StoryEditor

Na lanovky išlo tri štvrte miliardy korún

24.10.2005, 00:00
Z 28 najvýznamnejších atraktivít v cestovnom ruchu, ktoré určila Svetová organizácia turizmu, má Slovensko okrem mora a horstiev nad tritisíc metrov všetky turistické lákadlá. Najväčšie príležitosti sa sústreďujú do zimného obdobia.
Z 28 najvýznamnejších atraktivít v cestovnom ruchu, ktoré určila Svetová organizácia turizmu, má Slovensko okrem mora a horstiev nad tritisíc metrov všetky turistické lákadlá. Najväčšie príležitosti sa sústreďujú do zimného obdobia, keď tuzemské strediská zapĺňajú lyžiari hlavne z Maďarska, Poľska, Českej republiky a krajín bývalého Sovietskeho zväzu.
Za sedem mesiacov tohto roka pricestovalo na Slovensko takmer 16 miliónov zahraničných turistov. Je to bezmála o desať percent viac ako v rovnakom období vlaňajška. Ide o údaje prevažne z letnej sezóny, ktorá nie je taká silná. Keďže Slovensko patrí hlavne k zimným destináciám, odborníci veria, že sa štatistika návštevnosti do konca roka ešte zlepší.
Zimné strediská navštevuje podľa odhadov združenia majiteľov a prevádzkovateľov lanoviek a vlekov Lavex aj okolo 300- až 400-tisíc Slovákov. Štatistiku dopĺňa svojím prieskumom aj ústav turizmu. "Z populácie nad štrnásť rokov sa lyžovaniu venuje 27 percent osôb, 12,5 percenta lyžuje pravidelne každú zimu," konštatuje Pavol Veiss z ústavu.
Prípravy na nadchádzajúcu zimnú sezónu a nápor návštevníkov sú vo väčšine slovenských lyžiarskych stredísk v plnom prúde. Tie napríklad do technického zasnežovania investovali vyše 50 miliónov korún, do pásových vozidiel na úpravu tratí 63 miliónov korún a do nových lyžiarskych vlekov a lanoviek, ktoré by mali byť v prevádzke už v decembri tohto roka, 740 miliónov korún. K najväčším investíciám patrí 8-miestna kabínková lanovka vo Vrátnej, 4-miestna sedačka v Meander Ski Parku v Oraviciach, 4-miestna sedačka v Ski Centre Banská Štiavnica, a hlavne veľká slovenská rarita - 6-miestna sedačka a kabínková lanovka Telemix v Park Snow Donovaly.
"Väčšinou išlo o výmenu už nevyhovujúcich lanoviek a vlekov, ktoré nahradila modernejšia, bezpečnejšia, kapacitnejšia a rýchlejšia horská prepravná technika. Strediská sa snažia zlepšovať aj služby, pribúdajú požičovne lyžiarskeho výstroja, ski servisy, stravovacie zariadenia priamo na svahu, zlepšujú sa aj hygienické podmienky v strediskách," hovorí predseda Lavexu Ján Gavalier. Napriek investíciám zimné strediská v nadchádzajúcej zimnej sezóne nebudú zvyšovať ceny lyžiarskych lístkov. Lyžiari by tak mali za celodenný lístok zaplatiť od 250 korún v menších strediskách do 790 korún vo väčších, ale aj to len na vrchole sezóny, čiže okolo Silvestra. Podľa Gavaliera pochopili, že ceny sú veľmi citlivou oblasťou a prevádzkovatelia by na nepremyslené kroky mohli v konečnom dôsledku doplatiť prepadom návštevnosti.

Príjmy z cestovného ruchu rastú
Devízové príjmy z cestovného ruchu za sedem mesiacov tohto roka dosiahli podľa Národnej banky Slovenska 19,95 miliardy korún, čo predstavuje vyše 40-percentný medziročný nárast. Individuálna turistika sa na celkovej sume devízových príjmov podieľala takmer 95 percentami, zvyšok príjmov pritieklo prostredníctvom organizovanej turistiky a mimobankových zmenární. Reálny prínos tohto odvetvia pre ekonomiku sa však podľa Beáty Lukáčovej zo Slovenskej agentúry pre cestovný ruch nedá objektívne zmerať. Veľa príjmov od turistov sa nepriznáva, štatistiky zaznamenávajú iba prenocovania, ktoré nahlásia hotely. "Turistov, ktorí prenocujú v súkromných penziónoch, domoch či u svojich známych, rovnako ani príjmy za tieto nocľahy, nedokážu zachytiť," konštatuje Lukáčová.
Rozvoj zimných stredísk od roku 2003 významne urýchľuje okrem iného aj ich kategorizácia, ktorej terajšie pravidlá budú platiť ešte rok. Projekt, ktorý spoločne vypracoval Lavex a firma Sitour, umožňuje jednotný a nespochybniteľný pohľad na úžitkovú hodnotu lyžiarskych areálov. "Kategorizácia je dôležitá hlavne pre návštevníkov stredísk. Výsledkom je lepšia vybavenosť, kvalitnejšie služby a bohatší program cez hlavnú lyžiarsku sezónu," tvrdí konateľ Sitouru Ladislav Jurdík. Ako dodal, už sa pripravujú nové kritériá, podľa ktorých sa budú prideľovať strediskám hviezdičky v rokoch 2006 až 2009. K úžitkovej a technickej vybavenosti strediska, službám, bezpečnosti a ochrane lyžiarov pribudne homologizácia zjazdoviek, nadmorská výška strediska, jeho vybavovací systém, kvalita zjazdových a bežeckých lyžiarskych tratí, ako aj ich dĺžka.

Zimné strediská na Slovensku
- 25 zimných stredísk medzinárodného významu
- 48 zimných stredísk národného a regionálneho významu 
- 255 zimných stredísk miestneho významu
- Technické zasnežovanie má 90 stredísk
- Zasnežovaných je 180 km zjazdoviek
Zdroj: hn
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:26