StoryEditor

Obchodovanie s diamantmi

07.10.2005, 00:00

Derivátový trh s diamantmi zatiaľ neexistuje. Nejde totiž o strategickú priemyselnú surovinu, pri ktorej by si pohyb kurzu vyžadoval zaistenie ceny pomocou termínového kontraktu.
Komoditné burzy s diamantmi však existujú. "Ide o vysoko špecializované záležitosti pre producentov a odberateľov, nie však pre špekulujúcich obchodníkov," hovorí Jiří Mazur zo spoločnosti Ardeus. Tie najvýznamnejšie sú v Antverpách a Brémach. Medzi hlavných producentov diamantov patrí Austrália, Zair, Botswana, Rusko a Juhoafrická republika. Najvýznamnejším hráčom na trhu s diamantmi je juhoafrická spoločnosť De Beers.
Diamant je vlastne polymorfná modifikácia uhlíka. Vzniká pri vysokej teplote a vysokom tlaku. Diamanty sú známe svojimi výnimočnými fyzikálnymi vlastnosťami, najmä tvrdosťou a vysokou disperziou svetla. Od roku 1955 sa vyrábajú syntetické diamanty, ktoré pokrývajú priemyselnú spotrebu. Na rozdiel od iných drahých kameňov (zirkón, korund či zafír) diamanty sa nedarí syntetizovať v rovnako vysokej kvalite. Preto sa na výrobu šperkov využívajú prírodné diamanty, ktoré majú vysoký index lomu.
Najväčší diamant, ktorý sa našiel v prírode -- 24 míľ východne od Pretórie v Juhoafrickej republike -- je Culinan (mal 3 106 karátov, teda 621,2 gramu).

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 06:50