StoryEditor

Gazprom aktívnejší v jadrovej energetike

29.01.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Ruský plynárenský koncern Gazprom chce rozšíriť svoje pôsobenie v oblasti jadrovej energie. Kremeľ aj ruskí manažéri sa domnievajú, že práve štátna plynárenská spoločnosť môže pomôcť pri stavbe 40 nových blokov jadrových elektrární, napísal ruský denník Vedomosti. Celkové investície na tento projekt odhadujú odborníci na 60 miliárd dolárov.
Šéf ruskej agentúry pre atómovú energiu Rosatom Sergej Kirijenko nedávno oznámil, že v najbližších 25 rokoch potrebuje Rusko najmenej 40 nových blokov jadrových elektrární. Podľa ruského kontrolného úradu si tento počet energetici len ťažko sami zabezpečia. Peniaze by však mohol poskytnúť Gazprom, pre denník Vedomosti to uviedol zdroj blízky Kremľu. Oficiálne miesta z administratívy prezidenta sa k informáciám odmietli vyjadriť.
Rusko má v súčasnosti desať jadrových elektrární s 31 blokmi. Od rozpadu Sovietskeho zväzu boli spustené tri nové bloky, v súčasnosti sa stavajú ďalšie tri. V minulom roku vyrobili všetky ruské jadrové elektrárne 149,4 miliardy kilowattov energie, čo je 16 percent z celkovej produkcie krajiny. Všetky jadrové elektrárne patria štátnej spoločnosti Rosenergoatom.
Gazprom, najväčšia plynárenská spoločnosť na svete, vstúpil do jadrovej energetiky už v roku 2004. Prostredníctvom svojej bankovej pobočky kúpil väčšinový podiel v Atomstrojexporte, poprednom dodávateľovi jadrových zariadení do zahraničia. Atomstrojexport sa podieľa aj na stavbe kontroverznej elektrárne v Iráne.
Podľa námestníka ministra jadrovej energetiky Bulata Nigmatulina by bol plán výhodný tak pre Gazprom, ako aj pre štát. Pri exporte 1 000 kubíkov zemného plynu za 250 dolárov ide totiž 110 dolárov do štátnej pokladnice. Keď predáva Gazprom plyn v Rusku, ide do štátnej pokladnice len päť dolárov, pretože za 1 000 kubíkov plynu platia odberatelia len 40 dolárov. Nové jadrové elektrárne by umožnili znížiť spotrebu plynu v Rusku v prospech vývozu.
S programom jadrových blokov by sa Gazprom stal globálnou energetickou spoločnosťou a jeho štruktúra by bola ešte neprehľadnejšia pre akcionárov, domnieva sa analytik Dmitrij Lukašov. "Pokiaľ chce Gazprom zväčšiť objem exportu na Západ, mal by investovať peniaze do ťažby," uviedol analytik.
Prezident inštitútu energetickej politiky Vladimir Milov zase pochybuje, že by Rusko v najbližšom čase vôbec potrebovalo nové jadrové elektrárne. Podľa neho už dnes vyrábajú jadrové elektrárne viac než 50 percent energie v európskej časti Ruska a na Urale.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:37