StoryEditor

V Prešove budú nakoniec dva priemyselné parky

02.06.2005, 00:00
Prešov bude mať dva priemyselné parky. K tomuto šalamúnskemu rozhodnutiu po troch rokoch dospeli mestskí poslanci. Tí najprv v roku 2002 uprednostnili Grófske, no po nástupe nového vedenia na radnicu sa začalo hovoriť aj o druhej lokalite, ktorou je Lominová.

Prešov bude mať dva priemyselné parky. K tomuto šalamúnskemu rozhodnutiu po troch rokoch dospeli mestskí poslanci. Tí najprv v roku 2002 uprednostnili Grófske, no po nástupe nového vedenia na radnicu sa začalo hovoriť aj o druhej lokalite, ktorou je Lominová. Platné uznesenie o Grófskom síce nikto nespochybnil, ale na príprave tohto územia sa pokračovalo len v minimálnej miere. Výsledkom je, že významní investori Prešov obchádzajú, zatiaľ čo len niekoľko desiatok kilometrov vzdialený priemyselný park Kechnec by mohol investorov rozdávať.
Primátor Prešova Milan Benč vníma rozhodnutie o dvoch priemyselných parkoch pozitívne. "Grófske s rozlohou 260 hektárov sa bude pripravovať pre veľkého, strategického investora, do Lominovej so 134 hektármi plôch sa budeme snažiť pritiahnuť menšie firmy," vysvetlil.
Spokojná je aj opozícia. "Stále sme tvrdili, že podporíme akýkoľvek návrh, len nech sa už konečne rozhodne," povedal poslanec mestského parlamentu Jozef Kužma, ktorý ostro kritizoval pomery v Prešove. Ak by sa pokračovalo v prípravách na Grófskom, mesto už podľa neho dávno mohlo mať pripravenú plochu a možno i vybudovaný priemyselný park.
Podľa vedúcej útvaru stratégie rozvoja mestského úradu Ľubice Tomášovej, záujem investorov o Prešov napriek tomu pretrváva. Za posledný rok eviduje mesto okolo dvadsať záujemcov o investovanie. "Máme nevýhodu, že nevieme ponúknuť voľné plochy," priznala. Časť investorov síce prejavila záujem o bývalé továrne a výrobné prevádzky, tie však nie sú vo vlastníctve mesta. Záujem o investovanie v Prešove potvrdila aj riaditeľka Regionálnej kancelárie SOPK Helena Virčíková. Prostredníctvom ich kancelárie sa o investovanie zaujímali traja investori, a tí sa v Prešove aj usadili, všetci v hnedých zónach. "Teraz musíme do šiestich mesiacov identifikovať vlastníkov pôdy, dohodnúť ceny za pozemky a začať rokovania," dodala Tomášová z mestského úradu.
Hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Havran v tejto súvislosti uviedol, že počet priemyselných parkov nemusí byť pre mesto problémom. Za predpokladu, že pripraví kvalitné lokality, vyrovná vlastnícke vzťahy a vybuduje kvalitnú infraštruktúru, určite podľa neho investori prídu. "Rozhodujúci nie je počet parkov, ale to, aký servis dokáže mesto pripraviť budúcemu investorovi," konštatoval Havran.

Mesto s výdavkami na parky v rozpočte nerátalo
Prešov teraz musí vyriešiť technické problémy. Napríklad v Grófskom sa musia dobudovať inžinierske siete, najmä čistiareň odpadových vôd a kanalizácia. Problémom zrejme budú aj neznámi vlastníci pôdy. Druhá lokalita je na tom lepšie. Lominová je po technickej stránke pripravená, ale vyčlenenú plochu bude treba rozšíriť o časť územia Záborské. O toto územie majú totiž značný záujem viacerí menší investori. Prešovský primátor pripustil, že v doterajších rozpočtoch mesto neuvažovalo s investíciami potrebnými na prípravu priemyselného parku, napríklad na výkup pozemkov. V rokoch 2006 až 2008 bude preto musieť do rozpočtu začleniť i výdavky na tieto činnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:59