StoryEditor

IBM sklamal očakávania

18.04.2005, 00:00
Autor:
SITASITA

Americká počítačová spoločnosť International Business Machines (IBM) dosiahla za prvý štvrťrok zisk z bežnej činnosti vo výške 1,41 miliardy dolárov, respektíve 85 centov na akciu. Tento výsledok sklamal očakávanie trhu, ktorý predpokladal zisk 90 centov na akciu. Ako informoval IBM, dôvodom neuspokojivých výsledkov je slabšia ekonomická situácia v niektorých regiónoch sveta, napríklad v Nemecku, Taliansku, vo Francúzsku a v Japonsku, a tiež s uzatváraním nových kontraktov.
Tržby z bežnej činnosti IBM sa medziročne zvýšili o tri percentá na 22,9 miliardy dolárov, analytici pritom očakávali tržby medzi 23,2 až 23,78 miliardy dolárov. Ako uviedol finančný riaditeľ spoločnosti Mark Loughridge, firma mala ku koncu marca problém uzavrieť krátkodobé kontrakty o poskytovaní služieb, preto je nemožné predpovedať, či spoločnosť splní predpoklady hospodárskych výsledkov za druhý kvartál.
IBM je najväčším výrobcom počítačov na svete, svoju divíziu výroby počítačov však v druhom kvartáli tohto roka plánuje predať čínskej počítačovej firme Lenovo Group za 1,25 miliardy dolárov. Po dokončení transakcie bude IBM vlastniť 18,9-percentný podiel v Lenovo Group a čínska spoločnosť sa stane tretím najväčším výrobcom osobných počítačov na svete s osempercentným podielom na celosvetovom trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 14:55