StoryEditor

Viedeň si firmy nedá

26.03.2007, 00:00
Ochranárske opatrenia štátov, ktorých by sa Európa rada zbavila, zasiahli najnovšie Rakúsko. Ako informoval denník Financial Times Deutschland, v Rakúsku by mal vzniknúť súkromný fond, ktorý by skúpil hlavné podniky krajiny a chránil by ich pred prevzatím zahraničnými investormi. Rakúsko je tak ďalšou krajinou na zozname štátov kŕčovite si chrániacich svoje podniky. Lídrom je Francúzsko, ktoré si už stihlo pohnevať susedov, keď ich podnikom znemožnilo vstup do svojich firiem.

Ochranárske opatrenia štátov, ktorých by sa Európa rada zbavila, zasiahli najnovšie Rakúsko. Ako informoval denník Financial Times Deutschland, v Rakúsku by mal vzniknúť súkromný fond, ktorý by skúpil hlavné podniky krajiny a chránil by ich pred prevzatím zahraničnými investormi.
Návrh sa objavil minulý týždeň hneď po tom, ako sa zverejnilo, že britská investičná spoločnosť CVC Capital Partners chce kúpiť oceliarsky koncern Böhler-Uddeholm. Ako informovala agentúra Bloomberg, Briti by chceli minimálne 50 percent rakúskeho výrobcu špecializovaných produktov, ktorého zákazníkmi sú aj výrobcovia lietadiel Boeing a Airbus. Trhová hodnota firmy sa odhaduje asi na 3,6 miliardy eur (120,8 miliardy Sk). Zatiaľ čo Böhler-Uddeholm nie je proti, pre rakúskeho kancelára Alfreda Gusenbauera "by to bola katastrofa".
Cudzie skupujú, svoje si nedajú
V tomto smere už začali pracovať bývalý minister financií Hannes Androsch a šéf Raiffeisenbank Ludwig Scharinger. Chcú založiť Rakúsky fond, ktorý by vo veľkej miere znemožňoval prevzatie silných rakúskych podnikov zahraničnými investormi. Androsch pritom spolupracuje s investičnými fondmi, napríklad podľa Reuters len pred pár týždňami ako partner v rámci konzorcia kúpil spoločne s iným investičným fondom Cerberus Capital rakúsku banku BAWAG. Aj sám koncern Böhler-Uddeholm prevzal v Brazílii oceliareň Villares a nemeckého konkurenta Buderus.
Protekcionistický návrh šokoval podnikateľov. "Dostávame sa do vývoja, pred ktorým možno len varovať," povedal prezident nemeckého protikartelového úradu Ulf Böge a dodal, že taký vývoj by poškodil rozvoj Rakúska. Rakúske firmy totiž už roky skupujú podniky v zahraničí. To však politikov nezaujíma. Pred cezhraničným prevzatím chcú chrániť aj Erste Bank, Austrian Airlines, Rakúsku poštu či ropný koncern OMV.
Na čele Francúzi
Rakúsko je tak ďalšou krajinou na zozname štátov kŕčovite si chrániacich svoje podniky. Lídrom je Francúzsko, ktoré si už stihlo pohnevať susedov, keď ich podnikom znemožnilo vstup do svojich firiem. Najznámejším prípadom je zabránenie švajčiarskemu farmaceutickému koncernu Novartis prevziať francúzsko-nemecký gigant Aventis napriek tomu, že podal najlepšiu ponuku. Rovnako postupovali aj v prípade Danone a vodárenskej firmy Suez.
Nezaostáva ani Španielsko. To by podľa AP najradšej spojilo energetický gigant Endesa s ďalšou španielskou firmou Gas Natural napriek tomu, že Endesa by radšej uprednostnila zahraničný podnik. Omnoho otvorenejšie je Nemecko, aj to má však niektoré zákony, ktoré Bruselu prekážajú. Taliansko je zatiaľ celkovo tolerantné k cezhraničným prevzatiam, no podľa Financial Times bývalý minister hospodárstva Giulio Tremonti navrhol "reštriktívne opatrenia," ktoré by lepšie chránili talianske firmy. Najotvorenejšou ekonomikou je Británia, no aj tu sa začína situácia meniť. Nie však preto, že by Londýn chcel svoje firmy ochraňovať, ale britskí politici začínajú tlačiť na Brusel, aby docielil, že pravidlá na cezhraničné fúzie budú platiť v celej Európe rovnako, a nie iba na území Británie a ďalších pár štátov.

Strážcovia pokladu
Francúzsko
-- v roku 2004 vláda docielila, aby farmaceutický gigant Aventis nekúpili Švajčiari, ale omnoho menší francúzsky podnik Sanofi-Synthélabo. Zabránili aj záchrane Alstomu nemeckým Siemensom, radšej firmu zachránili štátnymi peniazmi. Už o rok nato bojovala za Danone len preto, aby ju náhodou nekúpila americká PepsiCo. A minulý rok presadila fúziu vodárenskej firmy Suez s plynárenským gigantom Gaz de France, keď o Suez prejavil záujem taliansky Enel
Španielsko
-- bojuje proti prevzatiu energetickej firmy Endesa nemeckým koncernom E.ON. Napriek nižšej ponuke podporuje fúziu so španielskym Gas Natural.
Nemecko -- stále platí zákon o Volkswagene, ktorý chráni automobilku pred nepriateľským prevzatím, iné regulácie takto chránia sporiteľne Sparkassen a vláda robí všetko pre ochranu zbrojárskych firiem.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 13:35