StoryEditor

Z vianočných trhov má zisk len Bratislava

30.11.2005, 23:00
Vianočné trhy nie sú ziskovou záležitosťou, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Prenájom stánkov ani ďalšie komerčné aktivity spravidla nepostačujú na pokrytie nákladov a samosprávy musia siahnuť aj do mestského rozpočtu.
Vianočné trhy nie sú ziskovou záležitosťou, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Prenájom stánkov ani ďalšie komerčné aktivity spravidla nestačia na pokrytie nákladov a samosprávy musia siahnuť aj do mestského rozpočtu. Výzdobu námestí, osvetlenie, upratovanie, kultúrny program a ďalšie položky tak v konečnom dôsledku zaplatia aj obyvatelia.
Náklady na vianočné trhy sa v jednotlivých slovenských mestách značne odlišujú. V prípade krajských miest sa rozpočty pohybujú od necelých 100-tisíc až do 1,6 milióna korún. Rozšafnosť samospráv pritom vôbec nie je priamo úmerná ekonomickej sile regiónu. Najdrahšie Vianoce budú mať tento rok paradoxne v Prešove. Podľa tlačového tajomníka tamojšieho mestského úradu Michala Kaliňáka na tento účel vyčlenili 1,6 milióna korún.
Takéto množstvo peňazí nemá k dispozícii ani Bratislava. Podľa hovorkyne magistrátu Evy Chudinovej v hlavnom meste zaplatia za osvetlenie, odber energie a čistenie verejných priestranstiev 1,22 milióna korún. Ďalšie výdavky budú znášať aj niektoré mestské organizácie. Bratislava je pritom jediným slovenským mestom, ktoré na vianočných trhoch aj niečo zarobí. Tohtoročné príjmy z prenájmu predajných stánkov a rôznych verejných plôch dosiahnu približne 7,5 milióna korún.
Na opačnej strane rebríčka nákladovosti je Banská Bystrica, ktorá sviatočnú atmosféru pre svojich obyvateľov a návštevníkov dokáže vykúzliť za 85-tisíc korún. Podľa hovorkyne mesta Dagmar Svešnikovej táto suma zahŕňa náklady na výzdobu, osvetlenie, energie, dopravu predajných stánkov, ich montáž i demontáž. Prenájom predajných miest, ktorý predstavuje 300 korún na deň, pritom ani v Banskej Bystrici nepokrýva celkové náklady.
Úsporný prístup k vianočným trhom majú aj v Trenčíne. Podľa tlačového tajomníka Tibora Hlobeňa majú k dispozícii 250-tisíc korún, ktoré sú určené najmä na kultúrny program. Časť nákladov pokrývajú sponzori. Na základe dlhodobej zmluvy o prevádzke verejného osvetlenia zabezpečuje pre Trenčín vianočné osvetlenie spoločnosť Siemens.
Ostatné krajské mestá sa so svojimi rozpočtami zmestia do sumy okolo jedného milióna korún. Časť peňazí sa im pritom vráti z prenájmu predajných stánkov, ale aj vo forme materiálnych príspevkov od rôznych miestnych sponzorov. Vo forme darov získavajú napríklad vianočné stromčeky, niektoré časti výzdoby, propagáciu podujatí a podobne.
Žiadne z krajských miest zatiaľ neuvažuje o tom, že by kompletnou organizáciou vianočných trhov poverilo súkromnú firmu. Podľa hovorkyne bratislavského magistrátu považujú terajší model za efektívny a nemienia na ňom nič meniť. Samosprávy síce na niektoré služby využívajú externých dodávateľov, ale väčšinou ide o mestské organizácie.

Praha prenechala trhy komerčným firmám
Pražský magistrát možno prispeje na kultúrny program, ktorý bude sprevádzať vianočné trhy na Staromestskom a Václavskom námestí. Vlani, po zmene prevádzkovateľa trhov, mesto na rozdiel od minulosti žiadnu dotáciu neposkytlo. Teraz podľa riaditeľa pamiatkového a kultúrneho odboru magistrálu Jana Kněžínka požiadala agentúra o grant 4,5 milióna českých korún. V minulosti, keď trhy organizovali firmy podnikateľa Milana Šmerdu, sa príspevok pohyboval okolo deviatich miliónov korún. Minulý rok pražské vianočné trhy po prvý raz organizovala firma Taiko a o peniaze nežiadala. Taiko nechce nič podľa predsedu svojho predstavenstva Libora Votrubu ani teraz. "S mestom nerokujeme my, ale agentúra," povedal. Tohtoročné trhy podľa neho budú stáť okolo desať až jedenásť miliónov korún. "Očakávame, že by sme z výnosov mohli pokryť aj vlaňajšiu stratu," dodal. Vtedy musela firma kúpiť stánky, výzdobu a ďalšie veci. (ČTK)

Vianočné trhy v krajských mestách na Slovensku
Mesto Trvanie  trhov
Bratislava

25.11. – 23.12.

Trnava

5.12. – 23.12.

Nitra

4.12. – 23.12.

Žilina

1.12. – 31.12.

Trenčín

6.12. – 22.12.

Banská Bystrica

13.12. – 21.12.

Prešov

6.12. – 23.12.

Košice

5.12. – 23.12.

Zdroj: mestské úrady
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 19:26