StoryEditor

Uschovať cennosti môžete aj v banke

08.03.2005, 23:00

Jednou z alternatív kúpy trezoru domov je prenájom bezpečnostných schránok v banke. Mnohí ľudia totiž banky vnímajú ako bezpečné miesto. Na Slovensku možno túto službu dostať na väčšine pobočiek. "Obsadenosť bezpečnostných schránok je pomerne vysoká, predovšetkým v Bratislave. Prevažná väčšina si ich prenajíma na dlhšie obdobie," konštatuje hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Eva Güttlerová.
Na získanie prístupu k schránke nie je potrebné veľa. Klient potrebuje doklad totožnosti, teda občiansky preukaz alebo cestovný pas. "Na základe týchto dokladov sa uzavrie Zmluva o nájme bezpečnostnej schránky a Podpisový vzor k bezpečnostnej schránke," spresňuje postup hovorkyňa HVB Bank Andrea Kollárová. V prípade záujmu sa môže občan rozhodnúť aj pre doplnenie hesla. Prístup nemusí byť obmedzený len na jedného človeka. Záleží na každom, či splnomocní aj niekoho iného na prístup. Pri ďalšom používaní schránky pracovník banky overuje totožnosť podľa preukazu a podpisu.
Do bezpečnostnej schránky si môžete dať čokoľvek. Samozrejme, okrem vecí ohrozujúcich bezpečnosť banky, zamestnancov a ich okolia. "Klient je povinný dbať na to, aby uložená vec nevykazovala škodlivé účinky ako napríklad baktérie, rádioaktivitu. Zakázané sú tiež výbušné látky či drogy," konštatuje Kollárová. Banka za obsah schránky nezodpovedá, avšak v poplatku je zahrnuté aj poistenie. To spravidla zahŕňa riziko krádeží, požiaru alebo živelnej pohromy. Napríklad v Slovenskej sporiteľni je každá schránka poistená na 500-tisíc korún. V Tatra banke je to 100-tisíc korún. Pripoistenie je v oboch spoločnostiach možné.
Cena prenájmu sa odvíja od veľkosti. Najmenšia schránka v Slovenskej sporiteľni má 13-tisíc kubických centimetrov a ročný poplatok je minimálne 240 korún. Za najväčší typ, presahujúci 45-tisíc kubických centimetrov, klient zaplatí aspoň 600 korún. Tatra banka účtuje podľa objemu 6 až 12 korún na deň. HVB Bank za najmenšiu schránku účtuje 1 500 a za najväčšiu 6 200 korún ročne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:06