StoryEditor

Výroba lietadiel v Rusku sa zjednotí

22.02.2006, 23:00

Rusko združí výrobcov civilných dopravných lietadiel do spoločného štátneho podniku. Toto rozhodnutie obsahuje výnos podpísaný prezidentom Vladimirom Putinom. Do štátneho holdingu nebudú začlenení len výrobcovia vrtuľníkov. Ruská vláda musí vytvoriť štátny podnik najneskôr do 1. apríla budúceho roka.
Nemecký denník Financial Times Deutschland uviedol, že Rusko sa chce vytvorením vlastnej silnej leteckej výrobnej základne brániť prenikaniu najväčších producentov lietadiel na svete, európskeho Airbusu a amerického Boeingu, na jeho trh. Obe firmy totiž nedávno oznámili, že podiel svojich strojov v prepravnom parku ruských leteckých spoločností plánujú zvýšiť.
Putin podpísal v utorok výnos o vytvorení Združených leteckých výrobcov. Štát si v tejto firme zachová najmenej 75-percentný podiel. Podľa prezidentovej direktívy združenie bude musieť vyrobiť v roku 2013 okolo 120 dopravných lietadiel.
Ruská internetová stránka mosnews.com však informovala, že strategickým investorom združenia bude západoeurópska skupina EADS, ktorá je hlavným akcionárom Airbusu. EADS je už akcionárom ruskej leteckej spoločnosti Irkut.
Novú spoločnosť vytvoria firmy Irkut, Suchoj, Sokol, Čkalovov letecký závod, Tupolevov závod a podnik zahraničného obchodu Aviaexport.
Rusko už dlhšie hľadá spôsob, ako oživiť upadajúci letecký sektor. Ruské letecké strojárstvo sa dostalo do hlbokej recesie po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991. Ambiciózne plány s ruským trhom pritom majú svetové giganty Airbus a Boeing, ktorých však zatiaľ brzdia ruský daňový a colný systém, uviedla agentúra Reuters. Ruská stránka The Moscow Times priniesla správu, že ruská strana v súčasnosti rokuje s Airbusom o spoločnom vývoji nového lietadla. Dohoda by mohla priniesť ruským spoločnostiam v nasledujúcich rokoch ročné príjmy vo výške asi jednej miliardy dolárov, oznámil viceprezident Airbusu pre strategický rozvoj podniku Axel Krein.
V snahe oživiť letecké strojárstvo sa Moskva spolieha napríklad na projekt lietadla RRJ, na ktorom spolupracuje spoločnosť Suchoj s americkým Boeingom. Ruské aerolinky Aeroflot si už objednali tridsať týchto strojov za 820 miliónov dolárov. Prvé stroje by mali dostať už v roku 2008.
V minulom roku sa v Rusku predalo len desať lietadiel, zatiaľ čo Airbus v roku 2005 predal 378 strojov a získal objednávky na ďalších 1 111 lietadiel. Americký Boeing dodal vlani 290 strojov a získal 1 029 zákaziek.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:39