Výnosy v desiatkach, častejšie však v stovkách percent. V ideálnom prípade môže investícia do vína priniesť za päť rokov aj 10- a viacnásobné zúročenie. Nie je to však priama cesta a výsledok môže ovplyvniť priveľa premenných. No napriek tomu sa obchod s vínom oplatí. Investícia do vína v prvom rade vyžaduje dostatok informácií a podmienky pre jej zhodnocovanie.
Aké víno archivovať
"Sú vína, do ktorých sa investícia isto vyplatí. Musia však mať dlhý potenciál zrenia. No môže sa stať, že sa sklamete, možno prerobíte," hovorí vinár Jaroslav Ostrožovič z Tokajskej oblasti. Víno je podľa neho príroda a na ňu je človek niekedy krátky. "Určite by som neodporúčal na dlhú archiváciu vína ľahké, svieže, plné ovocných vôní a chutí, napríklad rosé. Treba ich vypiť za mlada, urobiť si radosť, kým je víno očarujúco plné kvetinových tónov," radí Ostrožovič.
Súhlasí aj Ján Hacaj z Malokarpatskej vinárskej oblasti: "Pri procese zrenia reaguje alkohol obsiahnutý vo víne s kyselinami a ďalšími látkami za vzniku esterov. Ľahkým vínam však nesvedčí. Pri rozhodovaní o zaradení do archívu je múdrejšie vynechať mladé vína a sústrediť sa na predchádzajúci ročník. V takomto prípade sa už väčšinou dá odhadnúť, ako bude víno dozrievať, a teda aj to, či bude na konci tohto procesu chutné víno alebo nie."
Treba sa poradiť
Človek, ktorý chce vložiť peniaze do vína a nerozumie mu, sa musí spoľahnúť na rady iných. "Myslím si, že aj ten, kto víno nepije, doň môže s úspechom investovať. Musí ho však kupovať od vinára, ktorému dôveruje," uvádza Hacaj. Kupovať víno na archiváciu v obchode, prípadne v hypermarkete, nik z vinárov neodporúča. V takomto prípade je riziko nesprávneho skladovania priveľké a nedá sa odhadnúť.
Vo víne, ktorému škodia najmä zmeny teploty, nastúpia v plechovom neklimatizovanom sklade nezvratné zmeny k horšiemu. Kto chce archivovať, mal by sa obrátiť na samotného výrobcu, ktorý dokáže posúdiť potenciál vína a zároveň svojmu klientovi aj poradiť. Tu si však treba uvedomiť, že z lacného vína nikdy archívna hviezda nebude. Aj cena kvalitného mladého vína u slovenského výrobcu je najmenej 160 korún bez DPH. Mierne vyššia cena v eurách platí aj pre mladé vína menej známych výrobcov z Francúzska. Za novinky z Chateau Petrus alebo Chateau Rotschild však bude treba zaplatiť aj stovky eur. Po čase sa však budú dať predať za tisíce.
Čas dospievania
Víno pre svoje dozrievanie potrebuje špecifické, no stále podmienky - vlhko, chlad a tmu. Tie celkom prirodzene najlepšie spĺňa vínna pivnica. "Víno sa dá skladovať aj v iných priestoroch - musia však byť klimatizované, čo zase zvyšuje náklady," upozorňuje Hacaj.
Zvláštnou skupinou vín predurčenou najmä na archiváciu sú tokajské. Ostrožovič vysvetľuje, že niektoré z nich zrejú roky v sude v tokajskej pivnici, a potom ďalej vo fľašiach: "Máme zákazníkov, ktorí si niektoré pekné mladé ročníky tokajských výberov vo väčšom zakúpili, ale neuskladňujú ich vo svojej vínotéke. Majú ich uschované v našej pivnici, kde sú strážené pred nedočkavosťou nielen ich priateľov, ale aj samotných majiteľov." Ostrožovič však odporúča archív prechutnávať: "Minimálne raz za dva roky treba fľašku z jedného druhu a ročníka vína otvoriť a posúdiť, či víno ešte rastie alebo je najvyšší čas si z neho urobiť radosť."
Ako víno predať
Archívne vína sa predávajú na aukciách vo veľkých aukčných spoločnostiach, britskú Sotheby´s nevynímajúc. Obchodník s vínom Sergej Danilov však zatiaľ na Slovensku veľký potenciál v investovaní do vína nevidí: "Pre ľudí je stále dôležitá aj cena vína. Keď s každým rokom rastie, zmenšuje sa množstvo možných záujemcov. Bol však za mnou klient, ktorý chcel kúpiť a aj kúpil víno z konca šesťdesiatych rokov, lebo sa mu vtedy narodil syn."
Archívne víno má okrem svojej ceny v peniazoch aj inú hodnotu. "Môže slúžiť ako naozaj exkluzívny dar," dopĺňa Hacaj. Problémy s predajom vína na Slovensku vyrieši účasť na dražbe v zahraničí. Tam však môže byť podľa Danilova problém realizovať vína slovenských výrobcov. V takomto prípade je výhodné mať v archíve aj cudzincov, podľa možnosti od výrobcov, ktorých opisujú v niektorom z veľkých vinárskych encyklopedických zborníkov.
StoryEditor
Investovanie do vína: vysoké riziko aj možnosť tisícpercentného zisku
Výnosy v desiatkach, častejšie však v stovkách percent. V ideálnom prípade môže investícia do vína priniesť za päť rokov aj 10- a viacnásobné zúročenie. Nie je to však priama cesta a výsledok môže ovplyvniť priveľa premenných. No napriek tomu sa obchod s vínom oplatí. Investícia do vína v prvom rade vyžaduje dostatok informácií a podmienky pre jej zhodnocovanie.