StoryEditor

Ceny nehnuteľností v mestách naďalej rastú

30.10.2003, 23:00

Ceny domov a bytov na Slovensku, predovšetkým vo väčších mestách, stále rastú. Podľa realitných kancelárií je to dôsledok väčšej dostupnosti peňazí po znížení úrokových sadzieb pri hypotekárnych úveroch. Zároveň však aj nedostatku novostavieb, čím vysoký dopyt nie je uspokojený adekvátnou ponukou.
"Za posledný rok išli ceny bratislavských bytov nahor zhruba o 30 percent. Pri rodinných domov bol nárast menší, približne 15 percent. V súčasnosti sa v hlavnom meste byty predávajú podľa lokality a kvality od 25-tisíc až po 60-tisíc korún za štvorcový meter," opisuje situáciu Martin Holec, riaditeľ Bratislavskej realitnej kancelárie. V cenách nových a starých bytov pritom podľa jeho slov nie sú takmer žiadne rozdiely. Preto odporúča investovať skôr do novostavieb.
Podstatne vyšší nárast cien zaznamenali realitní makléri v Košiciach. "Od októbra minulého roku u nás vzrástli ceny bytov priemerne od 45 do 60 percent. V určitých lokalitách sme však zaznamenali aj 100-percentný nárast," upozorňuje riaditeľka firmy Proreal Košice Magdaléna Danková.
Nárast cien začiatkom tohto roka neobišiel ani stredné Slovensko. V Banskej Bystrici sa byty predávajú o 20 až 30 percent drahšie ako vlani. Aj tu je hlavným dôvodom nedostatok nehnuteľností. Priestor na ďalšie radikálne zvyšovanie cien domov či bytov odborníci v uvedenom regióne ani v súvislosti so vstupom Slovenska do EÚ nevidia. "Ceny nehnuteľností v Banskej Bystrici by mohli vzrásť po zvýšení zamestnanosti, príjmov, životnej úrovne obyvateľstva a vytvorení vhodných podmienok pre väčších zahraničných investorov. Preto nepredpokladáme, že by sa v blízkej budúcnosti nehnuteľnosti predávali enormne drahšie. Skôr očakávame udržanie cien v súčasnej výške," analyzuje Katarína Uhríková z banskobystrickej spoločnosti Real Market.
Podobný názor má aj majiteľ žilinskej spoločnosti P. F. Reality Peter Frič: "Ceny nehnuteľností sú v Žiline veľmi vysoké. Nové byty sú dokonca porovnateľné s Bratislavou. Predávajú sa väčšinou pri 25- až 30-tisíc korún za meter štvorcový. Aby ceny pokračovali v ďalšom raste, musela by do regiónu prísť podobná investícia ako do Trnavy, napríklad závod automobilky Hyundai."
Podľa Martina Holeca je ďalší vývoj cien v Bratislave veľmi ťažké predpovedať. "Myslím, že zníženie cien v generálnom meradle nás nečaká, pretože nehnuteľnosti stoja v rámci EÚ relatívne viac. Takže ešte stále je tu priestor na rast," dodáva predstaviteľ bratislavskej realitky.
Presný opak očakáva Danková: "Ceny klesnú. Cudzinci totiž nebudú ochotní za nehnuteľnosti platiť také vysoké sumy ako máme v súčasnosti. Už sa to prejavilo pri pozemkoch, keď si zahraniční investori doslova diktovali ceny, za ktoré sú ich ochotní kúpiť. Priemyselné zóny a výrobné haly sa už predávajú lacnejšie alebo aspoň za rovnakú sumu. Často sa nedajú predať už ani za cenu stanovenú v znaleckom posudku. Okrem toho sa nám z cudziny začínajú ozývať investori, ktorí sú ochotní budovať domy, a to lacnejšie ako slovenské firmy."
Úplne iná situácia ako vo väčších mestách je na vidieku. Stagnáciu zažíva napríklad realitný trh vo Veľkom Krtíši. "Je to bieda. Ak sa tu nezriadi nejaká výroba, závod, ktorý by zamestnal ľudí, tak sa to vôbec nepohne. Ale kým sa nepostavia poriadne cesty, investor sem nepríde. Ceny nehnuteľností sú v podstate stále na tej istej úrovni a bytová výstavba je absolútne nulová," konštatuje Milan Chamula, majiteľ realitnej kancelárie Micha vo Veľkom Krtíši.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 16:33