StoryEditor

USA o tom vedeli už dávno

20.04.2007, 00:00

Američania investovali do Iraku obrovské peniaze. Čo by zvýšené zásoby ropy pre nich znamenali?
-- Po prvé, už fakt, že Američania sú teraz v Iraku, a nie napríklad v Iráne, je, že o tom vedeli. Už od 50. a 60. rokov boli v Iraku prítomní cez mnohé britské firmy a navyše relevantný výskum ropných nálezísk vedia robiť skutočne iba Američania. Takto sa dávno dopátrali k tomu, že Irak má obrovské zásoby ropy.
Ako na tom teraz zarobia?
-- Ak bude Irak vyvážať štyri milióny barelov denne, a nie dva ako teraz, arabská krajina im všetky investované peniaze tak do svojej obnovy, ako aj do nákladov na americkú armádu rýchlejšie splatí. Kontrolu nad ešte väčšími zásobami by využili aj na zmenu síl na svetovom trhu.
Do akej miery môžu kontrolovať irackú ropu?
-- To áno, ale USA si v Iraku, ktorý majú pod kontrolou, podporia ľudí, ktorí im pôjdu poruke. A tí budú zvyšovať vývoz ropy na svetové trhy. Na jednej strane pre seba maximalizujú zisk, na strane druhej stlačia ceny ropy, čo je to, čo USA potrebujú.
Ako to pocíti svet?
-- Dosť výrazne. Vysoké ceny ropy brzdia spotrebu vo svete. To sa môže teraz zmeniť. A pri poklese cien ropy Európska únia môže zabudnúť na svoje plány s alternatívnymi energiami.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:18