StoryEditor

General Electric začal reorganizáciu

28.06.2005, 00:00

Najhodnotnejší koncern sveta General Electric spustil reorganizáciu, v rámci ktorej sa jedenásť oblastí zlúči do šiestich. Podľa vyhlásenia koncernu ide o GE Infrastructure, GE Industrial, GE Commercial Financial Services, NBC Universal, GE Healthcare a GE Consumer Finance. Predseda predstavenstva Jeffrey Immelt vymenoval troch nových viceprezidentov: Dave Calhoun (48) bude viesť divíziu infraštruktúry, Michael Neal (52) divíziu komerčných finančných služieb a John Rice (48) priemyselnú divíziu.
GE Infrastructure bude združovať oblasť leteckých motorov, železničných zariadení, vybavenia pre elektrárne a ropy a zemného plynu, ako aj finančné otázky týkajúce sa spomínaných oblastí. GE Industrial spojí oblasť plastov, elektroniky, služieb pre spotrebiteľov a priemysel, bezpečnostné zariadenia, automatizáciu a strojové vybavenia.
Immelt chce pomocou reorganizácie dostať finančníkov a inžinierov za jeden stôl, aby umožnili koncernu bodovať na perspektívnych trhoch Číny, Indie a Blízkeho východu atraktívnymi ponukami. Podľa denníka Die Welt však táto kombinácia nie je bez rizika. GE sa už v minulosti dostal do konfliktu záujmov medzi finančníkmi a produkciou.
Viacerí odborníci sa na túto reorganizáciu, ktorú Immelt spustil po 18-mesačnej príprave, nepozerajú práve nadšene. Ratingová agentúra Standard & Poor's vo svojej analýze hodnotí tieto plány ako "čudné". Podľa jej analytikov je záhadou, čo Immelt vlastne sleduje s týmto tzv. zoštíhlením štruktúry, ktoré ním v skutočnosti nie je. Agentúra prišla k zničujúcemu záveru: reorganizácia zlučuje úplne rozdielne oblasti činnosti s odlišnými trhmi, požiadavkami a cieľmi a prináša zanedbateľné úspory. Z toho dôvodu zhoršila odporúčanie pre vlastníkov akcií z "kupuj" na "drž".
Immelt to však vidí v inom svetle a poukazuje na úspory a budúce trhy. Predseda predstavenstva vypočítal vnútorné úspory zo zoštíhlenia na 200 až 300 miliónov dolárov a navyše podľa neho bude koncern schopný pružnejšie reagovať na situáciu na rýchlo sa rozvíjajúcich trhoch, ako Čína a India.
Jeden z nepríjemných vedľajších efektov reorganizácie v dlhodobom horizonte zasiahne prijímanie manažérskeho "dorastu". Hoci GE s vlaňajším obratom 152 miliárd dolárov a so ziskom 16,6 miliardy dolárov stále patrí medzi najpríťažlivejších zamestnávateľov sveta, so znížením počtu divízií sa znižuje aj počet vedúcich pozícií. S tým súvisiaci pokles možností profesionálneho postupu môže prinútiť perspektívny manažérsky dorast hľadať šťastie u konkurencie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 00:07