StoryEditor

Revolúcia pod hladinou

11.05.2007, 00:00
Britské námorné loďstvo predstavilo začiatkom tohto týždňa svoju prvú útočnú ponorku po takmer 20 rokoch útlmu. A hneď tá by ho mala zaradiť na "špicu svetovej ponorkovej ligy".

Britské námorné loďstvo predstavilo začiatkom tohto týždňa svoju prvú útočnú ponorku takmer po 20 rokoch útlmu. A hneď tá by ho mala zaradiť na "špicu svetovej ponorkovej ligy".
Jadrová ponorka triedy Astute firmy BAE Systems bude podľa odborníkov "najneviditeľnejšou ponorkou na svete". Pri hmotnosti 7 200 ton je síce najväčšou britskou ponorkou, no zároveň jednou z najtichších, akú kedy vo svete vyrobili. Denník Telegraf informoval, že plavidlo vydáva slabší zvuk než malá veľryba a detekovať ju je schopná len iná britská ponorka. S rastúcou hrozbou možného teroristického útoku z Blízkeho východu tak môže Astute ležať na dne mora a odpočúvať hovory z mobilných telefónov. Sama ponorka dokáže z kanála La Manche detekovať ciele v severnej Afrike či výletnú loď Queen Elisabeth 2 už pri jej vyplávaní z New Yorku.
Manchester United svetových morí
Ešte zaujímavejším faktom však podľa BBC je, že na rozdiel od ponoriek zahraničnej konkurencie v podobe Ruska a USA sa Astute nebude musieť počas svojej prevádzky vynoriť. Ak Briti prídu na spôsob, ako si dorobiť potraviny priamo na palube, 35 rokov (odhadovaná životnosť paliva) môže ostať plavidlo pod vodou. To mu umožňuje vlastný vzduchový systém a malá odsoľovacia stanica, ktorá zabezpečí výrobu sladkej vody.
"Keď ponorku zaradia do armády, staneme sa Manchestrom United v lige ponorkových veľmocí," povedal pre Telegraf kapitán Mike Davis-Marks, ktorý v námornom loďstve pracuje už 25 rokov. Na vodu by mala byť spustená v júni a do armády zaradená koncom budúceho roka. BAE Systems má rozpracované už aj ďalšie dve ponorky Astute, ich zaradenie do armády je však otázkou niekoľkých ďalších rokov.
Dolgorukij dočiahne 8 000 km
Briti sa tak zaraďujú medzi technologické veľmoci, pokiaľ ide o produkciu ponoriek. Síce tieto plavidlá majú vo výbave armády už dlhé roky, no v porovnaní s Ruskom a USA sa vždy držali vzadu. Práve Rusi budú pozorne sledovať nový model, keďže sami len pred mesiacom spustili na vodu ponorku, "ktorej sa v najbližšej budúcnosti nič nevyrovná". Aj keď Briti podľa všetkého prevýšili výrobou ruskú ponorku najmä tým, že nie je odkázaná na vynorenie sa, plavidlo Jurij Dolgorukij triedy Borei z lodeníc Sevmaš pri Bielom mori má stále viaceré prednosti. Minimálne tým, že je to prvé plavidlo v histórii, ktorého balistické strely majú meniteľnú trajektóriu letu a ich dolet sa odhaduje na 8 000 km (dolet Tomahawkov z Astute je asi 2 300 km).
Za ním budú podľa ruského denníka Pravda nasledovať Alexander Nevský a Vladimir Monomach. Navyše, Sevmaš pokračuje vo výrobe ešte modernejších ponoriek, ktoré by technológiou mali prevýšiť celú zahraničnú konkurenciu. Tými by podľa agentúry Interfax mali byť ponorky triedy Jaseň s ešte diverzifikovanejšími zbraňami a taktikou než trieda Borei.

Porovnanie Astute a Jurij Dolgorukij
Náklady:
2,4 miliardy USD 0,89 miliardy USD
Dĺžka: 97 m 170 m
Trvanie výroby: 6 rokov 4 mesiace 12 rokov
Pohon: jadrový jadrový
Posádka: 98 107

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:56