StoryEditor

Kam investovať 100-tisíc korún

13.09.2005, 00:00

Klient má k dispozícii 100-tisíc korún. Nejde o podstatnú časť jeho majetku, skôr o voľné úspory, ktoré určite nebude potrebovať skôr ako o päť rokov. Kam by ich mal investovať?

-- Asset Management Slovenskej sporiteľne: Tento investor môže 40 % celkového objemu investovať do akciových investícií, pričom 10 % môže tvoriť volatilnejšia stredná a východná Európa a zvyšok vyspelé trhy sveta, najmä však v západná Európa. Takmer tretinu z dlhopisovej časti portfólia odporúčame investovať do dlhopisov krajín V4 a krajín z druhej vlny prijatia do EÚ, zvyšok do slovenských dlhopisov a zahraničných podnikových dlhopisov. Konkrétne rozloženie do fondov: 10 % do SPORO Korunového dlhopisového fondu, 18 % do ESPA Bond Danubia, 45 % do SPORO Konzervatívneho zmiešaného, 17 % do ESPA Stock Europe a 10 % do ESPA Stock Europe -- emerging.

-- Across Investment Services: Pri takejto výške investície by sme odporučili orientovať sa na podielové fondy. Konkrétne 40 % portfólia by sme odporučili investovať do korunových dlhopisových fondov, 10 % do fondov orientujúcich sa na dlhopisy tzv. emerging markets, 30 % do globálnych akciových fondov (USA, Európa, Japonsko) a 20 % do akcií na emerging markets. Ak je to možné, pri akciových fondoch využiť tie, ktoré zabezpečujú menové riziko do slovenskej koruny. V praxi by mohlo zloženie portfólia klienta vyzerať takto: Dexia Bonds Emerging Markets 10 000 Sk, TAM Medzinárodný akciovo-dlhopisový fond (60 % korunové štátne dlhopisy, 40 % globálne akcie) 70 000 Sk, ABN AMRO Global Emerging Markets Equity Fund 20 000 Sk.

-- Dexia Asset Management: V súčasnosti pri tomto type klienta, kde nejde o podstatnú časť jeho majetku a počas piatich rokov nebude prostriedky potrebovať, by sme odporúčali rozložiť investíciu v pomere 20 % Dexia Bonds Slovakia (SKK), 30 % Dexia Equities Emerging markets (EUR) a 50 % Dexia Equties USA (USD).

-- Istro Asset Management: Pre uvedený prípad odporúčame IAM Euro konvergentný vyvážený fond. Umožňuje využiť pozitívne efekty procesu nahradenia slovenskej koruny a iných východoeurópskych mien eurom, ktorý je časovo totožný s uvažovaným investičným horizontom. V prípade dodržania investičného horizontu piatich rokov získava klient bonus v podobe nulového vstupného a výstupného poplatku.

-- HVB Bank Slovakia: Odporúčame dlhopisový fond krajín strednej Európy alebo vyvážený fond Guarantee Basket 2010, investujúci do cenných papierov vydaných v strednej a vo východnej Európe, v Rusku a Turecku.

-- Pioneer Investments: Po dôslednom zvážení klientovho profilu by sme navrhli individuálnu investičnú stratégiu, ktorá by najlepšie odrážala preferencie klienta a jeho rizikový profil. No pri všeobecnom zohľadnení investičného horizontu by sme odporúčali rozložiť investíciu do Európskeho akciového fondu aj vzhľadom na blížiaci sa vstup Slovenska do eurozóny a časť portfólia vyvážiť konzervatívnou zložkou do korunového dlhopisového fondu. Optimálny pomer dlhopisov a akcií by bol 75 % dlhopisov a 25 % akcií.

-- ING Bank: V prípade, že nejde o podstatnú časť majetku a je možné investovať s investičným horizontom piatich rokov, potom by sme investovali do zmiešaného portfólia, ktorého základom by bola pozícia v investičných nástrojoch s pevným výnosom v slovenskej korune kombinovaná s výraznou akciovou pozíciou hlavných trhov, teda americké a európske tituly doplnené o sľubný potenciál trhov strednej Európy. Konkrétna investičná stratégia by bola vytvorená s ohľadom na rizikový profil klienta.

-- Tatra Asset Management: Pre investorov s investičným horizontom dlhším ako päť rokov je možné uvažovať aj o rizikovejších produktoch, ktoré obsahujú akciové riziko, devízové riziko či riziko dlhopisových trhov iných krajín. Netreba však zabudnúť, že pri rizikovejších investíciách práve diverzifikácia rizika môže výrazným spôsobom zlepšiť podiel výnos/riziko investície. Stále platí -- čím dlhší investičný horizont, tým rizikovejší profil investície môže klient požadovať. Máme v ponuke TAM-HarmonicFund, ktorého odporúčaný čas investovania je päť a viac rokov. Aby sme však vedeli povedať, či táto stratégia je pre klienta skutočne vhodná, potrebovali by sme ešte poznať jeho rizikový profil.

-- Investičná a Dôchodková: Vzhľadom na to, že nejde o podstatnú časť majetku klienta, je možné tieto peniaze investovať bez rizika predčasného výberu. Z tohto hľadiska sa neoplatí investovať do korunových fondov, ale je vhodnejšie voliť rizikovejšie varianty investícií, ku ktorým patria najmä zahraničné akcie a dlhopisy. Potenciálny investor by si preto mal svoje peniaze v závislosti od svojho rizikového profilu rozdeliť do týchto kategórií. Z dlhodobého hľadiska sa dá očakávať rast akciových trhov vo vyspelých ekonomikách, takže bude vhodné kombinovať fondy amerických a západoeurópskych, prípadne zmiešaných akcií s dolárovými a eurovými dlhopisovými fondmi alebo zvoliť alternatívu globálneho zmiešaného fondu rizikovejšieho zamerania s majoritnou investíciou v akciách.

-- ČSOB Asset Management: Pre konzervatívneho klienta môže byť zaujímavou stratégiou investovania investícia do fondov peňažného trhu v kombinácii s dlhopisovými a zaistenými fondmi. Pri investičnom horizonte troch až piatich rokov môže byť pri konzervatívnom profile klienta zaujímavou investíciou forma zaistených fondov. Ďalšou stratégiou investovania môže byť investícia do akciových fondov, ktoré sú odporúčané na päť a viac rokov, pretože v dlhodobom horizonte vykazujú zo všetkých investícií najvyššie zhodnotenie. Akciové fondy investujú prostriedky prevažne do akcií, z čoho vyplýva, že môžu dosiahnuť veľmi zaujímavé zhodnotenie, ale aj výkyvy a poklesy cien týchto fondov môžu byť značné.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 02:57