StoryEditor

Európski manažéri sú optimisticky naladení

02.01.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

V európskych spoločnostiach pribúda manažérov, ktorí sú presvedčení, že ich firmám sa bude v tomto roku dariť. Pesimistov, naopak, ubúda. Manažéri súčasnú situáciu označujú za veľmi dobrú a v budúcnosti by sa podľa nich mala ešte zlepšovať.
V šiestich sledovaných krajinách -- v Rakúsku, Nemecku, vo Švajčiarsku, Francúzsku, v Taliansku a vo Veľkej Británii -- pritom medziročne vzrástol podiel tých, ktorí súčasné podmienky podnikania vo svojej krajine hodnotia ako dobré či veľmi dobré.
Spokojnosť sa výrazne zvýšila najmä v Nemecku, kde ešte pred rokom polovica všetkých manažérov považovala podmienky "skôr za zlé". Teraz ich viac než polovica považuje "skôr za dobré" a štvrtina dokonca za "dobré". Celkovo 78 respondentov z nich mieni vo vlastnej krajine investovať a 87 percent neplánuje v nasledujúcich rokoch presúvať pracovné miesta do zahraničia.
Podobne pozitívne hodnotia podmienky na podnikanie aj manažéri v Británii, Rakúsku a vo Švajčiarsku. Títo manažéri navyše usudzujú, že v tomto roku sa situácia ešte zlepší.
O niečo horšie hodnotia situáciu vo svojej krajine manažéri v Taliansku a vo Francúzsku, kde je podiel spokojných menší. V Taliansku je to každý druhý a vo Francúzsku len štyria z desiatich.
Podľa ekonómky pre Európu spoločnosti Morgan Stanley Elgy Bartschovej dobrý rok 2006 optimisticky naladil manažérov. Oprávnene. Svetové hospodárstvo oživil dopyt, investície sa zvýšili a zabezpečili tak ďalší rast. Podmienky zlepšujú aj výhodné úrokové sadzby. Napríklad 57 percent britských manažérov v tomto roku mieni viac investovať a iba desať percent chce investície znížiť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 06:58