StoryEditor

Hrozí internetová bublina

06.11.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR
V súčasnosti existuje veľká internetová eufória, ktorá sa však môže skončiť pohromou. Zatiaľ sa dá na nej zarobiť veľa peňazí - ale aj stratiť. Citoval nemecký hospodársky denník Handelsblatt šéfa mediálneho koncernu Time Warner Richarda Personsa.

V súčasnosti existuje veľká internetová eufória, ktorá sa však môže skončiť pohromou. Zatiaľ sa dá na nej zarobiť veľa peňazí -- ale aj stratiť, varoval v rozhovore pre nemecký hospodársky denník Handelsblatt šéf najväčšieho mediálneho koncernu sveta Time Warner Richard Persons.
Persons sa domnieva, že svet sa môže ocitnúť v druhej internetovej bubline, ktorá, keď praskne, bude mať rovnaké ničivé účinky, ak nie väčšie, ako tá prvá z prelomu storočí. Internetové podniky vtedy zaznamenali silné straty akciových kurzov a mnoho firiem sa dostalo do platobnej neschopnosti.
Kriticky hodnotí Persons aj internetový prehľadávač Google, ktorý nedávno kúpil onlinovú videoplatformu YouTube. Zaplatil za ňu 1,65 miliardy dolárov (vyše 47 miliárd Sk). Google dal túto sumu za firmu, o ktorej pred 18 mesiacmi nikto nič nevedel. Persons poukázal najmä na to, že YouTube nemá žiadnu vlastnú technológiu. Základom jeho úspechu bola len úspešná webová stránka. "Kto však zaručí, že zajtra nepríde iný podnik, ktorý zavedie internetovú stránku, ku ktorej každý prebehne?" pýta sa Persons.
Napriek novému formátu ako Youtube a silnej zmene mediálneho sveta verí šéf spoločnosti Time Warner na budúcnosť klasickej televízie. Oznámil, že v budúcnosti bude jeho spoločnosť produkovať silné televízne formáty priamo v európskych krajinách. Nevylúčil ani nákup európskych televíznych staníc. Vstup do nemeckej stanice ProSiebenSat 1, ktorá je na predaj, pokladá teraz skôr za nepravdepodobný než reálny. Naopak, podľa Financial Times záujem o túto stanicu prejavila talianska spoločnosť Mediaset bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. Ak by sa to Berlusconimu podarilo, bola by to prvá akvizícia veľkej nemeckej mediálnej firmy zahraničnou konkurenciou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 17:14