StoryEditor

Úver, to nemusí byť len hotovosť v peňaženke

10.12.2007, 23:00

Banky ponúkajú v súčasnosti desiatky možností ako získať peniaze. Klient sa už iba musí rozhodnúť, ktorému produktu dá prednosť. V prípade financovania vianočných nákupov si môže vybrať napríklad spotrebný úver, kreditnú kartu, povolené prečerpanie na účte či americkú hypotéku.

Spotrebný úver
Bankové úvery sa na rozdiel od nákupov na splátky vybavujú o niečo zložitejšie. Klient totiž musí preukázať schopnosť splácať úver zo svojho príjmu. Banky navyše môžu vyžadovať rôzne formy zábezpeky, ako napríklad ručenie fyzickou osobou, záložné právo na nehnuteľnosť, vinkuláciu vkladov, životné poistenie, prípadne založenie cenných papierov. Naopak, výhodou bankového spotrebného úveru oproti nákupu na splátky je nižšia úroková sadzba. Pokiaľ pri nákupe na splátky sa úroková sadzba nezriedka pohybuje nad 30 percent, pri bankovom spotrebnom úvere môžete prostriedky získať už za 9,8-percentný úrok.
Niektoré banky tieto svoje ponuky zlepšili aj o vianočné akcie. Napríklad v Istrobanke všetci klienti, ktorí do konca tohto roku požiadajú o akýkoľvek druh spotrebného úveru nezabezpečeného nehnuteľnosťou (účelový, bezúčelový, MAXIÚVER), neplatia žiadny poplatok za jeho poskytnutie. "Štandardne sa tento poplatok pohybuje na hranici 2 percent zo sumy úveru. Takže klient, ktorý si vezme pôžičku napríklad 162-tisíc, ušetrí 3 240 korún," spresňuje hovorkyňa Istrobanky Miroslava Pargáčová. Pri bezúčelových úveroch je priemerná splátka asi 3-tisíc a pri účelových 5-tisíc korún.

Kreditná karta
Majiteľ kreditnej karty môže nakupovať aj keď nemá potrebné peniaze -- čerpá totiž úver. V niektorých prípadoch k tomu nepotrebuje mať založený ani bežný účet. Možno aj preto záujem o kreditné karty z roka na rok rastie. Systém splácania úveru na kreditnej karte je jednoduchý a pohodlný. Klient sa môže rozhodnúť, či ho chce uhradiť postupne alebo jednorazovo.
Držiteľ kreditnej karty má v priebehu mesiaca možnosť ľubovoľne nakupovať. Na konci tohto obdobia vystaví vydavateľ karty výpis a zašle ho držiteľovi karty, aby mohol úver riadne splatiť. Ak ten splatí sumu uvedenú na výpise v priebehu bezúročného obdobia, nie sú mu vydavateľom karty účtované žiadne úroky. Bezúročné obdobie sa vo väčšine prípadov nevzťahuje na peniaze vyberané z bankomatu alebo cash advance -- tieto sumy sú úročené hneď od dátumu výberu. Sú ale aj spoločnosti, ktoré počas bezúročného obdobia výbery z bankomatu neúročia. Toto obdobie býva okolo 40 dní. V prípade úhrady celej dlžnej sumy v stanovenej lehote niektoré banky úver vôbec neúročia. Netreba však zabudnúť na poplatky za výber hotovosti z banokomatu. Tie bývajú v prípade kreditných kariet dosť vysoké. Je preto lepšie kartu využívať väčšinou na bezhotovostné transakcie.
Pri platbe kreditnou kartou navyše mnoho obchodníkov, ale aj hotelov či reštaurácií nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí ponúka zľavy až do 20 či 30 percent. Niektoré banky navyše vrátia klientovi za každý nákup kartou uskutočnený počas prvých troch mesiacov od vydania karty 3 percentá späť. Pri požiadaní o kartu do konca roka ju napríklad klient VÚB banky získa na jeden rok úplne zadarmo.Kreditná karta od UniCredit Bank umožní disponovať finančnými prostriedkami až do výšky 300-tisíc korún. "Je to najrýchlejšia forma úveru, ktorá je vždy k dispozícií, počas 24 hodín, a to aj v prípade pobytu v zahraničí. To znamená, že klient má vždy istotu, že môže počítať s finančnou rezervou," vysvetľuje hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková.


Povolené prečerpanie na účte
Pri neočakávaných výdavkoch je možné využiť finančnú rezervu v rámci povoleného prečerpania finančných prostriedkov na bežnom účte. Podmienkou poskytnutia debetu je schopnosť splácať úver. Limit sa stanovuje na základe čistého mesačného príjmu. Napríklad v UniCredit Bank je to 10-tisíc korún v prípade zamestnanca a 15-tisíc korún u podnikateľa.

Americká hypotéka
Americká hypotéka nie je hypotekárny úver na bývanie, ako by sa mohlo zdať z jej názvu. Je to v skutočnosti bezúčelový spotrebný úver, pri ktorom klient nemusí preukazovať, na čo peniaze použil. Princíp americkej hypotéky je jednoduchý: Stačí, ak vlastníte nehnuteľnosť -- byt, dom, chatu či záhradu, ktorú môžete v banke založiť. Vlastníkom nemusí byť samotný klient, môže to byť aj tretia osoba. Nesmie byť však nehnuteľnosť štátna, družstevná či už založená. Znalec ju ohodnotí a podľa toho, na akú sumu nehnuteľnosť odhadne, môže klient dostať peniaze. Niektoré banky ponúkajú možnosť získať americkú hypotéku na plnú sumu znaleckého odhadu, väčšina však asi na dve tretiny. Najmä v Amerike ľudia takto získavajú prostriedky nielen na zlepšenie bývania, ale aj na nákup auta, začatie podnikania alebo na dovolenku.
Všeobecné pravidlo pri požičiavaní peňazí je, že lacnejšie dostane klient pôžičku v tom prípade, keď banka presne vie, na čo peniaze použije. Môže sa však stať aj to, že úver poslúži na zaplatenie potrieb, na ktoré jednoducho neexistujú žiadne potvrdenia.

Najčastejšie typy zabezpečenia, ktoré môže od vás banka vyžadovať
-- depozitum
-- zabezpečenie ručiteľom
-- zabezpečenie nehnuteľnosťou
-- životné poistenie
Niektoré výhody kreditnej karty:
-- platby bez poplatkov (žiadne účtovné položky)
-- bezúročné obdobie
-- zľavy v obchodoch, hoteloch a u zmluvných partnerov
-- cestovné poistenie v cene karty
-- asistenčné služby pri cestách v zahraničí
-- automatické poistenie proti zneužitiu karty
-- účet vždy pod kontrolou vďaka online prístupu k účtu

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 06:32