StoryEditor

Používanie karty má svoje pravidlá

11.04.2006, 00:00

Ochrana pred zneužitím a poškodením:
* S platobnou kartou zaobchádzajte rovnako obozretne ako s finančnou hotovosťou. Nedávajte ju z ruky, okrem platenia v sieti obchodu a služieb alebo pri výbere hotovosti pri priehradke banky.
* Nikomu neprezrádzajte svoje PIN číslo. Zapamätajte si ho a nikdy si ho nezapisujte na platobnú kartu. Pokiaľ PIN číslo zabudnete, požiadajte svoju banku o jeho znovuvytlačenie. Pri zadávaní PIN čísla dbajte na to, aby nebolo prezradené.
* Platobnú kartu chráňte pred mechanickým poškodením.
* Pravidelne kontrolujte, či vám platobná karta nechýba. Pri strate alebo krádeži svojej karty sa riaďte pokynmi banky, ktorá vám platobnú kartu vydala.
* Platobnú kartu nepoužívajte po uplynutí dátumu platnosti. Karta platí do posledného dňa mesiaca v roku uvedenom na prednej strane platobnej karty.
* Ak chcete vyberať hotovosť alebo uskutočňovať platbu kartou, porovnajte logo na karte s logom uvedeným na bankomate alebo v obchodnom mieste, ktoré prijíma karty. Oboznámte sa tiež s výškou bankou stanovených limitov pre vašu platobnú kartu. Svoje transakcie uskutočnené počas jedného kalendárneho dňa prispôsobte maximálnym denným limitom stanoveným pre jednotlivé druhy transakcií, resp. maximálnemu dennému limitu.
* Pravidelne si kontrolujte transakcie uskutočnené platobnou kartou na svojom výpise z účtu. Pri odúčtovaní sumy, ktorá je podľa vášho názoru nesprávna, sa okamžite skontaktujte s bankou, ktorá vám platobnú kartu vydala a predložte všetky dostupné doklady podporujúce svoje tvrdenie.
* Číslo vašej platobnej karty neuvádzajte (nezadávajte) do internetu.

Platba prostredníctvom platobných terminálov:
* Pri platení obchodníkovi oznámte, že máte záujem platiť prostredníctvom platobnej karty. Obchodník prevezme od vás platobnú kartu a zosníma na platobnom termináli magnetický prúžok alebo čip.
* Obchodník zadá výšku sumy za tovar, resp. službu. Táto suma nemôže prekročiť príslušný limit pre platbu v sieti obchodu a služieb stanovený pre príslušnú platobnú kartu. Následne vás vyzve, aby ste zadali PIN číslo alebo autorizovali transakciu podpisom a zároveň odsúhlasili výšku sumy, ktorú budete za tovar alebo službu platiť.
* Po úspešnom zrealizovaní transakcie platobný terminál vytlačí potvrdenku. Pri platbe niektorým typom karty vás obchodník môže vyzvať, aby ste ju podpísali. V tomto prípade porovnáva zároveň podpis na potvrdenke s podpisom na zadnej strane karty. Spolu s potvrdenkou o zaplatení vám obchodník kartu vráti. Kópiu potvrdenky si starostlivo uschovajte pre prípad reklamácie.
* Ak sa transakciu nepodarí úspešne zrealizovať, obchodník vám kartu vráti. Pokiaľ banka požiada o zadržanie karty, obchodník je oprávnený tak urobiť.
* Obchodník je oprávnený požiadať vás v prípade nezrovnalostí o predloženie preukazu totožnosti.

Platba prostredníctvom imprinterov (žehličiek):
* Po tom, čo oznámite obchodníkovi záujem zaplatiť platobnou kartou, predajca vyhotoví prostredníctvom imprintera odtlačok reliéfneho písma karty na predajný doklad. Pritom by ste mali venovať pozornosť tomu, aby odtlačok karty obchodník urobil vo vašej prítomnosti.
* Obchodník je oprávnený overiť realizovanú transakciu v príslušnom autorizačnom centre.
* V prípade odmietnutia transakcie vám obchodník kartu vráti. V niektorých prípadoch je na základe pokynov banky oprávnený kartu zadržať.
* V prípade povolenia transakcie obchodník doplní do platobného dokladu opis tovaru, dátum a do kolónky Subtotal cenu za tovar alebo poskytnutú službu. Takto vyplnený doklad vám predloží na podpis.
* V prípade vašej výnimočnej spokojnosti s poskytnutými službami, resp. zakúpeným tovarom, môžete do kolónky Extra/tips dopísať sumu, ktorú chcete obchodníkovi ponechať ako prepitné. Pokiaľ tak nemienite urobiť, túto kolónku prečiarknite.
* Mimoriadnu pozornosť venujte kolónke Total, v ktorej je uvedená celková suma vašej platby vrátane prepitného a označenie meny, v ktorej platíte.
* Pred podpísaním platobného dokladu skontrolujte výšku sumy, označenie meny a dátum platby, ako aj čitateľnosť všetkých údajov uvedených na platobnom doklade. Všetky voľné miesta pred sumou a medzi riadkami preškrtnite. Údaje na platobnom doklade nesmú byť prečiarkované ani prepisované. Nikdy nepodpisujte nevyplnené doklady.
* Pokiaľ s vyplnenými údajmi súhlasíte, platobný doklad podpíšte. Pokiaľ sa váš podpis bude odlišovať od podpisu na karte, obchodník vás môže požiadať o opätovné podpísanie, resp. o predloženie preukazu totožnosti.
* Obchodník vám platobný doklad vráti spolu s kartou. Platobný doklad spolu s potvrdenkou z registračnej pokladnice si uschovajte pre prípad reklamácie.

Výber hotovosti v pobočke banky:
* Pri výbere hotovosti platobnou kartou pri priehradkách bánk je nutné vždy spolu s kartou predložiť i preukaz totožnosti (na Slovensku občiansky preukaz, v zahraničí cestovný pas) a uviesť výšku požadovanej sumy, ktorú chcete vyberať. Tá nesmie prekročiť limit pre túto transakciu stanovenú bankou, ktorá vám platobnú kartu vydala.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:34