StoryEditor

Slovensku by pomohol Nabucco

08.01.2006, 23:00
Rusko-ukrajinská plynová kríza ukázala aj Slovensku, aké nebezpečné môže byť spoliehať sa na jediného dodávateľa. "Ako jedno z riešení sa javí plánovaný plynovod Nabucco," myslí si podpredseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Ján Klepáč.

Rusko-ukrajinská kríza okolo dodávok zemného plynu ukázala aj Slovensku, aké nebezpečné môže byť spoliehať sa na jediného dodávateľa. "Ako jedno z riešení sa javí plánovaný plynovod Nabucco," myslí si podpredseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Ján Klepáč.
Vyše tritisíckilometrová rúra by mala spájať Turecko s rakúskym Baumgartenom. Do strednej Európy by sa tak mohol priamo dostávať plyn z Blízkeho východu a krajín bývalého Sovietskeho zväzu. O výstavbe plynovodu by sa malo rozhodnúť tento rok, plyn by ním mal prúdiť v roku 2011.
O možnosti využívať Nabucco hovorí aj navrhovaná energetická politika Slovenska, o ktorej dnes budú rokovať ekonomickí ministri. "Sme malá krajina. Keď to pre nás bude výhodné, k projektu pristúpime," hovorí Miroslav Jarábek z ministerstva hospodárstva. Aby mohlo Slovensko reálne čerpať plyn z Nabucca, je potrebné posilniť prepojenie s Baumgartenom, ležiacim niekoľko kilometrov od hraníc. Štát ho však financovať nechce.
Slovenský plynárenský priemysel sa zatiaľ k možnej spolupráci vyjadruje opatrne. "Ten projekt nie je otázkou dnešného dňa. Budeme sa ním zaoberať, keď bude aktuálny," povedala hovorkyňa SPP Dana Kršáková. Takmer 98 percent plynu dnes dovážame z Ruska. SPP má s Rusmi zmluvu platnú do roku 2008, už dnes si však pripravuje pozície na vyjednávania o novej.
Odborníci upozorňujú, že na Nabucco sa zatiaľ nemožno veľmi spoliehať. Ešte stále sa definitívne nerozhodlo o jeho výstavbe. Navyše, plyn má prichádzať z politicky nestabilného regiónu, čo nepraje bezpečnosti dodávok. Tiež bude potrebné zvážiť ekonomickú návratnosť v prípade našej participácie. "Treba tu aktívnu plynárenskú diplomaciu," uzavrel Klepáč.

Plynovod Nabucco
-- je spoločným projektom rakúskeho OMV, maďarského MOL, rumunských, bulharských a tureckých partnerov
-- má dovážať plyn z nálezísk v oblasti Arabského polostrova a Kaspického mora
-- na jeho výstavbu je potrebných 4,6 miliardy eur
-- začínal by sa v Turecku, jeho dĺžka má byť asi 3 400 kilometrov a fungovať by mal o šesť rokov

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 15:46