StoryEditor

Začali sme bojovať o oštiepok

05.02.2007, 23:00
Slovensko prekazilo Poliakom plány zaregistrovať si oštiepok ako svoj tradičný výrobok. Námietky, ktoré v prvej fáze vetujú poľský návrh, vyústia do medzinárodného rozporového konania.

Slovensko prekazilo Poliakom plány zaregistrovať si oštiepok ako svoj tradičný výrobok. Námietky, ktoré v prvej fáze vetujú poľský návrh, vyústia do medzinárodného rozporového konania. V Bruseli ich predložil slovenský Úrad priemyselného vlastníctva poverený Slovenským mliekarenským zväzom.
"Úrad od nás takéto poverenie dostal," potvrdila generálna riaditeľka mliekarenského zväzu Zuzana Nouzovská. Poliaci požiadali Brusel, aby im priznal výhradné právo na syr označený ako "oscypek". Slovensko sa v Bruseli snaží o registráciu národnej ochrannej známky "slovenský oštiepok".
Poľskú snahu o exkluzivitu na jednoslovné označenie "oscypek", čo v preklade znamená oštiepok, označila Nouzovská za "trúfalosť". Čaká, že v nastávajúcom rozporovom konaní Slovensko presadí, aby Poliaci síce mohli svoje výrobky nazývať oscypek, ale aby na toto jednoslovné označenie nemali výhradné právo.
Oštiepok je najstarší a najcharakteristickejší produkt slovenského syrárstva. Aj dnes sa vyrába tradičným, aj keď už mechanizovaným postupom, no stále si zachováva svoj pôvodný ráz. Má typický tvar, pochádzajúci z hornej Oravy a severnej časti Slovenska spod Západných Tatier, zodpovedajúci tamojším folklórnym tradíciám a zvyklostiam.
Systém ochrany bol zavedený vo Európskom spoločenstve v roku 1992. Jeho cieľom je podpora rozlišovania poľnohospodárskych produktov, ako aj ochrana názvov výrobkov a zabránenie imitáciám. Ochrana má tiež prispieť k väčšej informovanosti spotrebiteľov o pôvode a špecifických vlastnostiach výrobku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 02:51