StoryEditor

Z čoho má klient na výber

11.07.2006, 00:00

Najzákladnejšími platobnými kartami, ktoré klientom umožňujú platiť za tovary a služby, prípadne vyberať hotovosť z bankomatov do sumy zostatku na ich účtoch, sú debetné karty. Ich prostredníctvom teda držiteľ nemôže účet prečerpať do mínusových hodnôt. Výnimkou je iba prípad, keď si klient zriadi aj tzv. kontokorentný úver, teda možnosť využívať prečerpanie účtu do výšky dohodnutého úverového rámca. Minuté peniaze sa okamžite po bezhotovostnej transakcii odrátavajú z konta držiteľa karty.

Najlacnejšie sú debetky
V súčasnosti sú najrozšírenejšími debetnými platobnými kartami na Slovensku Maestro a Visa Electron. Ich výhodou je nízka cena, ktorá sa pohybuje okolo 50 až 250 korún na rok. Nevýhodou môže byť menšia akceptácia týchto kariet vo svete a relatívne nízke denné limity výberov z bankomatov či bezhotovostných platieb, ktoré sú spravidla vo výške 15-tisíc až 60-tisíc korún. Pre cestovateľov navštevujúcich iné krajiny preto môžu byť riešením debetné karty vyšších štandardov, ako sú VISA a MasterCard. Ponúkajú okrem širšej akceptačnej siete bankomatov a platobných terminálov aj vyššie limity výberov a bezhotovostných platieb. Sú však aj o niečo drahšie.

Kreditné karty
Na rozdiel od debetných kariet, pri kreditných kartách držiteľ v banke vždy využíva úver, teda prechádza do mínusu na kartovom účte. Ich veľkou výhodou je tzv. bezúročné obdobie, počas ktorého klient čerpá pôžičku zadarmo. Splatnosť pôžičky sa však spravidla viaže na konkrétny dátum v nasledujúcom mesiaci. Preto nie na každé čerpanie úveru sa vzťahuje celých 40, resp. 45 dní bezúročného obdobia, ktoré banky deklarujú. Ročné úročenie kartového úveru je spravidla vyššie ako pri kontokorentných či spotrebných pôžičkách bánk. Pri kontokorentných a spotrebných úveroch však klient nemá bezúročné obdobie.

Postupné splácanie
Kartový úver môže klient splácať postupne. Banky stanovujú väčšinou iba minimálnu výšku pravidelnej úhrady, ktorá sa spravidla pohybuje okolo piatich až 10 percent z dlžnej sumy. Po skončení bezúročného obdobia sa úročí iba suma úveru, ktorú klient vyčerpal, teda nie celý úverový limit. Nesplácanie alebo prečerpanie úverového limitu sa však nevypláca. Banka si totiž v takom prípade vyrubí sankčný úrok, ktorý sa môže vyšplhať až do výšky 30 percent ročne.
Kreditné karty držiteľom ponúkajú možnosť získať podstatne vyššie limity ako debetné karty. Všetko závisí od úverového ratingu klienta a výšky jeho príjmov. O kreditnú kartu môže záujemca v bankách väčšinou požiadať aj v prípade, že ešte nie je ich klientom. Bežný účet si zriadiť nemusí ani po jej získaní. Úver totiž čerpá zo špeciálneho kartového účtu.

Charge karty
Okrem kreditných úverových kariet čerpanie pôžičky umožňujú aj tzv. kreditné charge karty. Rozdiel medzi charge kartou a kreditkou je v tom, že majiteľ charge karty musí úver splatiť po skončení bezúročného obdobia v plnej výške. Tak ako kreditné aj kreditné charge karty sa vydávajú v rôznych štandardoch. Pre náročnejšiu klientelu sú určené karty s prívlastkami drahých kovov, napríklad strieborná, zlatá, platinová. Okrem vysokých úverových limitov dlhšieho aj 60-dňového bezúročného obdobia, držiteľom umožňujú využívať množstvo doplnkových a asistenčných služieb.
Najprestížnejšími charge kartami na trhu sú Diners Club a American Express, ktoré ponúkajú okrem funkcie platobnej karty aj vysokú pridanú hodnotu. Napríklad bezplatný vstup do VIP salónikov na letiskách, individuálne úverové limity, vysoké poistné krytie cestovného poistenia v cene karty či bezplatné vydanie novej karty v prípade straty do 24 hodín.

Problémy s prestížou
S týmto mercedesom medzi platobnými kartami však držiteľ môže mať problémy pri bežných nákupoch. Nezaplatí nimi napríklad v Tescu, Carrefoure, prípadne na čerpacích staniciach Slovnaft. "Akceptácia platobných kariet Diners Club a American Express je v porovnaní so sieťou VISA a MasterCard podstatne nižšia. Napríklad Diners Club vo svete akceptuje okolo 12 miliónov obchodných miest, karty VISA a MasterCard uvádzajú vyše 20 miliónov obchodných miest, pričom obchodníci obvykle prijímajú súčasne VISA aj MasterCard. Podobne na Slovensku je vyše 21-tisíc obchodných miest akceptujúcich karty VISA a MasterCard. Kartami Diners Club sa dá zaplatiť približne u 14-tisíc obchodníkov a kartami American Express zhruba u 6 700 obchodníkov," upozorňuje Andrea Kollárová, hovorkyňa HVB Bank Slovakia.

Drahšie pre obchodníka
Uvedené spoločnosti majú podľa nej menej rozvinutú sieť akceptácie, keďže obvykle sa zameriavajú na určitý segment obchodných miest, napríklad hotely, luxusné obchody. "A nižšiu ochotu obchodníkov prijímať tieto karty spôsobujú výrazne vyššie poplatky stanovené spoločnosťami American Express a Diners Club, ktoré obchodník platí pri platbe zákazníka kartou," dodáva Kollárová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:42