StoryEditor

Zisk RWE vzrástol viac než dvojnásobne

11.08.2004, 00:00
Nemecká energetická skupina RWE vykázala za prvý polrok 12-percentný medziročný rast prevádzkového zisku, ktorý dosiahol 3,281 miliardy eur (vyše 131 miliárd korún). RWE tak potvrdila pozitívne trendy hospodárenia z prvých troch mesiacov tohto roka.

Nemecká energetická skupina RWE vykázala za prvý polrok 12-percentný medziročný rast prevádzkového zisku, ktorý dosiahol 3,281 miliardy eur (vyše 131 miliárd korún). RWE tak potvrdila pozitívne trendy hospodárenia z prvých troch mesiacov tohto roka. Ku koncu marca predstavoval prevádzkový zisk RWE 1,97 miliardy eur. Koncern potvrdil aj pozitívnu prognózu na rok 2004, a to najmä vďaka dobrým výnosom v kľúčových odvetviach elektrickej energie, vody a zemného plynu. Ku koncu roka by mal prevádzkový zisk 5,6 miliardy eur z roku 2003 vzrásť o jednociferné percento, oznámil šéf RWE Harry Roels.
Čistý zisk koncernu vzrástol za prvý polrok tohto roka viac než dvojnásobne, na 1,357 miliardy eur. Skupina RWE dokázala medziročne znížiť čistú zadlženosť zo 17,8 miliardy eur na 15,7 miliardy eur, pričom dlhodobý plán koncernu zo začiatku minulého roka predpokladal pokles dlhu na 17 miliárd eur až ku konca roka 2005.
Koncern RWE je aktívny aj na Slovensku. Prostredníctvom svojej stopercentnej dcérskej firmy RWE Energy od januára 2003 vlastní 49 percent akcií Východoslovenskej energetiky (VSE). Majoritu v nej má štát prostredníctvom Fondu národného majetku SR. VSE je zatiaľ jediným z troch distributérov elektriny na Slovensku, ktorý ešte neuzavrel minuloročné hospodárenie a nezverejnil výsledky. Hovorkyňa VSE Anna Pančurová k tomu povedala, že firma zverejní výsledky až po ich schválení akcionármi na valnom zhromaždení. RWE Energy a fond sa však zatiaľ nevedia dohodnúť na znížení základného imania VSE, ktoré môže byť pri prejavenom záujme nemeckého akcionára o majoritu vo VSE jednou z kľúčových otázok pred predajom ďalšieho balíka akcií spoločnosti. Kým v roku 2002 VSE zaznamenala stratu takmer 178 miliónov korún, po vstupe strategického investora by sa mal podľa neoficiálnych informácií zisk východoslovenskej distribučky pohybovať okolo jednej miliardy korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:49