StoryEditor

Kto podáva daňové priznanie za 2005

13.03.2006, 23:00

Na podanie daňového priznania a zaplatenie dane zostáva už iba niekoľko dní. Táto povinnosť sa však netýka každého. Daňové priznanie fyzických osôb za rok 2005 podáva daňovník, ktorého zdaniteľné príjmy presiahli polovicu sumy 19,2-násobku životného minima platného k 1. januáru 2005. Za minulý rok ide o sumu 43 968 korún. Výnimku tvoria podnikatelia, ktorí musia podávať daňové priznanie aj v prípade, že za minulý rok vykázali daňovú stratu. Do sumy 43 968 korún sa pritom nezahŕňajú príjmy, pri ktorých sa daň vyberá zrážkou (podľa § 43 zákona o dani z príjmov), ako napríklad z výnosov z vkladových účtoch v bankách, honorárov autorov za príspevky do novín, časopisov rozhlasu a televízie, ak nejde o umelecký výkon, alebo plnenia zo životného poistenia či peňažnej ceny z verejných súťaží.

Kto nemusí
Ak mal človek je príjmy len zo závislej činnosti od jedného alebo viacerých zamestnávateľov (prípadne počas roka menil zamestnanie) a požiadal jedného z nich o ročné zúčtovanie preddavkov na daň do 15. februára, daňové priznanie podávať nemusí. Ak to do uvedenej lehoty nestihol, alebo pri viacerých zamestnávateľoch nepredložil tomu, ktorého požiadal o ročné zúčtovanie, všetky podklady o príjmoch zo závislej činnosti, musí daňové priznanie podať.

Daňové priznanie zároveň nemusí podávať ani daňovník, ktorý poberá príjmy od zahraničného zastupiteľského úradu na území Slovenska, ak je daňovníkom, ktorý požíva výsady a imunity podľa medzinárodného práva. Alebo človek len s príjmami zo závislej činnosti plynúcimi zamestnancom Európskych spoločenstiev alebo ich orgánov, ktoré boli preukázateľne zdanené v prospech všeobecného rozpočtu Európskej únie, prípadne sú od dane oslobodené.

Zmeny v odpočítateľných položkách
Hlavné zmeny v priznávaní daní oproti predchádzajúcemu roku sa týkajú odpočítateľných položiek. Po náraste životného minima sa zvýšila odpočítateľná položka zo základu dane na daňovníka z 80 832 na 87 936 korún ročne. Rovnakú sumu si môže daňovník odpočítať zo základu dane aj na manžela alebo manželku žijúcu s ním v spoločnej domácnosti bez vlastného príjmu.

Ďalšou novinkou je možnosť odpočtu príspevkov na dobrovoľné dôchodkové sporenie, životné poistenie či iný typ účelového sporenia do 12-tisíc korún, ak je takáto zmluva dohodnutá minimálne na 10 rokov a daňovník nasporenú sumu získa až po dovŕšení 55. roku života. Pozitívom je, že sa úľava rozšírila oproti zdaňovaciemu obdobiu 2004 o viacero druhov dobrovoľného účelového sporenia. Negatívne sa zmena dotkla iba poistencov doplnkového dôchodkového poistenia, ktorí si ešte aj za rok 2004 odpočítavali z daňového základu za rok maximálne 24-tisíc korún.

Vyššia suma oslobodenia
Medziročne sa zmenila aj výška a spôsob uplatňovania sumy oslobodenia na úhrn príjmov uvedených v § 9 ods. 1 písm. h) zákona o dani z príjmov. Ide o príjmy z prenájmu nehnuteľností, príjmy z príležitostných činností vrátane príjmov z príležitostnej poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva a z príležitostného príjmu z predaja hnuteľných vecí, príjmy z prevodu opcií, príjmy z prevodu cenných papierov a vyplatenia podielového listu, ako aj príjmy z prevodu podielu na spoločnosti s ručením obmedzením, komanditnej spoločnosti alebo prevodu členských práv družstva.

Takýto úhrn príjmov je od dane oslobodený, ak znížený o výdavky nepresiahne v zdaňovacom období päťnásobok sumy životného minima platného k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia. Pre rok 2005 je to 22 900 korún, čo je o 1 860 korún viac rok predtým. Pritom, ešte za zdaňovacie obdobie 2004 platilo, že ak úhrn príjmov (podľa § 9 ods. 1 písm. h)) znížený o výdavky prekročil sumu päťnásobku životného minima platného k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia, musel daňovník zdaniť celý príjem. Pre rok 2005 sa do daňového základu zahrnú len príjmy nad 22 900 korún. Výdavky nezahrnuté do základu dane, priraďované k sume oslobodených príjmov, sa určia v rovnakom pomere, v akom je suma oslobodenia, k celkovým príjmom zahrnutým do základu dane.

Viac na daňovom bonuse
Ďalšou zmenou, ku ktorej došlo počas roka, bolo zvýšenie daňového bonusu na dieťa. Ten v septembri vzrástol zo 400 korún na 450 korún mesačne. Za rok 2005 si tak daňovník mohol (pri splnení podmienok § 33 zákona o dani z príjmov) na každé vyživované (nezaopatrené) dieťa, ktoré s ním žije v spoločnej domácnosti, znížiť daň o 5 000 korún. S účinnosťou od 1. januára 2006 sa daňový bonus zvyšuje na 6 480 korún ročne (540 Sk mesačne).

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:42