StoryEditor

S hotovosťou na účet aj o polnoci

25.06.2004, 00:00
Neďaleko dvier väčšiny pobočiek bánk môže klient nájsť aj takzvaný nočný či denný trezor. Banky nimi vyšli v ústrety klientom, ktorí potrebujú kedykoľvek vložiť na svoj účet aj peniaze v hotovosti. Ide o službu pre podnikateľov, či už fyzických alebo právnických osôb. "Službu využívajú najmä rôzni prevádzkovatelia, napríklad čerpacích staníc, obchodov, reštaurácií, ktorí majú predĺžené otváracie hodiny a nechcú svoje tržby nechávať na noc vo svojich prevádzkach," uviedol Rastislav Lipovský z Ľudovej banky. My ostatní môžeme nepretržite narábať s peniazmi na účte vďaka elektronickému bankovníctvu, avšak len bezhotovostne.
"Nočný trezor je osobitný typ pokladnice určený pre vklady fyzických i právnických osôb a je klientom k dispozícii 24 hodín denne. Klienti vkladajú hotovosť do trezoru prostredníctvom špeciálnych vreciek upravených práve na tento účel," uviedla Eva Güttlerová zo Slovenskej sporiteľne.
Špeciálne vrecká či kazety, ale aj kľúče od kazety, nočného trezoru a kľúče od poštového priečinka dostane klient po podpise zmluvy o používaní trezoru a priečinka. "Postup je nasledujúci. Po vložení hotovosti do kazety a vhodení do nočného trezoru ráno pracovníci pobočky hotovosť spočítajú a prázdne kazety vložia do poštového priečinku klienta," vysvetlil riaditeľ PR Tatra banky Roman Začka. Z priečinka si potom klient môže kazety opäť vyzdvihnúť. Spolu s hotovosťou sa vkladá do vrecka aj vyplnený pokladničný doklad o vklade a súpiska nominálnych hodnôt bankoviek. Na základe dokladu sa v pobočke potom zaúčtuje vklad nočným trezorom na príslušné číslo účtu klienta.
A čo takáto služba stojí? V každej banke sa spoplatňuje rôzne. V niektorých bankách zaplatíte za používanie schránky paušálny poplatok, v iných je používanie nočného trezoru zadarmo a klient platí len niekoľko stotín percenta z vkladanej hotovosti. Klient v niektorých bankách zaplatí aj za používanie špeciálnych kaziet, v ktorých vkladá peňažnú hotovosť do trezora. Prázdne kazety si potom môže vyzdvihnúť vo svojom poštovom priečinku. Niektoré finančné inštitúcie vyžadujú aj zálohu za magnetickú kartu (kľúč), vďaka ktorej môžu vklad do banky uskutočniť.

Poplatky súvisiace s nočnými trezormi (v Sk)

Banka 

Mesačný poplatok za trezor

Poplatok za každý vklad

Cena za kazetu (vrecúško)

Poplatok za priečinok

Tatra banka

0

0,1 % z vloženej hotovosti

0

0

Slovenská sporiteľňa

0

0,05 % z vloženej hotovosti

0

0

HVB Bank 

0

50

0

0

Ľudová banka

200

10

0

0

UniBanka

100

5 pri sume do 100 000 (1)

0

0

OTP Banka

500 až 1 000 (2)

10 (2)

10 (8)

0

VÚB

0

0 - 10

0 0
(1) Z objemu nad 100 tisíc je poplatok 0,02 % zo sumy
(2) Klient platí buď mesačný poplatok, alebo len za každý vklad osobitne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:41