StoryEditor

Nemecká rozvodná sieť je ohrozená

06.12.2005, 23:00

Tlak na energetický koncern RWE rastie a po zverejnení správ o alarmujúcom stave stožiarov vysokého napätia sa zapojila aj politická scéna. Podľa denníka Die Welt steinfurtský súd poveril odborníkov vypracovaním posudku na stabilitu a bezpečnosť stožiarov a nový minister hospodárstva Michael Glos ohlásil vyšetrovanie vo všetkých energetických spoločnostiach v krajine. Ministerka hospodárstva spolkového štátu Severné Porýnie-Vestfálsko Christa Tobenová požaduje presné určenie počtu ohrozených stožiarov, miery ich rizikovosti a termíny sanácie.
Okrem kriku spotrebiteľských centrál sa teraz musí RWE postaviť tvárou v tvár aj kritike expertov, ktorí považujú argumenty koncernu v súvislosti s tzv. Thomasovou oceľou za obyčajnú výhovorku. "Existuje množstvo konštrukcií z Thomasovej ocele, ktoré sú staré viac než sto rokov a sú úplne v poriadku. To si však vyžaduje riadnu údržbu," hovorí Walter Suttrop, známy poradca pre oceľové konštrukcie. Podľa neho z tohto materiálu sú nielen mnohé mosty, ale napríklad aj Eiffelova veža. Upozorňuje, že Thomasov proces ovládal výrobu ocele celé desaťročia, napríklad v Nemecku začala prvá továreň pracovať touto metódou už v roku 1879 a proces sa zdokonalil až v 60. rokoch minulého storočia.
RWE naďalej odmieta kritiku zanedbanej údržby a poukazuje na program sanácie stožiarov, ktorý podľa denníka Financial Times Deutschland bude stáť 550 miliónov eur. Hovorca koncernu dodal, že každoročne vedenia kontrolujú, dokonca pomocou vrtuľníka. S tým však nesúhlasí Akos Paulinyi, odborník na oceliarsku techniku. Podľa neho sa RWE snaží ušetriť personálne náklady: "Údržbu nemožno automatizovať. Človek musí chodiť od jedného stožiara k druhému, vyšplhať sa hore a pozrieť sa. To sa letecky nedá."
Podľa denníka Handelsblatt však potenciálne problémy priznala aj nemecká trhová jednotka E.ON. Hovorca sieťovej dcéry koncernu E.ON Netz uviedol, že na rozdiel od RWE nemusia zápasiť s takým rozsahom rizikových stožiarov, pretože ich rozvodná sieť z veľkej časti pochádza z neskoršieho obdobia. Podľa náhodných skúšok je Thomasovým fenoménom poškodených iba päť percent z 52-tisíc stožiarov v sieti E.ON-u.
Tretí najväčší energetický podnik EnBW oznámil, že zhruba tretina z jeho 22-tisíc stožiarov bola vyrobená pred rokom 1970, a teda je tu veľká pravdepodobnosť, že materiálom je Thomasova oceľ. Hovorca spoločnosti potvrdil, že pravidelne kontrolujú stav stožiarov a v prípade potreby poškodené stožiare opravili alebo vymenili.
Trhovou štvorkou je Vattenfall, ktorý zrejme podobný problém nemá. Vattenfall totiž prevádzkuje východonemeckú rozvodnú sieť, ktorá bola po páde Berlínskeho múru prakticky kompletne modernizovaná. Táto obnova stála v prepočte 1,2 miliardy eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 18:17