StoryEditor

Nemecko brzdí zdražovanie energie

19.12.2005, 23:00
Viaceré nemecké spolkové krajiny sa spojili a sú rozhodnuté stlmiť ďalšie zvyšovanie cien elektrickej energie. Prvou lastovičkou je Hesensko, no po ňom si hlavu postavilo aj Bavorsko, Slezvicko-Holštajnsko a Sasko-Anhaltsko. Očakáva sa, že ďalšie krajiny budú nasledovať.

Viaceré nemecké spolkové krajiny sú rozhodnuté stlmiť ďalšie zvyšovanie cien elektrickej energie. Hesensko ako prvé odmietlo schváliť žiadosť 50 energetických koncernov o zvýšenie cien od 1. januára v rozpätí od 4,36 do 9,36 eura.
Hesenský minister hospodárstva Alois Rhiel pre denník Financial Times Deutschland uviedol, že podniky nedokázali preukázať nevyhnutnosť zdražovania. "Toto rozhodnutie je súčasťou boja proti prehnaným cenám energií v Nemecku," zdôraznil minister. "Po zdražovaní benzínu a nafty, vykurovacej nafty a plynu už nemožno domácnostiam nanútiť ďalšie zaťaženie." Veď len osem najväčších hesenských energetických podnikov v roku 2004 vykázalo obrat 2,9 miliardy eur a zisk 303 miliónov eur. Podľa Rhiela by väčšina spoločností, či už ide o regionálne rozvodné podniky alebo koncerny ako E.ON a RWE, dosiahla tieto zisky vďaka monopolnému postaveniu. Navrhované zvýšenie cien by totiž znamenalo pre koncerny vyššie príjmy o viac než 100 miliónov eur, no obrovskú záťaž pre malé firmy a remeselníkov.
Hesensko nie je jediné, na odpor sa postavilo aj Šlezvicko-Holštajnsko. Minister hospodárstva Dietrich Austermann poukázal na zisky energetických firiem a na brzdiaci účinok drahých energií na hospodársky rast a kúpnu silu obyvateľstva. "Z tohto dôvodu každú žiadosť o zvýšenie podrobíme kritickému preverovaniu," povedal Austermann.
Tvrdohlavý postoj zaujalo aj Bavorsko. Minister hospodárstva Erwin Huber oznámil, že spolková krajina neschváli prehnané zvyšovanie cien a bude podrobne skúmať opodstatnenosť každej žiadosti. Bavorsko pritom naposledy prinútilo koncerny odstúpiť od pôvodných požiadaviek a podľa Spiegel Online znížiť zdražovanie zhruba o 50 percent.
Okrem uvedených troch štátov sa koncerny musia pripraviť na prísnejší postoj Saska-Anhaltsa, Porýnia-Falcka a Severného Porýnia-Vestfálska. Napríklad, Sasko-Anhaltsko síce schválilo zvýšenie cien o 0,2 až 1,3 centa za kilowatthodinu, avšak energetické podniky pôvodne žiadali viac. "Existujú signály, že ministri hospodárstva spolkových krajín sa v tejto téme dohodli," povedal hovorca spoločnosti Süvag.
Spotrebiteľské združenia privítali rozhodnutia spolkových krajín. "Vzhľadom na fantastické zisky elektrárenských koncernov je ďalšie zvyšovanie ich príjmov na úkor spotrebiteľov neúnosné," tvrdí predstaviteľka jedného zo združení Edda Müllerová. Vyzdvihla postoj Hesenska ako príkladný a dodala, že zdražovanie bude stať Nemcov približne 1,5 miliardy eur.
Úplne opačná reakcia podľa očakávaní prišla zo strany energetického sektora. Prezident Združenia elektrárenského hospodárstva Eberhard Meller napadol Rhiela a poukázal na štruktúru ceny elektriny, v ktorej 40 percent určuje štát. Podľa neho ďalšie zdražovanie je nevyhnutné v dôsledku rastúcim veľkoobchodných cien.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 19:21