StoryEditor

Sporenie na dôchodok v Českej republike

26.02.2004, 23:00

Systém penzijného pripoistenia v Českej republike zastrešujú najmä penzijné fondy. Podobne ako je to v prípade doplnkových dôchodkových poisťovní na Slovensku, aj klienti penzijných fondov v Česku sa tešia zvýhodneniam. Štát ich chce k sporeniu na penziu motivovať.
Klienti českých penzijných fondov majú nárok na štátny príspevok až do výšky 150 Kč za mesiac, čo je spolu 1 800 Kč za rok. Tento príspevok však dostanú len v tom prípade, ak si sami na účet vložia aspoň 500 korún. Minimálny príspevok zo strany štátu je 50 Kč, a to pri minimálnom vklade 100 korún mesačne. Tieto peniaze, alebo ich časť, však na účet môže vkladať nielen klient osobne, ale aj jeho zamestnávateľ alebo tretia osoba.
Poistenci si môžu od základu dane odpočítať príspevky, ktoré zaplatia na pripoistení, maximálne však 12-tisíc v priebehu jedného roka. Suma, ktorú im na účet vkladá zamestnávateľ, sa taktiež nezdaňuje, ak nepresiahne 5 percent hrubej mzdy zamestnanca. Príspevky zamestnávateľa je už v súčasnosti možné odpočítať od daňového základu, a to až do výšky troch percent hrubej mzdy. Pôvodne mohli zamestnávatelia odvádzať príspevky len zo svojho zisku. Príspevok zamestnávateľa je oslobodený od platenia nemocenského a zdravotného poistenia.
Výnosy z investovaných peňazí sa v čase sporenia nezdaňujú. To je výhodné pre poistenca, lebo takto sa mu zhodnocujú peniaze, ktoré by zaplatil na dani. Výnos sa zdaňuje 15 percentami až v okamihu, keď klientovi vzniká nárok na penziu. Peniaze mu pritom môžu byť vyplácané postupne alebo jednorazovo.
Penzijné pripoistenie funguje v Česku približne osem rokov. Za tento čas sa do systému zapojila viac ako štvrtina obyvateľov, presnejšie, na konci minulého roka to bolo 2,74 milióna ľudí. Tí si doteraz na účty penzijných fondov do konca 2003 uložili necelých 71 miliárd korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:09