StoryEditor

V zahraničí ako doma

31.07.2007, 00:00


Mobilní operátori ponúkajú nižšie ceny roamingu ešte pred zavedením regulácie
Voláte zo zahraničnej dovolenky domov? Tento rok už môžete. Ceny roamingu sa oproti minulosti výrazne znížili. Volanie zo zahraničia je síce stále drahšie ako keď voláte zo svojho mobilu na Slovensku, v porovnaní s minulým rokom však môžete ušetriť aj viac ako polovicu peňazí.
"Chodím dosť často do zahraničia a vždy som zvažoval, či mám dvihnúť telefón, ak mi niekto volal. Nechce sa mi kvôli každej hlúposti platiť desiatky alebo aj stovky korún," vraví Tomáš, ktorý pracuje ako šofér pre jednu špedičnú firmu. V poslednom období sa to však podľa neho zlepšuje. Keďže sa o ceny hovorov v roamingu zaujíma, vidí, že mnohé sa výrazne znížili.
Zásah zhora
Mobilní operátori začali ceny za volanie zo zahraničia znižovať po tom, ako im Európska komisia začala hroziť, že stanoví maximálne ceny, ktoré budú môcť operátori za roamingové hovory svojim klientom účtovať. Snaha operátorov sa však Bruselu nezdala dostatočná, a tak zaviedol cenové stropy. Tie začnú platiť už v septembri.
Hoci pôvodne Európska komisia navrhovala úplne zrušiť poplatok za prijatie hovoru alebo priblížiť ceny odchádzajúcich hovorov v roamingu cenám, ktoré platia zákazníci vo svojich krajinách, nakoniec prijala kompromis, podľa ktorého od septembra budeme za minútu prijatého hovoru v zahraničí platiť maximálne 9,60 Sk a za odchádzajúci hovor 19,60 Sk.
Operátori však znížili ceny skôr, ako vôbec začala nová eurotarifa platiť. T-Mobile už od začiatku júla ponúka ceny, ktoré sú takmer zhodné s novou eurotarifou. Líši sa len cena za prijatý hovor, keď si T-Mobile zatiaľ účtuje o 50 halierov viac, ako požaduje Európska únia.
Nižšie ceny volaní v zahraničí ponúka cez leto aj Orange. Zákazníci si tu môžu za 113 korún aktivovať program Super Roaming, za čo získajú 50 minút na prijaté hovory v krajinách Európskej únie a viacerých dovolenkových destináciách. Predplatené minúty možno využiť každý deň od 13.00 do 17.00 hod. slovenského času. Po prevolaní voľných minút prijímajú zákazníci hovory za 17,70 Sk.
Volajte zadarmo
Operátori však v lete väčšinou umožňujú hovoriť so známymi aj zadarmo. T-Mobile napríklad ponúka do konca augusta akciu, v rámci ktorej môžu zákazníci prijímať hovory v zahraničí od piatej do ôsmej popoludní miestneho času zadarmo. Volať zadarmo možno vo všetkých krajinách Európskej únie a v Chorvátsku. V rovnakom čase zvýhodnil aj posielanie esemesiek. Poslanie jednej správy tak vyjde len na tri koruny.
Ešte výhodnejšiu ponuku pripravil pre svojich zákazníkov nováčik na mobilnom trhu, spoločnosť Telefónica O2. Jej zákazníci môžu počas prázdnin prijímať u všetkých roamingových partnerov hovory počas celého dňa úplne zadarmo. Keďže Telefónica O2 pôsobí na Slovensku len pol roka, má oveľa menší počet roamingových partnerov ako jej konkurenti. Zákazníci O2 si tak okrem susedných krajín môžu zavolať ešte z Bulharska, Grécka, Chorvátska, Macedónska, Nemecka, zo Španielska, z Talianska a Turecka. Počas prázdnin môžu takisto všetci zákazníci O2 volať v roamingu s 50-percentnou zľavou oproti doterajším cenám.
Aj predplatené karty
V minulosti bolo zvykom, že mobilní operátori ponúkali akcie len pre zákazníkov, ktorí využívali fakturované služby. Ak niekto mal predplatenú kartu, musel volať za neakciové ceny. Tento rok sa aj toto zmenilo.
Telefónica O2 ponúka možnosť prijímať hovory zadarmo pre všetkých svojich zákazníkov. Teda aj pre majiteľov predplatených kariet. T-Mobile zase ponúkol pre majiteľov karty Easy a pre klientov, ktorí využívajú predplatený program Fix, znížil ceny hovorov v roamingu. Zlacnenie však nie je také výrazné ako pre zákazníkov, ktorí využívajú klasické paušály. Napríklad za minútu prijatého hovoru v Česku, Maďarsku, Rakúsku alebo Poľsku zaplatí majiteľ Easy karty 28 korún. Ak by si chcel zavolať na Slovensku, vyjde ho minúta na 35 korún.

S kartou lacnejšie ako v roamingu
Volať zo zahraničia domov nemusíte len z mobilného telefónu. T-Com ponúka špeciálne karty, ktoré umožňujú volať z ktoréhokoľvek mobilného telefónu alebo pevnej linky vo viac ako 70 krajinách.
Majitelia pevných liniek od spoločnosti T-Com môžu kartu Global dostať za jednu korunu. Peniaze, ktoré s kartou prevolajú, sa im automaticky naúčtujú k ich mesačnej faktúre. Každý si môže zvoliť limit, ktorý môže takto mesačne prevolať od 500 korún do 5-tisíc korún.
Okrem kariet, ktoré sú zriadené k pevnej linke, ponúka T-Com aj predplatené karty v hodnote 200 a 400 korún a špeciálnu kartu, ktorá ponúka lacnejšie volania z ázijských krajín s kreditom 500 korún.
Kto chce volať prostredníctvom karty Global, vytočí najprv prístupové číslo podľa krajiny, v ktorej sa nachádza, a nasleduje pokyny automatického operátora. Podmienkou na spojenie je zadanie čísla karty. Majitelia kariet, ktoré sú zriadené k pevnej linke, musia okrem toho zadať aj štvormiestny PIN kód. Potom už stačí len vyťukať volané číslo. Z európskych krajín možno volať na slovenské pevné linky za 4,61 Sk za minútu. Ak by ste volali na slovenský mobil, operátor si za minútu hovoru zaúčtuje 8,37 Sk. Tieto ceny platia však v prípade, že v zahraničí použijete na telefonovanie pevnú linku. Ak by ste volali z mobilu, jedna minúta na pevnú linku vyjde na 10,20 Sk a na mobil 13,97 Sk.
S touto kartou môžete tak volať lacnejšie, ako keď si na svojom mobilnom telefóne aktivujete roaming. Nevýhodou však je, že ak nemáte napríklad telefón priamo v hoteli na izbe alebo priebežne nenahlasujete telefónne číslo, na ktorom vás možno zastihnúť, tak sa vám nikto nedovolá. Predísť tomu možno s kartou Ready. Ide o predplatenú kartu, ktorú takisto ponúka T-Com. Na rozdiel karty Global však s ňou možno volať cez internet s ktoréhokoľvek miesta na svete. Zákazník dostane slovenské telefónne číslo, na ktorom je zastihnuteľný kdekoľvek na svete. Samozrejme, ak je práve pripojený na internet.
Pri volaní cez Ready nezáleží na tom, odkiaľ voláte. Ceny sú vždy rovnaké. Minúta hovoru na pevnú linku na Slovensko vyjde 1,90 Sk. Minúta volania na mobil stojí 5,90 Sk. Okrem toho si každý môže zakúpiť aj voľné minúty. Napríklad tisíc minút na slovenské pevné siete stojí 300 korún. Za balíček s tridsiatimi voľnými minútami do pevných aj mobilných sietí na Slovensku zaplatí klient sto korún.


Roaming sa môže predražiť
Ešte pred odcestovaním do zahraničia by si mal každý zistiť, s ktorým mobilným operátorom môže v danej krajine telefonovať najlacnejšie. Medzi jednotlivými operátormi sú často rozdiely aj niekoľko desiatok korún za minútu hovoru.
Napríklad v Belgicku vás môže minúta hovoru na Slovensko stáť 43,90 Sk, ale aj 68,50 Sk. Obidve ceny platia pre zákazníkov Orangea. Nižšiu však zaplatia tí, ktorí sa v Belgicku prihlásia do siete Mobistar, vyššiu, naopak, budú platiť tí zákazníci, ktorí využijú sieť Proximus. V niektorých krajinách sú rozdiely ešte vyššie. V Rusku sa ceny jednej minúty hovoru pohybujú od 89,80 Sk po 135,90 Sk. Podobne sú na tom aj zákazníci spoločnosti T-Mobile.
Ak nám jeden operátor ponúka najlacnejšie hovory, neznamená to, že automaticky u neho budeme lacnejšie využívať aj iné služby. Zákazníci T-Mobile môžu napríklad v Poľsku najlacnejšie volať na Slovensko v sieti ERA. Minúta hovoru tu vyjde o 2,40 Sk lacnejšie ako v sieti Orangea. Poslanie jednej esemesky je však v sieti ERA takmer dvojnásobne drahšie ako v sieti Orangea. Zákazník tým, že zmení sieť, ušetrí na každej správe viac ako štyri koruny.
Kto si chce vybrať, ktorú sieť v zahraničí použije, musí si na svojom telefóne nastaviť manuálnu voľbu siete. Ak si namiesto toho nastaví automatickú voľbu, mobilný telefón sa automaticky prihlási do tej siete, ktorá má v danej oblasti najlepší signál. A vôbec ho nezaujíma, koľko korún majiteľ v danej sieti zaplatí.
Manuálny výber siete môže pomôcť aj tým, ktorí bývajú v prihraničných oblastiach, kde majú dosah mobilné siete zo susedných štátov. V prípade, ak má niekto aktivovaný automatický výber siete a dostane sa do oblasti, kde slovenský operátor nemá signál alebo má poruchu, telefón sa automaticky naladí na zahraničnú sieť. A jeho majiteľ potom bez toho, aby to čo i len tušil, míňa každým hovorom desiatky alebo aj stovky korún.


Európska komisia
Od septembra sa skončí obdobie vysokých cien za roamingové hovory. Mobilní operátori sa totiž budú musieť prispôsobiť novým pravidlám, ktoré určujú maximálne ceny za odchádzajúce a za prichádzajúce hovory pre hovory, ktoré sú uskutočnené v roamingu.
Ak sa od septembra rozhodnete svoj mobilný telefón použiť v ktorejkoľvek krajine Európskej únie, zaplatíte za minútu hovoru maximálne 19,60 Sk. Naopak, ak bude niekto volať vám, operátor vám za minútu nebude môcť naúčtovať viac ako 9,60 Sk. Tieto ceny však nebudú konečné, ale budú v budúcich rokoch ďalej klesať.
Konkrétne ceny budú závisieť od toho, aký bude kurz koruny k euru. Ak by sa ceny prerátavali rovnakým kurzom ako tento rok, znamenalo by to, že za minútu prichádzajúceho hovoru by sme od budúcoročného septembra platili maximálne 8,80 Sk a za minútu odchádzajúceho hovoru 18,40 Sk. O rok neskôr by cena mala ďalej klesnúť na 7,60 Sk za prichádzajúce hovory a na 17,20 Sk za odchádzajúce hovory. Ak sa slovenská koruna oproti euru posilní, budú ceny v slovenských korunách ešte nižšie. Európska komisia totiž ceny stanovila v eurách. Konečné ceny potom prerátala kurzom 33,635 koruny za euro. Tento kurz bude platiť rok.
Európska únia stanovuje len maximálne ceny, čo znamená, že operátori ich budú môcť podliezť. Orange však na svojej internetovej stránke informuje o tom, že ceny, ktoré budú účtovať, budú rovnaké, ako stanovila Európska únia. Rovnako spoločnosť O2 aj T-Mobile stanovili nové ceny na maxime, ktoré stanovuje únia.
Od septembra tak bude pravdepodobne jedno, do ktorej siete sa zákazník v danej krajine prihlási. Môže sa však stať, že operátori stanovia nižšie ceny pre siete, ktoré patria do rovnakej skupiny. Zákazníci spoločnosti T-Mobile by tak mohli napríklad telefonovať lacnejšie v Česku či Maďarsku, zákazníci Orangea zase vo Francúzsku či v Poľsku.
Nie všetci zákazníci však budú automaticky využívať regulované ceny. Každý sa bude môcť rozhodnúť, či mu viac vyhovujú terajšie ceny volaní alebo dá prednosť európskym cenám.
Zákazníci spoločnosti Orange, ktorí majú záujem o regulované ceny, sa môžu oddnes registrovať zaslaním SMS správy v tvare EU REG na telefónne číslo 888. Zaregistrovať sa môžu aj na infolinke spoločnosti na čísle 905 či v každej predajni Orangea. Podobne bude pravdepodobne prebiehať registrácia zákazníkov aj v sieti T-Mobile a O2.
Regulované ceny budú platiť len v krajinách Európskej únie. V ostatných krajinách budú môcť operátori určovať naďalej aj niekoľkonásobne vyššie ceny. Regulácia sa nebude vzťahovať ani na posielanie esemesiek či na dátový roaming.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:09