StoryEditor

Greenpeace nechce urán z Jahodnej

25.07.2006, 00:00
Včerajší protest Greenpeace proti zamýšľanej ťažbe uránových rúd na Jahodnej pri Košiciach skončil zásahom polície. Aktivisti hnutia vyliezli na vrtnú vežu s protestným transparentom. Symbolicky sme zablokovali jeden z vrtov na skúmanom ložisku, uviedol Ján Beránek, koordinátor energetickej kampane hnutia.

Včerajší protest Greenpeace proti zamýšľanej ťažbe uránových rúd na Jahodnej pri Košiciach sa skončil zásahom polície. Aktivisti hnutia vyliezli na vrtnú vežu s protestným transparentom. Symbolicky sme zablokovali jeden z vrtov na skúmanom ložisku, uviedol Ján Beránek, koordinátor energetickej kampane hnutia.
Nebezpečný protest
"Týmto nerozvážnym činom boli porušené všetky bezpečnostné predpisy a ohrozené zdravie protestujúcich i zamestnancov vrtnej súpravy, ktorá bola v prevádzke," informoval Boris Bartalský, riaditeľ spoločnosti Kremnica Gold. Spolu s firmou Ludovika Holding patrí do kanadskej skupiny Tournigan Gold Corporation, ktorá sa zaoberá vyhľadávaním a prieskumom perspektívnych ložísk nerastov v Európe. Na Slovensku financuje geologický prieskum pri Kreminci, Spišskej Novej Vsi a v Košiciach. Práce na ložisku pri Jahodnej robia firmy Ingeo Žilina a Geotechnik Consulting Bratislava. "Je na nich, či podajú voči Greenpeace trestné oznámenie a požiadajú o odškodnenie za nútené prerušenie prác," dodal Bartalský.
Obavy aktivistov
Ekologickí aktivisti sa obávajú, že plánovaná ťažba by zdevastovala obľúbenú rekreačnú lokalitu Košičanov. Hovoria o rádioaktívnej kontaminácii životného prostredia, najmä vodných zdrojov a možnom ohrození zdravia ľudí. "Greenpeace tento zámer sleduje už dlhší čas a sme rozhodnutí, že urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme zničeniu Jahodnej zabránili," vyhlásil Beránek. Kanadská spoločnosť má podľa banského úradu na Jahodnej pridelené prieskumné územie, všetky potrebné povolenia a postupuje legálne. Požiadala o dobývací priestor, o jeho pridelení sa v súčasnosti rozhoduje.
Firma zatiaľ nevie, či bude ťažiť
Bartalský považuje protest za nezmyselný . O plánovanej ťažbe je podľa neho predčasné hovoriť, ako aj o tom, ako by mala vyzerať a čo by pre región znamenala. Firma je vo fáze geologického prieskumu, ktorý je v súlade so surovinovou politikou štátu. Až keď na základe výsledkov prehodnotí stav zásob, vypracuje predbežnú štúdiu uskutočniteľnosti projektu a potom rozhodne čo ďalej. Podľa doterajšieho prieskumu sa odhadujú zásoby rúd na 1,2 milióna ton. Priemerný obsah uránu je v nich 0,4 percenta. Ložisko je v hĺbke 450 metrov a jeho sprístupnenie bude finančne náročné. Pokiaľ by sa potvrdili predpoklady o objeme a obsahu uránu, jeho ťažba by mohla byť zisková. "Je možné, že to bude inak a ťažba sa ukáže ako neefektívna," komentuje údaje Bartalský.
Cena uránu stúpa
S prácami pri Jahodnej začali kanadskí investori pred rokom a dosiaľ na ne minuli vyše tridsať miliónov korún. Tournigan je prieskumno-geologická firma s akciami obchodovateľnými na burze. Operuje s kapitálom okolo 140 miliónov dolárov a do roku 2008 sa plánuje stať i ťažobnou spoločnosťou. Po oznámení projektov na Slovensku a v Írsku hodnota jej akcií niekoľkonásobne stúpla. Podmieňuje to najmä rastúca cena zlata i uránového koncentrátu, ktorý zdražel oproti roku 2003 viac než štvornásobne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 20:10