StoryEditor

Únia nesmie obmedzovať Gazprom

21.04.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Ruský plynárenský monopol Gazprom varoval Európu, aby neblokovala jeho ambície v zahraničnej expanzii. Pripomenul európskym spotrebiteľom, že sa môže obzrieť aj po alternatívnych trhoch.
"Pokusy obmedziť aktivity Gazpromu na európskom trhu a spolitizovať otázky dodávok plynu, ktoré sa v skutočnosti v celom rozsahu nachádzajú v ekonomickej sfére, nepovedú k dobrým výsledkom," povedal výkonný riaditeľ ruského koncernu Alexej Miller. Millerove útočné vyjadrenia prichádzajú po utorkovom stretnutí s veľvyslancami Európskej únie, ktorej členovia z Ruska dovážajú asi štvrtinu svojho plynu. Preto boli európske krajiny znepokojené, keď začiatkom roka Moskva prerušila pre cenový spor dodávky plynu na Ukrajinu.
Pozadím Millerových slov je snaha britského protimonopolného úradu zmeniť pravidlá prevzatí. Tento krok britských úradov prichádza po špekuláciách trhu, že Gazprom môže podať ponuku na kúpu najväčšieho distribútora plynu v krajine, spoločnosti Centrica. "Netreba zabúdať na to, že aktívne hľadáme nové trhy, napríklad v Severnej Amerike a Číne," povedal Miller.
Taktika Gazpromu v spore s Ukrajinou viedla niektorých členov EÚ vedených Francúzskom k tomu, aby požadovali od Ruska ratifikáciu medzinárodnej energetickej charty, ktorá bude od Moskvy požadovať otvorenie jej exportných plynovodov zahraničnej konkurencii. Francúzsko prišlo s touto myšlienkou na stretnutí ministrov financií a energetiky skupiny G8 tento rok. Tento nápad rozhneval Rusko, ktoré predsedá skupine 7 plus Ruska po prvý raz a zvolilo si za tému diskusie energetickú bezpečnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 21:45