StoryEditor

Požičať si na byt môže byť lacnejšie

26.06.2007, 00:00

Nové auto, byt, televízor či práčka. Každý ich chce mať hneď a nikto nechce čakať až si nasporí dostatok peňazí. Preto čoraz viac ľudí pred sporením uprednostňuje úver. Ten umožní najprv mať danú vec a až potom za ňu platiť. Samozrejme, aj s úrokmi.
Banky sa v poslednom období predháňajú v ponuke úverov. Klientov presviedčajú o tom, že je pre nich výhodnejšie dostať sa k vytúženej veci čo najskôr. Pridávajú sa k nim aj rôzne splátkové či pôžičkové spoločnosti. Ponúkajú odklady splátok či nulové zvýšenie. Na úver či na splátky dnes možno kúpiť už takmer všetko.
Počítajte
"Nechce sa mi niekoľko rokov šetriť až budem mať dosť peňazí na to, aby som si mohla kúpiť byt. Navyše byty sú čoraz drahšie, a tak než si našetrím sumu, ktorú stojí byt dnes, už bude oveľa drahší," vraví 32-ročná Daniela, ktorá si práve zobrala hypotéku na dvojizbový byt v Bratislave. Podobne uvažuje stále čoraz viac ľudí.
Predovšetkým pri vysokých úveroch by si mal každý dobre rozmyslieť, v ktorej banke si peniaze požičia. Každá desatina percenta môže znamenať desaťtisíce korún, ktoré klient banke zaplatí navyše. Napríklad pri dvojmiliónovom úvere na 30 rokov znamená zvýšenie úroku z 5 na 5,1 percenta, že banke zaplatíme o 45-tisíc korún na úrokoch viac. Ak by sa úrok zvýšil až na 5,5 percenta, banke by sme na úrokoch zaplatili o 227-tisíc korún viac ako pri 5-percentnom úroku.
Okrem úrokov je však veľmi dôležité porovnávať aj poplatky. Banky si účtujú poplatok za poskytnutie úveru, ktorý pri hypotékach predstavuje asi 0,7 percenta z úveru. Pri spotrebných úveroch môže byť tento poplatok okolo dvoch percent. Okrem toho každý mesiac je potrebné platiť poplatok za vedenie úverového účtu. Ten je pri hypotékach asi 80 korún.
Kto šetrí...
Každý však okrem úverov by si mal aj šetriť. Vždy môže nastať situácia, pri ktorej budeme ihneď potrebovať viac peňazí a nebudeme si môcť požičať. Človek môže ostať dlhšie chorý alebo bez zamestnania.
Pri sporení je dôležité si vybrať také produkty, ktoré nám umožnia mať aspoň časť nasporených peňazí okamžite k dispozícii. Nie je pre to dobré dať všetky peniaze na termínovaný účet s dvojročnou viazanosťou alebo do akciových podielových fondov, v ktorých by sme mali mať peniaze minimálne päť až sedem rokov.
Šetriť sa oplatí aj na veci v hodnote niekoľkých desiatok tisíc korún. Pretože ak by sme si chceli požičať takúto sumu, zaplatili by sme banke alebo pôžičkovej spoločnosti úroky vo výške niekoľkých desiatok percent.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:07