StoryEditor

Slovensko nevie vyvážať mlieko

19.03.2006, 23:00
Farmári na slovenskom trhu už dlhšiu dobu evidujú prebytok mlieka. Napriek tomu, že naše ceny patria k najnižším v Európe, je domácich producentov, ktorí by mlieko predávali za hranicami stále ako šafránu.

Farmári majú viac mlieka, než dokážu predať. Jednou z príčin prebytku mlieka na slovenskom trhu je jeho nízka spotreba. Priemerný Slovák ročne vypije zhruba 152 litrov mlieka, čo nás zaraďuje do kategórie krajín tretieho sveta. V Európskej únii pijú menej mlieka len Lotyši, Estónci a Poliaci.
Hoci je slovenské mlieko jedno z najlacnejších v Európe, poľnohospodári ho vyviezť nevedia. V štandardných trhových podmienkach by sa prebytočné mlieko malo dať bez problémov umiestniť v zahraničných mliekarňach, ktoré od svojich domácich farmárov nakupujú podstatne drahšie. Situácia na Slovensku však vyzerá úplne odlišne. Prvovýrobcov, ktorí by surové kravské mlieko vyvážali za hranice, je stále veľmi málo.
Podľa výkonnej riaditeľky Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Margity Štefánikovej je jednou z prekážok intenzívnejšieho obchodovania s mliekom prísny režim registrácie nákupcov. Farmári obchodovať s mliekom nemôžu, a to nielen na zahraničnom, ale ani domácom trhu. Predávať musia výlučne cez registrovaného nákupcu, ktorým môže byť mliekareň, výrobno-odbytové družstvo alebo vlastná obchodná organizácia s právnou subjektivitou.
"Tento postup je administratívne dosť náročný a považujeme ho za neopodstatnené obmedzenie, ktoré komplikuje prvovýrobcom priame obchodovanie so surovým mliekom," tvrdí Štefániková. Menším farmárom odporúča obchodovať prostredníctvom vlastných odbytových združení, ktoré môžu získať nákupnú registráciu. Pre veľkých producentov je podľa nej výhodné obchodovať s touto komoditou aj samostatne.
Jedným z mála slovenských vývozcov je Poľnohospodárske družstvo Radošinka, ktoré týždenne vyexpeduje do českej Mlékárny Kunín 120- až 140-tisíc litrov mlieka. Farma Majcichov prerazila so svojím mliekom na talianskom trhu. Týždenne vyvezie 70- až 100-tisíc litrov surového mlieka. Firma Agropartner z Plaveckého Podhradia sa vlani dohodla so slovenskou obchodnou spoločnosťou, aby časť ich produkcie umiestňovala na českom trhu.
Preraziť za hranice sa príliš nedarí výrobno-odbytovým združeniam, ktoré vznikli práve preto, aby uľahčili svojim členom obchodovanie doma aj v zahraničí. Podľa Heleny Patasiovej z Odbytového družstva Žitný Ostrov zatiaľ dodávajú iba do slovenských mliekarenských podnikov. Skúsenosti s vývozom zatiaľ nemajú ani v Odbytovom družstve Sever zo Žiliny. Podľa riaditeľa Slavomíra Stančíka však o tomto riešení uvažujú, predovšetkým v dôsledku nepriaznivých cenových a platobných podmienok na tuzemskom trhu.

Producentské ceny mlieka
Krajina EUR/100 kg
Česko 28,36
Nemecko 27,40
Maďarsko 25,28
Slovensko 24,95
Estónsko 24,61
Poľsko 24,12
Lotyšsko 23,49
Zdroj: IDEME

01 - Modified: 2003-02-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najhustejšia cestná sieť v EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 11:54