StoryEditor

Výrobky si odovzdajú z dverí do dverí

16.12.2004, 23:00
V prešovskom priemyselnom centre v areáli bývalého podniku ZPA Křižík v súčasnosti pôsobí viacero spoločností. Je medzi nimi aj francúzska firma Cemm Thome Sk, ktorá vyrába káblové zväzky. Prevádzku rozbehla v januári minulého roku pôvodne s dvadsiatkou pracovníkov, v súčasnosti zamestnáva už približne 500 ľudí.

V prešovskom priemyselnom centre v areáli bývalého podniku ZPA Křižík v súčasnosti pôsobí viacero spoločností. Je medzi nimi aj francúzska firma Cemm Thome Sk, ktorá vyrába káblové zväzky. Prevádzku rozbehla v januári minulého roku pôvodne s dvadsiatkou pracovníkov, v súčasnosti zamestnáva už približne 500 ľudí. K výraznému nárastu zamestnanosti prispelo hlavne presunutie prevádzky z Českej republiky, kde firma v októbri ukončila výrobu. Zostalo tam len jej obchodno-technické centrum. Jeho úlohou bude poskytovať servis zákazníkom v strednej a vo východnej Európe.
Do Česka Cemm Thome prišla v roku 1994. Po značnom náraste výroby firma v posledných rokoch už nedokázala kapacitne pokrývať výrobu českými zamestnancami, preto využívala aj prácu Slovákov. Veľká časť z nich bola práve z východného Slovenska. Firma preto na začiatku minulého roku časť výroby presunula do SR. "Zavážilo aj to, že na východe Slovenska je dostatok ľudí s kvalifikáciou, akú spoločnosť potrebuje. Prešov chceme zachovať ako stredisko na produkciu výrobkov s vyššou pridanou hodnotou. Jednoduché montážne práce budeme po čase presúvať ďalej, na Ukrajinu," povedal konateľ spoločnosti Jan Jurek.
Príchod nových automobiliek je pre výrobcov ako Cemm Thome výhodou, pretože za nimi prichádzajú aj dodávatelia komponentov, pre ktorých firma vyrába. Konkrétnym príkladom je nemecká firma Hella v Bánovciach nad Bebravou, ktorá odoberá káblové zväzky priamo z Prešova. "O niečo podobné sa snažíme aj my v Prešove a ponúkame našim francúzskym dodávateľským firmám pomoc pri otváraní biznisu na východe Slovenska. Podarilo sa nám sem pritiahnuť firmu, ktorá vyrába kontakty a konektory. Bude pôsobiť v našom susedstve a bude vyrábať priamo pre nás. Je to ideálna logistika, výrobky si odovzdáme doslova z dverí do dverí. Tlačíme do toho aj ďalších našich dodávateľov," zdôraznil Jurek.
Prešovský závod okrem Helly priamo zásobuje aj Valeo v Poľsku a Philips v Rumunsku. Cez prekladisko v Českej republike potom zásobuje ďalšie firmy v strednej a západnej Európe. Ročný obrat prešovského závodu by mal v tomto roku dosiahnuť približne 370 miliónov korún.

Cemm Thome sa opiera o vlastný vývoj
Cemm Thome je francúzska spoločnosť, ktorá sa zaoberá vývojom a výrobou spojovacích častí pre osvetlenie automobilov a signalizáciu. Jej terajšia technológia je na úrovni káblových zväzkov, ale v budúcnosti sa chce orientovať aj na vývoj multiplexových sietí a inteligentných spojovacích prvkov. Vo svojich výrobkoch využíva množstvo patentov. V súčasnosti vývoj zameriava na výrobky novej generácie, hlavne v oblasti optoelektroniky, nízkoenergetických zdrojov svetla a podobne. Vo výrobnom programe má 150 až 160 rôznych modifikácií pre asi 60 základných modelov áut, ku ktorým patria renomované značky, ako sú Fiat, Ford, Peugeot, Citroën, Volkswagen, ale aj ďalšie európske, japonské a americké značky. Výrobné jednotky má teraz iba v Prešove a v Monterey v Mexiku. Celosvetový ročný obrat Cemm Thome sa pohybuje okolo 30 miliónov eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:04