StoryEditor

Podmienky kontokorentu

11.04.2006, 00:00

Na povolenie prečerpania účtu banky väčšinou vyžadujú zdokladovanie minimálne ročnej alebo dvojročnej podnikateľskej histórie, dostatočné kreditné obraty na účte a spravidla aj zábezpeku, napríklad vo forme zmenky. Okrem toho si môže banka od podnikateľa vypýtať aj potvrdenie, že má vyrovnané vzťahy s daňovým úradom, so zdravotnou poisťovňou a Sociálnou poisťovňou. Zaujímajú ju aj prípadné exekučné alebo súdne konania voči podnikateľovi.

Aj pre začínajúcich podnikateľov
Aj keď sú podmienky poskytovania povoleného prečerpania na účte stále prísne, začínajú sa objavovať aj kontokorenty pre začínajúcich podnikateľov. "Nepožadujeme minimálny kreditný zostatok, nemáme striktne definovaný minimálny čas podnikania, žiadosť sa posudzuje individuálne a rovnako sa pristupuje aj k vyžadovanému zabezpečenie úveru," uvádza hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Miriam Fuňová. Podobnú zmenu v najbližšom období chystá aj ČSOB. "Doteraz platilo, že podnikateľ potreboval dokladovať hospodárenie daňovými priznaniami za posledné dva roky. V najbližšom období však už podnikateľ nebude potrebovať dokladovanie tohto typu," informuje Marta Krejcarová, hovorkyňa ČSOB.
Začínajúcim podnikateľom poskytne kontokorent aj Dexia banka, takáto žiadosť však podlieha individuálnemu posúdeniu. Klient pritom potrebuje ručenie bianko zmenkou alebo iný typ zabezpečenia, v závislosti od bonity. V Ľudovej banke sú štandardnou požiadavkou dve uzatvorené účtovné obdobia, no individuálne môžu udeliť výnimky v závislosti od konkrétneho klienta.

Štandardne na rok
Princíp kontokorentu pre podnikateľov je podobný ako pri súkromných klientoch. Kontokorentný úver sa štandardne poskytuje na jeden rok. Klient ho musí uhrádzať priebežne, najneskôr však v deň splatnosti jednorazovo.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:59