StoryEditor

Čínsky koncern CNOOC má opäť šancu získať Unocal

29.07.2005, 00:00

Americká ropná spoločnosť Unocal, ktorá len nedávno podporila ponuku na prevzatie, ktorú predložila americká spoločnosť Chevron, neočakávane oznámila, že je pripravená opäť prehodnotiť konkurenčnú ponuku, ktorú predložil čínsky štátny podnik China National Offshore Corporation (CNOOC), informovala britská mediálna spoločnosť BBC.
Ak by čínsky koncern zvýšil svoju pôvodnú ponuku 67 USD za akciu (18,5 miliardy USD) v dostatočnej miere, je viac než pravdepodobné, že v tendri zvíťazí, informovalo vedenie Unocalu. Vyššiu ponuku však čínska spoločnosť zatiaľ nepredložila, a to ani po výzve výkonného riaditeľa americkej spoločnosti Charles Williamson, ktorý o novej možnosti osobne informoval Fu Čeng-jua, šéfa CNOOC. Zástupcovia CNOOC však považujú svoju ponuku, ktorá bola o 1,9 miliardy dolárov vyššia než ponuka Chevronu, za výhodnejšiu a zatiaľ ju zvýšiť neplánuje, keďže celú transakciu sprevádzajú politické problémy.

Kongres nechce Unocal v čínskych rukách

Prevzatie Unocal čínskym štátnym podnikom CNOOC by ohrozilo národnú bezpečnosť Spojených štátov, uviedol bývalý riaditeľ americkej štátnej bezpečnosti FBI James Woolsey počas svojho vypočutia v brannom výbore Snemovne reprezentantov Kongresu USA. Za ponukou 18,5 miliardy USD sa podľa neho skrýva pokus čínskeho vedenia ovládnuť ropné trhy a dosiahnuť strategickú prevahu v západnej časti Indického oceánu. Woolsey povedal, že CNOOC je fakticky "orgánom najväčšej komunistickej diktatúry" na svete. Preto by mala americká vláda uvažovať o zákaze predaja americkej spoločnosti Unocal Číňanom.
Predseda branného výboru Duncan Hunter sa s Woolseyho názorom stotožnil. Informoval, že sa rozhodol pre návrh zákona, podľa ktorého by sa po jeho schválení v Kongrese nemohol Unocal predať CNOOC, ani keby s tým súhlasili jeho akcionári a ani keby proti transakcii nemala námietky vládna komisia pre dohľad nad zahraničnými investíciami v americkej ekonomike, informoval Reuters.
Predstaviteľ liberálneho krídla Jerry Taylor sa však domnieva, že čím väčšie budú čínske investície v americkej ekonomike, tým bude menej pravdepodobné, že názorové rozdiely medzi oboma krajinami prerastú do konfliktov, ktoré by sa riešili silou.
Prevzatie Unocalu čínskym koncernom by mohol ohroziť aj ďalší návrh amerických zákonodarcov, ktorí navrhli začleniť do energetického zákona podmienku, že USA budú mať k dispozícii až 120 dní na to, aby prehodnotili súčasný narastajúci dopyt Číny po energetických zdrojoch ešte pred tým, ako by sa akákoľvek obchodná transakcia s čínskym koncernom CNOOC uzatvorila. K podpísaniu dodatku americkým prezidentom Georgeom W. Bushom by mohlo dôjsť už koncom tohto týždňa, informoval ekonomický denník The Wall Street Journal Europe. Ak však prezident dodatok podpíše, týmto krokom sa zníži príťažlivosť CNOOC pre investorov Unocalu, čím sa zvyšuje šanca na prijatie konkurenčnej ponuky od amerického Chevronu, keďže táto transakcia by sa mohla uzavrieť už v priebehu niekoľkých týždňov.
"Prijatie dodatku by však mohlo vytvoriť precedens pri uzatváraní ďalších obchodov v budúcnosti," upozornila Nancy McLernonová z Organizácie pre medzinárodné investície, obchodnej skupiny zastupujúcej zahraničnej spoločnosti vlastniace americké pobočky.

Analytici sú skeptickí

Akcionári Unocalu budú o prijatí čínskej ponuky hlasovať 10. augusta. Ak by sa CNOOC podarilo prevziať Unocal, o čom však väčšina analytikov pochybuje, spoločnosť by získala prístup k bohatým ložiskám zemného plynu v Thajsku a Indonézii. Prevzatím americkej firmy by sa zásoby zemného plynu čínskej firmy zvýšili viac než dvojnásobne. CNOOC sa doteraz podarilo uzatvoriť niekoľko významných obchodov, ktoré jej otvorili prístup k rope a zemnému plynu v austrálskych a indonézskych pobrežných vodách a umožnili ťažbu ropy v prímorskej oblasti v kanadskej provincii Alberta, informoval The BusinessWeek.
Unocal, ktorý je ôsmou najväčšou americkou ropnou spoločnosťou, ťaží 65 percent svojej ročnej produkcie v zahraničí. V Ázii sa z nálezísk ropy, ktoré má k dispozícii, nachádza polovica. Unocalu patrí aj 8,9-percentný podiel v ropovode Baku-Tbilisi-Ceyhan, ktorý bol spustený do prevádzky 25. mája tohto roku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 05:25