StoryEditor

Štvrtinu akcií Jasnej získala spoločnosť I.D.C.

21.06.2005, 00:00
Stredisko Jasná Nízke Tatry (JNT) má nového akcionára. Ako HN už informovali, začiatkom júna získala 25 percent akcií Jasnej bratislavská firma I.D.C., ktorej sesterská spoločnosť I.D.C. Holding je známa aktivitami v potravinárskom priemysle.
Stredisko Jasná Nízke Tatry (JNT) má nového akcionára. Ako HN už informovali, začiatkom júna získala 25 percent akcií Jasnej bratislavská firma I.D.C., ktorej sesterská spoločnosť I.D.C. Holding je známa aktivitami v potravinárskom priemysle. Vstup nového majiteľa sa uskutočnil prostredníctvom zvýšenia základného imania. I.D.C. vložila do JNT 255 miliónov korún, takže základné imanie Jasnej sa zvýšilo na 1,014 miliardy korún. Najväčším akcionárom, avšak už len so 72-percentným podielom, ostáva 1. garantovaná. Zvyšné tri percentá sú v rukách minoritných vlastníkov.
"S I.D.C. Holdingom máme spoločnú majetkovú podstatu a sme aj personálne prepojení," vysvetlil zástupca nového akcionára Pavol Jakubec a vysvetlil, že I.D.C. založili so zámerom vstúpiť do podnikania v cestovnom ruchu. "Máme dlhoročné domáce i zahraničné skúsenosti s developerstvom a nehnuteľnosťami," dodal Jakubec. Podľa neho Jasnú ako topstredisko cestovného ruchu na Slovensku v budúcich rokoch čaká búrlivý rozvoj.
Po zatvorení svojich štatutárov sa 1. garantovaná ocitla v ťažkostiach. Aj keď samotná spoločnosť JNT bola a je podľa Jakubca solídnou a prosperujúcou firmou, nepriaznivé okolnosti dočasne oslabili jej finančnú pozíciu. Napríklad UniBanka sa náhle rozhodla ukončiť úverový vzťah s JNT a minulý rok v marci požiadala o okamžitú splátku poskytnutého úveru. UniBanka túto svoju pohľadávku ponúkla na predaj, 1. garantovaná však kroky banky spochybnila, pretože JNT úver riadne splácala. O spore v súčasnosti rozhoduje súd.
Vstup nového vlastníka do JNT je spojený s novými investíciami. Tie sa zatiaľ týkajú len najbližších dvoch rokov, sú však súčasťou päťročnej stratégie. Niektoré investičné akcie sa pritom pripravujú už teraz. Uvažuje sa v nich o výstavbe ďalších vlekov, ktoré prepoja severnú a južnú stranu Chopka, ako aj o zlepšení niektorých zjazdoviek a hotelov. Ešte do začiatku tohtoročnej zimnej sezóny chce na to JNT vyčleniť 60 miliónov korún. Na budúci rok by potom Jasná mala už oveľa masívnejšie investovať do modernizácie vlekov a lanoviek a prepojenia juhu a severu Chopka. V horizonte piatich rokov sa stredisko sústredí na rekonštrukcie niektorých hotelov, čím by sa ubytovacie kapacity mali rozšíriť o 1 500 lôžok. V Jasnej tak bude dovedna viac ako 4500 postelí. "Do dobudovania prepravných zariadení, skvalitnenia služieb a ubytovacích kapacít plánujeme investovať v najbližších rokoch tri miliardy korún," potvrdil Jakubec.

Letné využitie horských stredísk zaostáva
Slovenské zimné strediská začali masívnejšie investovať do svojho rozvoja po roku 1990. Podľa riaditeľa záujmového združenia majiteľov a prevádzkovateľov lanoviek a vlekov Lavex Miroslava Grešu vybudovanie šestnástich nových sedačkových a kabínkových lanoviek stálo takmer 1,4 miliardy korún a vybudovanie vlekov 150 miliónov korún. Takmer 70 stredísk má už zasnežovacie systémy za 800 miliónov korún. Nové pásové vozidlá na úpravu lyžiarskych svahov stáli 370 miliónov korún. Peter Patúš z ekonomickej fakulty UMB povedal, že pre budúci rozvoj cestovného ruchu v SR budú mať naďalej rozhodujúci význam horské, hlavne zimné lyžiarske strediská. Je však nevyhnutné, aby sa ich manažmenty zamerali aj na letné využitie stredísk.

Ako sa investovalo v Jasnej Nízke Tatry od roku 2000 (mil. Sk)
2000 2001 2002 2003 2004
12,9 14,4 152 268,8 16,3
Zdroj: Jasná Nízke Tatry, a. s.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 01:03