StoryEditor

Kde šetriť

26.06.2007, 00:00

Vložiť peniaze do prasiatka, banky či podielových fondov? To závisí predovšetkým od toho, koľko si chcete nasporiť, kedy budete peniaze potrebovať a ako veľmi ste ochotný riskovať.
Najbezpečnejšie investície sú vždy aj najmenej výnosné. Kto nie je teda ochotný riskovať, musí sa zmieriť s tým, že jeho peniaze mu ročne prinesú výnos maximálne okolo troch percent. Toľko v súčasnosti dávajú banky svojim klientom na termínovaných vkladoch.
Podobný výnos ako termínované vklady dosahujú aj peňažné podielové fondy. Sú zo všetkých fondov najmenej rizikové, to znamená, že investor si môže byť takmer istý, že keď si peniaze bude vyberať, nebude ich menej, ako keď ich tam vkladal. V súčasnosti žiadny z peňažných podielových fondov nepriniesol svojim investorom v nominálnom vyjadrení stratu.
Do straty sa však viaceré z nich dostanú, keď sa výnosy z dolárov či eur prerátajú na slovenské koruny. Rovnako to je aj pri iných typoch podielových fondov. Keďže väčšina fondov investuje v inej mene ako v slovenských korunách, treba rátať s tým, že len čo sa koruna oproti danej mene posilní, naše zisky klesajú. Napríklad pred rokom stálo euro 38,518 koruny. Dnes však jedno euro dostaneme za 33,816 koruny. To znamená, že koruna sa posilnila o vyše 12 percent. Každý fond, ktorý v eurách zarobil menej ako 12 percent, je tak po prepočte na koruny v strate. Kto napríklad pred rokom investoval do eurového fondu 100-tisíc korún, mal po prepočte 2 596 eur. Ak daný fond za rok zarobil osem percent, investor mal spolu 2 804 eur. Keďže sa však euro oproti korune oslabilo, po prerátaní 94 816 korún. Hoci sa fondu darilo, investor vďaka silnej korune prišiel o viac ako 5-tisíc korún.
Rovnako sú na tom aj investície v dolároch. Ten stál pred rokom 30,485 koruny. Dnes sa kurz pohybuje na úrovni 25,242 koruny za dolár, čo predstavuje posilnenie o vyše 17 percent. Ak dolárový fond zarobí menej, investor sa automaticky po prepočte na koruny dostane do straty. Keďže o rok a pol by sa na Slovensku malo platiť eurom, nebude investície v eurách ohrozovať kurzové riziko.
Medzi bezpečné formy zhodnocovania peňazí s relatívne veľkým výnosom patrí stavebné sporenie. Sporiteľ môže tento rok dostať od štátu dvojtisícovú prémiu. Potrebuje však tento rok na stavebné sporenie vložiť minimálne 21 053 korún. Kto vloží viac, dostane tiež len dve tisícky, kto menej, dostane 9,5 percenta zo svojho vkladu. Peniaze je však možné vybrať až po šiestich rokoch. Ak sa nezmení výška štátnej prémie, dosiahne tu priemerné ročné zhodnotenie 4,6 percenta. Kto však má doklady preukazujúce, že nasporené peniaze použije na zabezpečenie bývania, môže peniaze vybrať už po dvoch rokoch. V takom prípade dosiahne priemerné ročné zhodnotenie takmer desať percent.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:23