StoryEditor

Najvýhodnejšiu hypotéku dá UniCredit Bank

04.04.2012, 00:00
Na druhom mieste skončila Volksbank a na tretej OTP banka.

Banky spustili kampane na hypotéky a úvery na bývanie. Potrvajú do konca apríla, prípadne mája. Ako radí Ján Porázik, hlavný analytik Fincentra Slovensko, v praxi sa možno stretnúť s klasickými scénarmi. „Tými sú najčastejšie odpustenie poplatku za uzatvorenie zmluvy, skracovanie lehoty schválenia úveru, akciové úrokové sadzby, rôzne zľavy z úrokových sadzieb v prípade dodržania podmienok.“ Tradične najbežnejším benefitom, s ktorým sa môžete stretnúť, je odpustenie vstupného poplatku. Banky si bežne podľa Maroša Ovčarika, experta portálu FinančnáHitparáda.sk účtujú poplatok 0,7 až 0,9 percenta z výšky úveru. Ten napríklad pri hypotéke 45-tisíc eur predstavuje 315 až 405 eur. V tomto čase poplatok aktuálne odpúšťa každému klientovi päť bánk, a to ČSOB, UniCredit, VÚB, Tatrabanka a OTP banka.



Podmienky sa rôznia
Využiť aktuálne akcie na hypotéky a ešte na tom niečo ušetriť. Nad týmto uvažuje 36-ročný Peter Konštiak z Banskej Bystrice, ktorý hľadá pre svoju rodinu vhodný hypotekárny úver na sumu 45 000 eur so splatnosťou 15 rokov. Hodnota kupovaného bytu je pritom 75 000 eur.

V praxi sa však Peter z nášho príkladu môže stretnúť s viacerými podmienkami bánk pri odpúšťaní poplatkov, ktoré musí prijať. Napríklad Prima banka ho odpustí len tým, ktorí majú fixáciu úrokovej sadzby tri a viac rokov a zároveň v banke majú otvorený balík služieb Osobný účet. Oberbank odpúšťa vstupný poplatok len pri fixácii úrokovej sadzby na štyri a viac rokov, pričom výška hypotéky musí byť minimálne 30-tisíc eur. Volksbank ponúka možnosť získať zľavu 45-percent zo vstupného poplatku po splnení bankou stanovených podmienok. Nájsť najvýhodnejšiu ponuku hypotéky nie je podľa Maroša Ovčarika jednoduché. „Vlastnú úrokovú sadzbu sa klient často dozvie až pri osobnej návšteve pobočky. Tá závisí napríklad od jeho finančnej situácie, ale aj od parametrov hypotéky. Preto je pozitívne, keď banky ponúknu sadzbu, ktorá je jasne stanovená a čitateľná.“

Kde dostanete rovnaký úrok?
Vybrali sme banky, ktoré aktuálne ponúkajú úroky rovnaké pre každého klienta. „UniCredit bank ponúka pre každého pri 2-ročnej fixácii úrokovú sadzbu 4,2 percenta ročne. Prípadne, ak sa stane vašou domovskou bankou, získate až 3,99 percenta. Volksbank pri 3-ročnej fixácii dáva 4,40 percenta ročne, s možnosťou znížiť si ju o ďalších 0,30 percenta po splnení určitých podmienok. V Prima banke pri 3-ročnej fixácii získate úrok 4,79 percenta ročne,“ spresňuje Maroš Ovčarik.

Priemerná sadzba poskytovaná pri nových úveroch bola podľa NBS za január na úrovni 5,15 percenta ročne. Inak sú rozdiely medzi bankami podľa finančného experta skutočne veľké, preto si treba dobre zvážiť, kde si hypotéku zoberiete. Napríklad pri fixácii úrokov na tri roky bežný klient môže v niektorej banke získať úrok 4,2 percenta, inde ale aj 6 percent a viac.

Spravidla vám ponúknu zvýhodnený úrok vtedy, ak využívate aj ostatné produkty banky.

„V praxi by to napríklad pre Petra Konštiaka znamenalo, že pri hypotéke 45 000 eur so splatnosťou 30 rokov a úrokoch 4,5 percenta by preplatil na úrokoch 37-tisíc eur. Pokiaľ by mu úroky stúpli o 0,5 percenta na 5 percent ročne, celkové preplatenie úveru by vzrástlo až o 4 900 eura.“

Pri fixácii úrokov na tri roky, ktorá je momentálne veľmi obľúbená, sa v porovnaní finančnej hitparády Petrovi najviac oplatí hypotéka v UniCredit Bank. Získa tam úrok 4,39 percenta ročne a celkovo zaplatí 62 318 eur. Na druhom mieste skončila Volksbank a na tretej OTP banka.

Ďalšie benefity bánk
Vhodné je zaujímať sa aj o to, čo vám banky ponúknu okrem odpustenia poplatkov či výhodného úroku. ČSOB odpúšťa tri mesačné splátky. Akcia podľa Maroša Ovčarika platí len pre úvery s fixáciou úrokov na tri a viac rokov. Klient musí aktívne využívať bežný účet. „Banka takto odpúšťa jednu splátku v jednom fixovanom období, teda pri 3-ročnej fixácii každé tri roky jednu splátku. O odpustenie ju musíte požiadať, nedeje sa tak automaticky. Suma všetkých odpustených splátok môže dosiahnuť maximálne 1 500 eur.“ Tatra banka umožňuje priebežne splácať časť hypotéky nad rámec bežných mesačných splátok bez poplatku. V rámci akcie vám odpustia poplatok za aktiváciu takéhoto zrýchleného splácania, avšak nevýhodou je, že banka vám v danom období navyšuje úroky o 0,30 percenta ročne. Slovenská sporiteľňa spustila kampaň v ktorej komunikuje úver na bývanie s fixáciou úrokov na celú dobu splatnosti hypotéky. Hoci získate istotu nemennosti splátky počas celej splatnosti (od 5,39 percenta ročne), prichádzate o možnosť, ak sa na trhu objavia výhodnejšie ponuky, predčasne splatiť celý úver bez poplatku. V OTP banke získate do konca tohto roka nulovú splátku pre úvery s fixáciou minimálne tri roky. Tu však podľa finančného experta nedochádza k skutočnému odpusteniu splátky, len k jej odloženiu na neskôr.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 23:21