StoryEditor

Triedený zber znižuje náklady papierní

01.11.2006, 23:00
Slovenské celulózky a papierne spracúvajú čoraz viac zberového papiera z domácich zdrojov. Klesá tak ich závislosť od dovozu papiera zo zahraničia, čo znamená, že vďaka nižším dopravným nákladom klesajú aj ich celkové náklady.
Slovenské celulózky a papierne spracúvajú čoraz viac zberového papiera z domácich zdrojov. Klesá tak ich závislosť od dovozu papiera zo zahraničia, čo znamená, že vďaka nižším dopravným nákladom klesajú aj ich celkové výrobné náklady.
Zásluhu na tom majú projekty na zlepšovanie systému zberu a triedenia odpadu v mestách a obciach. Vďaka nim začal byť totiž zberový papier k dispozícii vo väčších množstvách.
"Oživenie domáceho trhu súvisí s činnosťou Recyklačného fondu, ktorý podporuje podnikateľské aktivity orientované na zber papiera," vysvetľuje generálny sekretár Zväzu celulózo-papierenského priemyslu Juraj Dlhopolček.
Za prvý polrok zužitkovalo jedenásť firiem zo zväzu takmer stotisíc ton zberového papiera, z toho dovezených bolo len niečo vyše 14-tisíc ton. Podiel domáceho zberového papiera na spotrebe celulózok a papierní tak stúpol na 85,5 percenta z minuloročných necelých osemdesiatich. Ešte v roku 2002 pritom slovenské celulózky a papierne spracúvali rovnaký objem domáceho a dovezeného zberového papiera.
Najväčším spracovateľom zberového papiera zo Slovenska je firma Smurfit Kappa Štúrovo. Od roku 2004 spracúva výhradne domáci zber. "Pred dvomi rokmi sme pre spracovanie dovážali tretinu papiera, dnes už zo zahraničia nedovážame nič," tvrdí Ladislav Veres, manažér recyklácie papiera.
Nezávislosť od dovozu si Smurfit Kappa zabezpečila projektom uceleného systému zberu, triedenia a lisovania odpadového papiera, ktorý podporil aj Recyklačný fond. "Celková výška investície do projektu siedmich triediacich a lisovacích závodov v rôznych mestách presahuje 150 miliónov korún, z toho takmer tretinu predstavuje dotácia," povedal Veres.
Naopak, v spoločnosti SHP Harmanec sa podiel dovážaného zberového papiera za posledné roky výrazne nezmenil. "Pred dvomi rokmi sme dovážali takmer 35 percent, vlani to bolo 32," potvrdila PR manažérka Drahuša Kováčiková. Najčastejšie sa dováža zo susedných krajín - Česka, Nemecka, Rakúska, Maďarska a Poľska.
Zberovým papierom a jeho recykláciou sa však nedá nahradiť výroba papiera z dreva a celulózy. Nedosiahla by sa totiž požadovaná kvalita, ktorá je dôležitá najmä pri grafických a kancelárskych papieroch či pri vlnených lepenkách. Práve z tohto dôvodu najväčší slovenský výrobca kancelárskeho papiera Mondi Business Paper SCP ho vo výrobe nevyužíva.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. september 2024 15:22