StoryEditor

Kreditka alebo povolený debet?

07.10.2004, 00:00

Takmer tretina klientov, ktorí čerpajú kontokorentný úver, využíva podľa údajov bánk pridelený povolený debet v plnej výške. Pre väčšinu ľudí to však znamená, že hneď po tom, ako im na účet nabehne výplata, sa dostanú do mínusu. "Ak chce niekto využívať kontokorentný úver, nemal by prekročiť hranicu 10-tisíc, možno 15-tisíc korún. Samozrejme, závisí to od výšky jeho príjmu," odporúča finančný poradca FinCo & Partners Martin Varačka. Po kontokorentnom úvere by mal klient siahnuť napríklad vtedy, ak mu na konci mesiaca chýbajú peniaze a potrebuje si okamžite požičať 5 000 korún. V opačnom prípade sa môže ocitnúť v situácii, že peniaze, ktoré mu prídu na účet, ledva vyrovnajú dlh a okamžite sa opäť dostane do mínusového čerpania na účte. "Keď sa klient dostane do takejto situácie, je to na základe jeho zodpovednosti, nie preto, že by bol tento produkt zle nastavený. Iné je, keď si zoberie predraženú pôžičku od niektorej zo splátkových spoločností. Tá je skutočne vysoko nastavená," dopĺňa Vladimír Dohnal, riaditeľ spoločnosti Symsite research, ktorá sa zaoberá odvetvovými analýzami vrátane finančného sektora.
Ako sa teda dostať z tejto situácie? Podľa odborníkov riešením určite nie je, keď sa klient rozhodne splatiť kontokorentný úver napríklad spotrebným úverom, čím sa vlastne znovu zadlží. "Je potrebné rozmýšľať nad tým, či je možné obmedziť niektoré výdavky a postupne sa vyšplhať z kontokorentného úveru do plusu," navrhuje Varačka.
V každom prípade je podľa odborníkov potrebné začať s vytváraním finančnej rezervy. Ak však klientovi vzniknú nečakané výdavky a chýbajú mu úspory, môže uvažovať o kontokorentnom úvere alebo kreditnej karte. V prípade, že si potrebuje každý mesiac požičať nejakú sumu, nemal by uvažovať o spotrebnom úvere. Jednorazová suma sa v tomto prípade pohybuje vo väčšine bánk od 20-tisíc, resp. 50-tisíc korún vyššie, ktorú nakoniec ani nemusí potrebovať.
"Ak porovnávame kreditnú kartu a povolené prečerpanie na účte, pre bežného občana je výhodnejšia druhá možnosť, najmä vzhľadom na spôsob úročenia," radí Varačka. Pri kontokorentnom úvere platí klient úrok len za dni, keď je skutočne v debete. Vo väčšine bánk sa ročná sadzba pohybuje medzi 10 až 12 percentami. Pri kreditnej karte síce môže využiť 40- alebo 45-dňové bezúročné obdobie, platí to však vtedy, keď čerpá peniaze na jeho začiatku. Potom sa tento čas skracuje a ak ju nestihne, úročenie nesplatenej sumy sa môže vyšplhať na 18 alebo 19 percent.
Rozdiel je aj v spoplatnení výberov z bankomatu. Ak klient vyberá hotovosť úverovou kartou, stojí ho to zvyčajne niekoľkonásobne viac, ako keď si vyberie peniaze platobnou kartou, hoci je už na účte v mínuse. A do tretice -- poplatok za vydanie kreditnej karty je od 600 korún vyššie. Zriadenie povoleného prečerpania na účte je v niektorých bankách zadarmo, v iných sa poplatok zvyčajne pohybuje od 100 do 300 korún. "Platí však, že ak niekomu chýbajú peniaze, je lepšie, keď si ich požičia v banke, a nie od niektorej zo splátkových spoločností. Nie sú tam žiadne skryté poplatky a klienta to stojí v konečnom dôsledku menej," dodáva Dohnal.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 22:53