StoryEditor

Zrušiť poistku sa neoplatí

14.11.2005, 23:00

Kto má životné poistenie a chce si z neho vybrať predčasne peniaze, má dve možnosti: buď zruší zmluvu o životnom poistení alebo mu poisťovňa vyplatí takzvanú odkupnú hodnotu bez toho, aby stratil pôvodne dohodnuté poistné krytie. Zrušiť životnú poistku je najmenej výhodné v prvých rokoch poistenia. Peniaze, ktoré ste do nej vložili, sa vám totiž najskôr vrátia asi v polovici poistného obdobia. Teda ak ste uzatvorili zmluvu na dvadsať rokov, je pravdepodobné, že v prvých desiatich rokoch nedostanete späť ani poistné, ktoré ste do poistenia vložili.
Z plateného poistného si totiž poisťovne hradia náklady spojené s poistením. Okrem iného aj províziu poistného poradcu, krytie poistného rizika a poplatky za vedenie účtu. Väčšia časť poplatkov je sústredená práve v prvých rokoch trvania poistnej zmluvy.
Zmluvu vypovedajú najčastejšie klienti, ktorí si pri zriaďovaní poistky stanovili príliš vysoké poistné. V prípade finančných ťažkostí buď nezaplatia splátku alebo požiadajú o zrušenie zmluvy. Ak poistenec nezaplatí poistné, poisťovňa mu zašle výzvu na zaplatenie dlžnej sumy. Ak klient na upozornenie nereaguje, poisťovňa mu podľa zákona vypovie poistnú zmluvu do jedného mesiaca.
Ďalšou možnosťou je, že zmluvu o životnom poistení nezrušíte. Ak potrebujete za každú cenu vybrať peniaze zo životného poistenia, podľa odborníkov by ste tak mali urobiť vtedy, ak máte vytvorenú takzvanú odkupnú hodnotu, ktorá je tým vyššia, čím viac času uplynulo od začiatku poistenia. Odkupná hodnota je suma, ktorú si môžete vybrať tak, aby zostala zachovaná výška vášho poistného krytia. Nejde teda o sumu, ktorá sa rovná hodnote vášho konta v poisťovni -- tá je vyššia. Napríklad 20-ročný klient s ročným poistným 9-tisíc korún a poistnou sumou 500-tisíc korún môže počítať s tým, že v prvých dvoch rokoch je výška jeho odkupnej hodnoty nula korún, po piatich rokoch je 18-tisíc korún, po desiatich rokoch 56-tisíc korún a podobne.
V investičnom životnom poistení by za predpokladu vyššieho zhodnotenia v rizikovejších akciových fondoch mohla byť odkupná hodnota klienta vyššia ako v kapitálovom životnom poistení. Na druhej strane je však výber z investičného životného poistenia menej vhodný vzhľadom na väčšie riziko nenaplnenia investičného cieľa. Ak si však z poistenia vyberiete časť peňazí, môže sa stať, že na konci poistného obdobia dostanete menšiu sumu, s akou ste pôvodne rátali. O koľko, závisí od toho, akú sumu a v akom období poistného vzťahu ste si predčasne vybrali.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:45