StoryEditor

Kto chce zbraň, potrebuje zbrojný preukaz

24.11.2005, 23:00

Zbrojný preukaz môžete mať bez toho, aby ste vlastnili nejakú zbraň. Uvádza sa v ňom skupina alebo niekoľko skupín, na základe ktorých si možno zbraň kúpiť. Preukaz vám teda dáva možnosti. "Kúpite si zbraň, ktorú chcete mať len na ,áčko', teda nosenie a osobnú ochranu. Inú zbraň môžete mať na ,áčko' a ,éčko' (na športové účely) a tretiu zbraň iba na ,éčko', teda poľovnícke účely," hovorí Štefan Buberník. Na Slovensku je viac ako 131-tisíc držiteľov zbrojných preukazov, viac ako polovica má skupinu A. Aby ste však zbrojný preukaz získali, musíte na polícii predložiť niekoľko dokladov a potvrdení, zaplatiť správny poplatok 500 korún (v kolkových známkach) a prejsť skúškou. Najdôležitejšie je však preukázať, že zbraň skutočne potrebujete.
Prvý krok: žiadosť
Začnete tým, že navštívite okresné riaditeľstvo Policajného zboru v mieste bydliska a vypíšete žiadosť o vydanie zbrojného preukazu. Na polícii predložíte odpis z registra trestov, potvrdenie od praktického lekára a dve fotky.
Potrebu vlastniť zbraň však treba preukázať. Najprísnejšou je skupina A, teda nosenie zbrane a streliva na osobnú ochranu. "V žiadosti sa uvedie účel použitia zbrane, ktorý musíte primerane odôvodniť. Napríklad potvrdením od zamestnávateľa, že pracujete do neskorých večerných hodín, záznamom o napadnutí, ak vás už niekto ohrozoval alebo potvrdením z obecného úradu, že sa zúčastňujete na ochrane obce vo večerných hodinách," vysvetľuje Eva Andrašová z Prezídia Policajného zboru.
Žiadateľ o zbrojný preukaz skupiny B (držanie zbrane a streliva na osobnú ochranu), predloží občiansky preukaz, v ktorom je miesto trvalého bydliska, prípadne výpis z katastra nehnuteľností, ktorý potvrdzuje jeho vlastníctvo chaty, kde chce zbraň používať na osobnú ochranu. Ak chcete zbrojný preukaz so skupinou E, donesiete potvrdenie o registrácii v športovom klube. Podmienkou je byť členom Slovenského streleckého zväzu. "Pri skupine F stačí čestné vyhlásenie, že chcete zbierať strelivo alebo zbrane," hovorí Andrašová.
Skúška z teórie aj praxe
Už pri podávaní žiadosti sa dozviete termín a miesto skúšky. Polícia vám ho však potvrdí aj písomne. Podľa zákona sa skúška urobí do 60 dní od podania žiadosti na policajnom útvare. Skúška pozostáva z teoretickej a praktickej časti. Teoretická časť sa podobá skúške v škole: vytiahnete si otázku, dostanete čas na písomnú prípravu (30 minút) a predstúpite pred komisiu. Pripravenú odpoveď môžete aj prečítať. Otázky sa týkajú vybraných častí Trestného zákona, Trestného poriadku, správneho práva, zákona o strelných zbraniach a zdravotnej prípravy.
Pri praktickej časti musíte napríklad preukázať schopnosť zbraň rozložiť a zložiť. Pri skupinách A a B sa praktická časť týka aj krátkych guľových zbraní. Či ste na skúške uspeli, sa dozviete hneď po jej skončení.
Preukaz na desať rokov
Ak prinesiete všetky doklady a prejdete skúškou, polícia vám vydá zbrojný preukaz do 60 dní od podania žiadosti. Zbrojný preukaz sa vydáva na desať rokov. Cudzincovi sa platnosť preukazu obmedzuje na čas jeho povoleného pobytu na území Slovenska (ak má byť kratší ako desať rokov).
Ak máte v zbrojnom preukaze napríklad skupinu A a B a chcete aj skupinu E, o vyznačenie ďalšej skupiny v zbrojnom preukaze požiadate písomne policajný útvar, ktorý vydal zbrojný preukaz.
Po desiatich rokoch musíte požiadať o nový zbrojný preukaz. Žiadosť sa podáva najneskôr 30 dní pred skončením jeho platnosti. Prinesiete rovnaké doklady ako pri žiadosti o vydaní zbrojného preukazu, platia sa rovnaké správne poplatky, nerobíte však skúšku. Políciu však bude zaujímať, či nepominuli dôvody, na základe ktorých vám preukaz vydala. Zhodnotí vašu zdravotnú spôsobilosť, ako aj bezúhonnosť a spoľahlivosť. Platnosť preukazu vám polícia predĺži do 30 dní.
Slovenský systém je inšpirovaný európskou tradíciou. V Amerike si kúpite zbraň bez úradných povolení. V niektorých štátoch USA musíte u predajcu predložiť vodičský preukaz, niekde je však predaj voľný. Dovolené sú všetky zbrane aj strelivo. Platí však pravidlo, že zásobník môže mať najviac desať nábojov. Aby sa však aspoň časť zbraní stiahla z obehu, prišli v Spojených štátoch s iniciatívou, že každý, kto vráti štátu zbraň, získa šek na niekoľko sto dolárov.

Koľko stojí zbrojný preukaz:
* Žiadosť o vydanie zbrojného preukazu: 500 Sk
* Skúška alebo preskúšanie z odbornej spôsobilosti:
-- prvá skúška: 1 500 Sk
-- opakovaná skúška: 800 Sk
* Potvrdenie od praktického lekára: 400 Sk
* Odpis z registra trestov: 100 Sk
Ďalšie poplatky:
* Žiadosť o rozšírenie zbrojného preukazu: 500 Sk
* Žiadosť o vydanie nového zbrojného preukazu: 100 Sk
* Žiadosť o vydanie európskeho zbrojného pasu: 500 Sk
* Žiadosť o predlženie platnosti európskeho zbrojného pasu: 100 Sk
* Žiadosť o vydanie zbrojnej licencie: 5 000 Sk
Pozn.: Správne poplatky sa platia v kolkových známkach.

K žiadosti o vydanie zbrojného preukazu treba predložiť:
-- Dve fotografie 30 x 35 mm, ktoré zodpovedajú súčasnej podobe žiadateľa.
-- Lekársky posudok o zdravotnej spôsobilosti držať alebo nosiť zbraň a strelivo.
-- Odpis z registra trestov (nie straší ako tri mesiace).
-- Potvrdenie o členstve v poľovníckej organizácii, v ktorej je registrovaný, ak žiada o vydanie skupiny D zbrojného preukazu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:57