvrdenie o príjme od zamestnávateľa a minimálne tri posledné výplatné pásky alebo výpisy z účtu s uvedeným príjmom. Zároveň bude potrebovať čestné vyhlásenie preukazujúce záväzky, príp. ručenia žiadateľa o úver. V prípade existujúcej životnej poistky musí priniesť aj poistnú zmluvu. Účel použitia úveru dokladuje zmluvou o nákupe motorového vozidla, prípadne záväznou objednávkou alebo faktúrou, ktorá nie je staršia ako tri mesiace. "Obyčajne ako zabezpečenie úveru vyžadujeme poistenie dlžníka (životné poistenie alebo poistenie úveru), vinkuláciu poistenia automobilu a zmenku na sumu 120 percent poskytnutého úveru. Banka môže pristúpiť v závislosti od výšky a druhu úveru aj k ďalšiemu dodatočnému zabezpečeniu, ale to sa stanovuje individuálne," vysvetľuje hovorkyňa HVB Bank Slovakia Andrea Kollárová.

Tatra banka
Tatra banka neponúka účelové úvery na kúpu vozidla. Záujemca však môže využiť niektorý z bezúčelových úverov. Ak si zvolí bezúčelový úver bez zabezpečenia, banka požaduje predloženie potvrdenia o výške príjmu zo zamestnania, resp. potvrdenie o príjme z podnikateľskej činnosti. V prípade dôchodcu potvrdenie o poberaní dávok dôchodkového zabezpečenia. Dokladovanie príjmu pri bezúčelovom úvere bez zabezpečenia sa netýka klientov Tatra banky s bežným účtom, na ktorý sa im pripisuje pravidelný príjem posledných šesť mesiacov. Pri žiadateľoch, ktorí predkladajú potvrdenie o príjme, banka požaduje aj jeden z dokladov potvrdzujúcich adresu žiadateľa, napríklad faktúru za pevnú linku, mobilný telefón, elektrinu, prípadne výpisy z účtu v inej banke.
"Ďalšou možnosťou financovania automobilu v Tatra banke je bezúčelový úver zabezpečený finančnými prostriedkami. V jeho prípade banka nevyžaduje zdokladovanie príjmu žiadateľa. Ak si záujemca zvolí americkú hypotéku, potrebuje doklady k príjmu, totožnosti a zakladanej nehnuteľnosti," vymenúva riaditeľ oddelenia pre vzťahy s verejnosťou Tatra banky Roman Začka.

ČSOB
V závislosti od príjmu klient môže čerpať spotrebiteľský úver bez zabezpečenia až do 500-tisíc korún. Ak potrebuje klient vyšší úver, ktorý presahuje možnosti jeho príjmu, môže ho získať dodatočným zabezpečením, napr. ručiteľom alebo spolužiadateľom. "Medzi možné typy dodatočného zabezpečenia, ktoré ČSOB požaduje, patrí okrem ručiteľa depozit, zabezpečenie nehnuteľnosťou a životným poistením vinkulovaným v prospech banky," uvádza hovorkyňa ČSOB Marta Krejcarová.
ČSOB účelový spotrebiteľský úver na kúpu auta kladie rovnaké podmienky na kúpu nového aj ojazdeného auta. K schváleniu žiadosti o jeho získanie klient potrebuje doložiť potvrdenie zamestnávateľa o priemernej výške čistého mesačného príjmu za posledné tri mesiace a aktuálny výpis z účtu, ak príjem žiadateľa nesmeruje na účet v ČSOB. Ak klientovi zamestnávateľ posiela mzdu na konto v ČSOB, výšku príjmu dokladovať nemusí. "Druhou podmienkou po dokladovaní príjmu je predloženie dvoch dokladov totožnosti. A, samozrejme, keďže ide o účelový úver, je potrebné dokladovať aj účel použitia peňazí faktúrou alebo zmluvou. Následne posielame financie na účet predávajúceho. Klient teda nezíska peniaze na účet, ale tieto sú viazané na zdokladovanie kúpy auta," hovorí Krejcarová.

Dexia banka
K žiadosti o úver na automobil potrebuje záujemca v Dexia banke doklady potvrdzujúce pravidelný príjem, doklady o zabezpečení úver a faktúru od dodávateľa. "Štandardne klient ručí kupovaným automobilom. Teda registráciou záložného práva v Centrálnom notárskom registri a vinkuláciou havarijnej poistky v prospech banky. Ak klient použije na zaobstaranie auta menej ako 30 percent vlastných prostriedkov, banka vyžaduje aj ručiteľa," uvádza špecialistka na externú komunikáciu a PR Dexia banky Katarína Némová.

Poštová banka
Poštová banka nemá v ponuke špecializovaný úver na kúpu automobilu. Klienti však môžu využiť spotrebný úver. Na jeho vybavenie budú potrebovať občiansky preukaz, potvrdenie zamestnávateľa o výške príjmu zo závislej činnosti a výpis z osobného účtu za posledné tri mesiace. U živnostníkov je podmienkou predloženie daňového priznania z príjmu za predchádzajúci rok potvrdené daňovým úradom, vrátane potvrdenia o podaní daňového priznania. "Štandardným zabezpečením spotrebného úveru vo výške od 50 001 do 200-tisíc korún je jeden ručiteľ. Pri pôžičkách od 200 001 do 500-tisíc korún bude žiadateľ potrebovať dvoch ručiteľov," informuje hovorca Poštovej banky Ján Onda. Klient zároveň môže potrebovať zabezpečenie financiami, resp. vkladovými listami Poštovej banky uloženými v Poštovej banke po celý čas úverového vzťahu minimálne v 100-percentnej výške sumy všetkých anuitných splátok úveru.

Koľko stojí predčasné splatenie
Typ úveru Predčasné splatenie celého úveru Predčasné splatenie časti istiny
Slovenská sporiteľňa 4 % z mimoriadnej splátky, min. 500 Sk (1) 4 % z mimoriadnej splátky, min. 500 Sk (1)
ČSOB 5 % z mimoriadnej splátky, min. 1 000 Sk 5 % z mimoriadnej splátky, min. 1 000 Sk
UniBanka 5 % zo zostatku istiny 2 % z predčasne splatenej sumy
Istrobanka 5 % z predčasne splatenej sumy, min. 1 000 Sk 2 000 Sk
Tatrabanka 5 % z nesplatenej časti úveru (2) 2 000 Sk (3)
Dexia banka 3 % z predčasne splatenej sumy, min. 1 000 Sk 3 % z predčasne splatenej sumy, min. 1 000 Sk
VÚB banka bez poplatku bez poplatku
Poštová banka 1 % z nesplatenej sumy, min. 300 Sk 1 % z mimoriadnych splátok, min. 300 Sk
HVB Bank 4 % z predčasne splatenej časti, min. 1 500 Sk 4 % z predčasne splatenej časti, min. 1 500 Sk
(1) Platí pre spotrebný úver, pri americkej hypotéke poplatok závisí od fixácie. Ak klient nemá fixovanú úrokovú sadzbu, alebo do uplynutia fixovania ostáva najviac mesiac, môže splatiť úver kedykoľvek bez poplatku. V ostatných prípadoch platí úrokový náklad banky. (2) Platí pre spotrebné úvery, pri americkej hypotéke je poplatok 2 % z nesplatenej časti úveru krát počet dní do ukončenia fixácie deleno 365 alebo bezplatne po skončení fixácie úroku, (3) V čase ukončenia fixácie, inak klient zaplatí okrem 2 000 Sk aj 2 % z nesplatenej časti úveru krát počet dní do ukončenia fixácie deleno 365. Zdroj: banky

Podmienky úveru na kúpu automobilu
Názov produktu Výška úveru Úročenie (ročne) Splatnosť Poskytnutie úveru Vedenie úverového účtu
Slovenská sporiteľňa          
Americká hypotéka od 200 000 Sk fix 1 rok 4,95 – 6,75 %   0,7 % z objemu, min. 6 000 Sk 50 Sk/mes.
Americká hypotéka od 200 000 Sk fix 5 rokov 4,90 – 6,70 %   0,7 % z objemu, min. 6 000 Sk 50 Sk/mes.
Americká hypotéka od 200 000 Sk fix 10 rokov 4,90 – 6,70 %   0,7 % z objemu, min. 6 000 Sk 50 Sk/mes.
Americká hypotéka od 200 000 Sk variabil 5,10 – 6,90 %   0,7 % z objemu, min. 6 000 Sk 50 Sk/mes.
Spotrebný úver od 50 000 Sk 8,80 – 11,00 %   2,0 % z objemu 50 Sk/mes.
ČSOB          
Účelový spotrebný úver 20 000 – 600 000 Sk 5,90 – 10,90 % 1 – 7 rokov (1) 1 % z objemu, min. 500, max 3 500 Sk 30 Sk/mes.
Neúčelový SÚ zabezpečený nehnuteľnosťou 150 000 Sk – 100 % založenej nehnuteľnosti fix 1 rok od 5,39 % 3 – 30 rokov 0,6 %, min. 3 000, max. 30 000 Sk 70 Sk/mes.
Ľudová banka          
Spotrebný úver na kúpu automobilu 100 000 – 800 000 Sk (2) 6,90 – 7,30 % 12 – 60 mes. (3) 2 % zo sumy úveru 50 Sk/mes.
UniBanka          
Úver na kúpu osobného automobilu 20 000 – 800 000 Sk 7,00 – 11,50 % 1 – 4 roky 1 % z objemu 30 Sk/mes. (4)
Istrobanka          
MAXITREND úver (americká hypotéka) 50 000 – 1 mil. Sk 5,85 - 6,35 % 1 – 20 rokov 2 % z objemu úveru 60 Sk/mes.
MAXIÚVER (bezúčelový úver) 50 000 – 150 000 Sk 6,90 – 11,50 % 19 – 72 mes. 2 % z objemu úveru bez poplatku
Účelový spotrebný úver 50 000 – 400 000 Sk 10,25 – 10,75 % 1 – 7 rokov 2 % z objemu úveru 60 Sk/mes.
Bezúčelový spotrebný úver 50 000 – 200 000 Sk 11,00 – 11,50 % 1 – 5 rokov 2 % z objemu úveru 60 Sk/mes.
Kontokorentný úver (rýchly úver) 30 000 – 800 000 Sk 8,00 % 0,5 % z limitku úveru 35 Sk/mes.
Kreditná karta MAXIBONUS 9 000 – 200 000 Sk 1,45 % mesačne 250 Sk za vydanie bez poplatku
OTP Banka Slovensko          
Spotrebný úver na kúpu osobného auta 20 000 – 600 000 Sk pevná 6,95 % 2 mes. – 4 roky 1,50 % zo sumy, min. 500 Sk 65 Sk/mes.
Tatra banka          
Bezúčelový úver bez zabezpečenia 30 000 – 700 000 Sk od 7,90 % 1 – 6 rokov 2 % z objemu úveru 50 Sk/mes.
Bezúčelový s finančným zabezpečením 50 000 – 25 mil. Sk od 5,00 % 1 mes. – 5 rokov 2 % z objemu úveru bez poplatku
Americká hypotéka od 150 000 Sk od 5,95 % 1 – 20 rokov 1 000 Sk + 0,5 % z objemu, min. 3 000 Sk 99 Sk/mes.
Dexia banka Slovensko          
Autoúver 20 000 – 1 mil. Sk 6,90 – 9,30 % do 5 rokov (5) 1,5% z objemu úveru 60 Sk/mes.
VÚB banka          
Spotrebný úver na kúpu auta 100 000 – 1 mil. Sk 8,90 – 10,90 % 1 – 7 rokov 2 % z úveru, min. 1 000 Sk 80 Sk/mes.
Poštová banka          
Spotrebný úver 50 001 – 500 000 Sk 7,50 – 12,80 % do 60 mes. 1 % zo sumy úveru, min. 500 Sk 30 Sk/mes.
HVB Bank Slovakia          
Spotrebný úver od 50 000 Sk 9,05 – 12,90 % max. 6 rokov 0 Sk (6) 89 Sk/mes.
(1) Platí pre nové autá, pri ojazdených autách je to maximálne 5 rokov, (2) Maximálne do 80 % kúpnej ceny osobného automobilu, do 40% kúpnej ceny v prípade kúpy ojazdeného automobilu, do 70 % kúpnej ceny alebo nákladov spojených s kúpou pri dodatočnom úvere, ak klient kupuje auto v zahraničí, do 100 % kúpnej ceny alebo nákladov spojených s kúpou pri dodatočnom úvere, ak klient vloží peňažné prostriedky požadované ako spoluúčasť (min. 20% z kúpnej ceny) na vkladový účet v Ľudovej banke, ktorý bude viazaný počas prvej polovice úverového vzťahu s klientom, (3) Pri ojazdenom automobile je max. splatnosť 48 mesiacov, (4) Ak si klient poistí schopnosť splácania úveru, neplatí poplatok za vedenie účtu počas celej lehoty splácania, (5) Pri ojazdených autách do 4 rokov, (6) Banka si však uplatňuje poplatok 1 % zo sumy úveru, min. 1 000 Sk za spracovanie žiadosti. Zdroj: banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:37