StoryEditor

Hotelové siete prenikajú na trhy SVE

19.08.2004, 00:00
Maďarské hotelové siete, napriek domácemu boomu, investujú v poslednom období do nových akvizícií v okolitých štátoch. Kupujú alebo stavajú prevádzky na Slovensku, v Českej republike, na Balkáne, aj na samotnom pobreží Jadranu. Najčastejšími dôvodmi expanzie sú nad očakávania dobré hospodárske výsledky, ale aj zhoršujúce sa podmienky pre rozvoj maďarského hotelierstva.

Maďarské hotelové siete, napriek domácemu boomu, investujú v poslednom období do nových akvizícií v okolitých štátoch. Kupujú alebo stavajú prevádzky na Slovensku, v Českej republike, na Balkáne, aj na samotnom pobreží Jadranu, uvádza denník Magyar Hírlap. Najčastejšími dôvodmi expanzie sú nad očakávania dobré hospodárske výsledky, ale aj zhoršujúce sa podmienky pre rozvoj maďarského hotelierstva. Spoločnosť Accor Pannonia, člen francúzskej skupiny Accor, ktorá má regionálne sídlo v Budapešti, pripravuje v roku 2006 otvorenie štvorhviezdičkového Novotelu v Bratislave a ďalšieho výhľadovo v Záhrebe. Maďarská dcéra koncernu prevádzkuje aj jedenásť hotelov Mercure v Rakúsku a od vlaňajška hotel Ibis v hlavnom meste SR. Podľa Patricka Bourgiugnona, generálneho riaditeľa spoločnosti Accor Pannonia, dokázal bratislavský hotel predať o 20 percent viac lôžok než bol predpoklad a spoločnosť plánuje ďalej investovať na Slovensku i v Maďarsku. Za 1,4 mld. forintov chce postaviť dva hotely v Budapešti a po jednom v Debrecíne a Győri.
Firma Danubius Hotels, ktorá vlastní hotely v Mariánskych Lázňach, ale aj v Rumunsku a Piešťanoch, kúpila v Českej republike šesť hotelov za 30 mil. USD. Polovicu z nich po rekonštrukcii v rovnakej hodnote už otvorila. Na Slovensku sa zasa zaviazala do roku 2006 preinvestovať ďalších 12 mil. dolárov. Spoločnosť neľutuje svoje investície v okolitých štátoch, keďže už v minulom roku boli ziskové, hovorí Sándor Betegh, generálny riaditeľ. Firma podľa neho však uvažuje aj o vstupe na pôdu Veľkej Británie, kde má pripravené rozvojové zámery. Ďalšia sieť Hunguest Hotels priam uteká z domáceho prostredia do zahraničia, tvrdí jej šéf István Hülvely. Príčinou je podľa neho neprajné prostredie. Každý šetrí na výdavkoch, peňazí na rozvoj nie je nazvyš a maďarské hotely si kvôli horlivému sporeniu prejedajú budúcnosť. Hotelová sieť Hunguest pracuje s nadštandardnou 80- až 90-percentnou obsadenosťou, ale jej ziskovosť napriek tomu klesá. Zarobené peniaze preto investuje radšej v zahraničí. Najnovšie sa uchádza o kúpu dvoch hotelov na pobreží Jadranu v Čiernej Hore, ktoré plánuje premeniť na špičkové rekreačné centrá.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:06